Els grups municipals opinen (novembre 2024)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal PSC-CP 
Grup Municipal d'ERC-AM 
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Primàries Granollers 
Grup municipal del PP  
Grup municipal de VOX   



MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Una de les nostres prioritats, habitatge assequible

Gemma Giménez en nom del grup municipal del municipal PSC 

PSC logo

Al Ple d’Estat de la Ciutat escoltàvem a l’alcaldessa, Alba Barnusell, fer balanç del primer any de mandat, debatre i compartir projectes de ciutat. Un model de ciutat que posa les persones al centre, i pensa sobretot en les seves necessitats presents i futures.

Compartia el full de ruta dels pròxims anys i destacava quatre prioritats: augmentar l’oferta d’habitatge de lloguer assequible; millorar i fer més accessibles barris, carrers i equipaments públics; avançar en la transformació verda i energètica; i l’impuls i la dinamització comercial, cultural i econòmica. En definitiva, treballar cada dia per fer de Granollers una ciutat per viure millor.

Per fer-ho cal afrontar un dels reptes que té tot el país: la manca d’habitatge a preus assequibles. L’habitatge és un dret, i una prioritat del govern municipal; l’habitatge no pot ser una opció.

Per això és necessari trobar aliances i treballar plegats amb la Generalitat, l’Estat, i els agents del sector.

Hem començat a fer-ho. Hem posat a disposició del govern de la Generalitat de Catalunya 8.000 metres quadrats de sòl municipal per fer-hi habitatge social. Aquest habitatge social se sumarà al nostre compromís de mandat: augmentar el parc d’habitatge de lloguer assequible fins a 200 pisos. Avui, més d’un centenar de nous habitatges de lloguer assequible ja estan desenvolupant-se: 17 a la Font Verda, 57 al Lledoner i 29 al carrer Rosselló.

 

Estem convençuts i convençudes que, si continuem treballant conjuntament per ampliar el parc d’habitatge públic de la ciutat, avançarem cap a una ciutat amb més oportunitats, una ciutat on qui vulgui pugui desenvolupar el projecte de vida. Una ciutat més justa, més inclusiva i també més verda, més sostenible, més saludable. Una ciutat oberta al món.

 
 
  
  

Ordenances fiscals, treballem per l'equitat

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

El mes d’octubre s’aproven les ordenances fiscals de la ciutat. Enguany, ERC ha acordat amb el govern del PSC mesures per fer de les ordenances una eina per treballar a favor de l’equitat i la justícia social.

La primera de les nostres preocupacions és el medi ambient. Per això, hem acordat l’augment del topall en el descompte en l’IBIU per als edificis plurifamiliars. Volem facilitar a les comunitats de veïns de Granollers l’accés a l’energia renovable.

En segon lloc, combatem la manca d’accés a l’habitatge. Per a fer-ho, hem acordat augmentar les bonificacions de l’IBIU als propietaris que lloguin pisos a la borsa de mediació de lloguer social. Així, compensem el descens d’ingressos i promovem lloguers assequibles.

En aquest sentit, ERC ja vam impulsar el recàrrec de l’IBIU en pisos que fa molt temps que estan deshabitats, però no s’ha aplicat. Per posar-lo en marxa, hem pactat el compromís que el 2025 s’elabori el cens de pisos buits a la ciutat.

En tercer lloc, volem ajudar a pal·liar la pujada de la taxa d’escombraries. L’augment ve marcat per la nova normativa europea, però preferiríem que Granollers ja tingués un sistema per saber quant genera cadascú, perquè la taxa fos més equitativa. Mentrestant, hem acordat augmentar les bonificacions per a qui faci ús de les deixalleries. Alhora, treballem per fer que el preu públic de recollida de residus comercials sigui molt més equitatiu.

