Els grups municipals opinen (novembre 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Covid-19, hora de la responsabilitat

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Ara toca exercir la màxima responsabilitat per doblegar la corba de contagis de la Covid-19 i evitar mesures més restrictives.

L’evolució de la pandèmia és greu i preocupant, i necessitem posar en marxa tots els mecanismes necessaris per abaixar la progressió.

En la memòria col·lectiva hi ha el record de la saturació del sistema de salut i, malauradament, de les persones que ens van deixar.

No n’hi ha prou d’aplaudir els sanitaris, calen més recursos econòmics en el sistema públic de salut.

Però cal també la responsabilitat social i individual de tots nosaltres.

Hi ha persones grans i joves que es creuen immunes al contagi, no ho són. No tot s’hi val; això no va de llibertats, com diuen alguns.

Això va de salut, de salut, també, per no ensorrar l’economia.

Va de civisme i també de solidaritat. I prenent com a base la nostra llibertat individual i responsabilitat social.

Hem de reduir la mobilitat i l’activitat social.

Junts ens en sortirem.

 
 
  
  

Propostes republicanes per reactivar Granollers

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Els plens d’octubre i novembre són les sessions de més rellevància política de tot el curs, ja que s’hi aproven les ordenances fiscals i els pressupostos per a l’any següent. La proposta de noves ordenances que ha fet l’equip de govern de cara a l’any 2021 no està a l’altura del moment que vivim i no contempla la sacsejada que la pandèmia del coronavirus ha tingut en la vida dels ciutadans.

Al debat sobre les ordenances ja vam reivindicar que ara no és moment d’apujar taxes i augmentar la pressió fiscal als granollerins, i al teixit comercial i empresarial que tant pateix per seguir endavant. Ara, és moment de posar la tarificació social sobre la taula, és moment de polítiques valentes, progressistes, innovadores, verdes, que permetin reactivar Granollers i no deixar ningú enrere.

En aquesta línia, des d’Esquerra Republicana vam traslladar a l’equip de govern un seguit de propostes de cara a les Ordenances Fiscals. Entre elles destaca la proposta d’iniciar un estudi per aplicar una taxa Amazon a les grans empreses de comerç electrònic per revertir-ne l’import en el teixit comercial de la ciutat. Una altra proposta destacada per ajudar els establiments que pateixen la crisi és la suspensió de la taxa de terrasses durant l’any 2021.

Des d’ERC afirmem que ens trobem en un moment on el consistori ha d’assumir que els ingressos es veuran reduïts i ens caldrà ser imaginatius per trobar altres fonts de finançament. En aquest sentit, haurem de ser valents per superar la rigidesa de les lleis estatals que limiten molt el marge d’actuació del món municipal. Tot i això, el recent desbloqueig dels romanents municipals, que en el cas de Granollers és superior als 25 milions d’euros, hauria de permetre compensar aquesta reducció en la recaptació dels ingressos municipals.

#ReactivemGranollers

 
 
  
  

Nens de la Covid

 
Amanda Ramos
Regidora de Junts per Granollers
 

La pesta bubònica (segle VI), la pesta negra (1348), la grip espanyola (1918), la grip de Hong Kong (1957) i ara la Covid-19 (2020) són algunes de les grans epidèmies víriques que han esbiaixat la vida de milions de persones. Grans pandèmies que han deixat grans perjudicis amb un grup social ben damnificat: els nens.

Però la baixa incidència de la Covid-19 en nens, 1% de taxa d'hospitalització i 0% de letalitat, els situa en última posició en l'esgraó de prioritats en la crisi. El confinament no va ajudar, tot el contrari: inquietuds, tristor, pors, emocions, irritabilitat, s'han apoderat d'ells i els hem d’ajudar a gestionar-ho. Més enllà de la salut física, els hem de preparar i enfortir perquè aconsegueixin donar fruit malgrat les circumstàncies. Cal educar-los pel canvi perquè puguin aprofitar el ventall d'oportunitats que dona la vida. Cal que desenvolupin una bona resiliència i l’autoestima.