Amb voluntat de ser útils i ajudar la ciutadania, proposarem també tarifes socials en els preus públics de l’escola de música, piscines i d’altres. En el marc dels pressupostos, també farem arribar propostes per l’atenció a la gent gran, la cura de l’espai públic, la promoció de la llengua, la promoció i manteniment del comerç local i de proximitat de Granollers o l’educació en tots els seus àmbits.

 
 
  
  

L'estat de la ciutat

 
Oriol Vila
Regidor del Grup Municipal Junts per Granollers
 

El mes passat es va celebrar el Ple de l’Estat de la Ciutat, un Ple per fer balanç de la gestió del govern i tractar els principals reptes, però que té un format que potser cal repensar. La sensació de Junts és que estem encallats entre un passat que s’esvaeix (relleu a l’alcaldia, marxa de regidors històrics i canvis en l’organigrama executiu) i un futur que no acaba d’arribar.

Aquests canvis precisen temps, però la nostra obligació com a oposició i alternativa és ser vigilants, propositius i clars quan creiem que les coses es podrien fer millor. Estem encallats en el moment que la ciutat menys s’ho pot permetre amb els reptes que tenim al davant. A més, la circumstància de governs del PSC-PSOE a totes les administracions hauria de permetre agilitzar la solució a molts temes que han quedat pendents massa vegades amb l’excusa de la responsabilitat d’altres. Les tan anomenades “aliances” haurien de ser més fàcils, i haurien de començar a donar fruits.

Veiem, però, que molts temes clau continuen pendents quan ens acostem gairebé a mig mandat: trasllat del camp de futbol, cobriment de la via, Montserrat Montero, estatuts del patronat de l’Hospital, model de gestió de les piscines municipals, residència per a la gent gran, reforç de la seguretat, millora del manteniment de la via pública, del verd, de la neteja i recollida de residus, Pla de Mobilitat, habitatge, etc.

La manera de sortir d’aquest atzucac és la col·laboració i la transparència, enriquir la visió més enllà de la majoria absoluta. Per això, creiem un error la manera com es van gestionar els canvis a la Festa Major, però, en canvi, hem ofert treballar plegats en la reactivació de la ciutat i del seu comerç.

 

Cal estendre aquesta fórmula a altres temes, començant per un altre de ben urgent a la ciutat com és l’habitatge. Hem de passar de “fer coses” a “solucionar les coses”. Dels famosos 17 pisos de la Font Verda en sentim a parlar des de fa dos mandats, i tot just s’acabaran el 2025. Cal anar per feina i posar a disposició 300 nous habitatges públics de lloguer en els 4 anys vinents.

 
 
  
  

Sobre bolquers i polítics

Carles Canet i Estrany
Coordinador i voluntari del Grup Municipal Granollers Primàries
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Bernard Shaw, dramaturg, va dir una vegada que “els polítics i els bolquers s’han de canviar sovint... i els dos per la mateixa raó”.

Ara que la parròquia mal anomenada independentista està ben entretinguda amb congressos per fer veure que tot canviarà, mentre res no canvia, i anem fent presidents a tort i a dret, intentant entendre conceptes com “cobrar per endavant”, “eixamplar la base”, “jugada mestra” o “la militància decideix”, potser caldria revisar Shaw. Només cal donar-nos a nosaltres mateixos l’oportunitat de perdre la por i canviar bolquers... i polítics.

A Granollers, també ens ha donat per reciclar polítics i, canviant “Cèsar per Cleòpatra”, voler emular Shaw, convertint-nos en autors de les nostres pròpies obres de teatre.

La darrera, el Ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat. Deien que una característica de les obres de Shaw és la llarga introducció que les acompanya. La introducció electoralista de l'alcaldessa ens va anar col·locant un reguitzell de promeses que,complir-les totes abans del 2050, serà una tasca digna més que d'homes, de superhomes. És clar que sempre els quedarà el recurs, començat a utilitzar fa ben poc i durant la Festa Major 2024, que ells “no en sabien res”. Posats a tocar el violí, tampoc en deuen saber res del soroll, de la contaminació, dels contractes mal fets o deserts, de la manca de places educatives, de la pèrdua d'espais culturals, de l'estat del paviment dels nostres carrers, de la brutícia... La tan promesa “mirada diferent” de la nostra alcaldessa, s'ha acabat convertint en “mirada indiferent”. I aquí està el veritable error d'una majoria socialista absoluta mal gestionada: no entendre que “si tu tens una poma i jo una altra i les intercanviem, tu i jo continuem tenint una poma cadascú. Però si tu tens una idea i jo una altra, intercanviant-les, aconseguim tenir els dos dues idees” (Shaw dixit).

 

Em sap greu, però, com a apassionat de la cultura i del teatre, mentre sembla que alguns viuen a la idealista La casa de nines d'Ibsen, la majoria de granollerins vivim a La casa dels cors trencats de Shaw. Em quedo amb Shaw, un geni teatral que va dir també allò de “tracta d'aconseguir els teus somnis o et veuràs obligat a somiar el que els altres volen que somiïs”.Fins a la independència... afegiria jo.

 
  
  

La pregunta del millón 

 

José María Moya
Grup Municipal Popular
comunicacioppgranollers@gmail.com WhatsApp: 689 77 56 20
Instagram: @ppgranollers Twitter: @ppgranollers

Con la llegada del final de año, se empieza a planificar cómo será el próximo desde un punto de vista fiscal.

Se ajustan las ordenanzas, se preparan los presupuestos, y es en este momento cuando muchos ciudadanos se hacen la pregunta del millón:

¿Estamos recibiendo en servicios lo que pagamos en impuestos?

Es la duda que surge cada año cuando vemos la nueva planificación fiscal de los impuestos, tasas y precios públicos del municipio.

La ciudad necesita recursos para funcionar, para mantener calles limpias, servicios de calidad y garantizar el bienestar de todos.

La vida en una ciudad se mide por más que cifras.

Los impuestos son necesarios, sí, pero lo importante es cómo se transforman en mejoras palpables. La pregunta no es solo cuánto pagamos, sino si sentimos que la ciudad mejora con ese esfuerzo.

¿Los servicios están a la altura? ¿Vemos una diferencia real y significativa?

 

Es una reflexión que muchos ciudadanos nos hacemos cada año. Y aunque las cifras sean necesarias, al final, lo que importa es si las personas sienten que su contribución realmente vuelve a ellas en forma de bienestar y calidad de vida.

#SentimGranollers #SentimosGranollers 

 
 
  
  

Tazaso de las basuras: el mayor incremento de la presión fiscal en décadas

Cristina Tarrés
Portavoz del Grupo Municipal VOX vox@granollers.cat

La ciudadanía de Granollers se enfrenta a un duro golpe fiscal a partir del 1 de enero de 2025. Habrá unas cargas fiscales insostenibles, especialmente para las tasas de basura tanto domiciliarias como de comercios. Esta medida, lejos de ser progresista, asfixia a familias y pequeñas empresas que ya están lidiando con la inflación y el alza en el coste de vida.

El Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) subirá un 3 %, al igual que el Impuesto sobre Actividades Económicas (IAE), encareciendo aún más la posibilidad de mantener y abrir negocios. Pero el golpe más duro viene con la subida de un 48 % en la tarifa de la zona verde de aparcamiento, lo que dificultará la movilidad de trabajadores y consumidores, afectando directamente al comercio local.

Estas medidas representan una grave desconexión entre la realidad económica de las familias y las decisiones del gobierno local. En lugar de fomentar la actividad económica y el bienestar social, se está imponiendo una carga que muchos no podrán soportar.

El gobierno local no puede negar que es un tazaso tributario a los ciudadanos de Granollers de la mano de un gobierno llamado progresista, ya que a partir del 1 de enero de 2025 será más caro formar una familia, mantener y crear un negocio en la ciudad de Granollers.

#RecuperemGranollers