A més, s’ha de combatre la desigualtat social, que s'ha fet més notòria, tant a casa com a les classes a distància i al retorn a les escoles, amb mancances de necessitats bàsiques. Grans diferències entre l'escola pública i la privada, com no disposar d’internet, ordinadors, sisena hora, extraescolars o especialistes d'educació especial. Mancances que s’agreugen entre els més necessitats per l’absentisme escolar. En resum, la bretxa s'ha fet més gran i les cicatrius perduraran. L'experiència és desigual entre els nens i no podem deixar que es converteixin en els nens de la Covid. Tots han de tenir les mateixes oportunitats i serà molt injust si no ho aconseguim.

Cal treballar junts –centres educatius, família i administració- perquè les escoles siguin segures, però és impossible blindar els nens de l'entorn i aquí entra la responsabilitat de tots. Ajudem a fer que tot funcioni i que no perdin més socialització de la perduda amb el confinament. Són el nostre futur i si com a societat no els protegim, tindrem un problema més greu que la pandèmia. 

 
 
  
  

Dinamismo contra el virus

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

La pandemia está poniendo a prueba la resistencia de nuestro modelo comercial. No son pocos los establecimientos que se están viendo abocados a cerrar sus puertas ante el embate terrible del virus. Es ciertamente desalentador comprobar cómo va aumentando el número de locales vacíos.

Ya en el anterior mandato, propusimos en reiteradas ocasiones que hacía falta una mayor proactividad por parte del Ayuntamiento para atraer empresas y proyectos que generen puestos de trabajo en nuestra ciudad. Ahora más que nunca, con la situación tan difícil que estamos viviendo, deberíamos replantearnos esta posibilidad. Vayamos a buscar empresas y mostrémosles de primera mano las grandes ventajas que tiene Granollers para atraer su proyecto empresarial.

Urge la creación de un market place de verdad, no un directorio en una página web con un simple listado de empresas señaladas en un mapa como se está haciendo desde algunas entidades públicas. Necesitamos crear una plataforma online en la que se pueda hacer la compra de varios productos en diferentes comercios de nuestro municipio en una única sesión, incentivando la venta cruzada entre establecimientos. Tenemos constancia que hay varias asociaciones comerciales que están trabajando en ello, pero es fundamental también la ayuda pública al proyecto y no dejarlos solos. Busquemos también, soluciones logísticas para la entrega de los productos vendidos. Es necesario adaptarse rápidamente o el Covid-19, y las grandes empresas de venta y distribución online terminarán destruyendo nuestro comercio de proximidad.

Por otra parte, busquemos fórmulas que incentiven el alquiler de los comercios vacíos, también en nuestros barrios. Por ejemplo, analicemos la posibilidad de segmentar la actividad comercial de nuestros barrios, como ocurre en algunas zonas de Barcelona. Apostemos por la especialización para dinamizar y atraer la visita de clientes potenciales a las zonas no tan céntricas de la ciudad.

¿Y nuestros bares y restaurantes? Creemos que hacen falta más ayudas y bajada de impuestos para no ahogarlos aún más. Porque si la pandemia no termina con ellos, lo harán los pagos. Reforcemos las medidas de seguridad y prevención, pero hagamos todo lo posible por mantener abiertos los establecimientos que sí cumplen con las directrices sanitarias.

Dinamismo y capacidad de adaptación ante el virus es la fórmula que nos permitirá contrarrestar la crisis.

 
 
  
  

Ordenances fiscals

Jordi Planas
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Tot curs polític –també el municipal– té al calendari diverses dates que defineixen des de ben aviat els mesos que seguiran aquest inici de curs. La primera, retrospectiva però no per aquest motiu menys important, és la del Ple de l’Estat de la Ciutat, on els diversos Grups Municipals –i el govern– valoren el darrer curs polític i donen pistes de com preveuen enfocar els mesos que segueixen amb un reguitzell de propostes i iniciatives que, d’alguna manera o altra, s’hauran de reflectir en les dues següents dates que hem de tenir marcades al calendari: el Ple d’Ordenances Fiscals i el Ple de Pressupostos.

Precisament, aquest darrer mes hem parlat d’Ordenances Fiscals, que representen – senzillament, malgrat que no ho són, de senzilles– les normes que regulen els ingressos que l’Ajuntament tindrà per satisfer les seves despeses i projectes d’inversió. Un tema que mai és trivial i encara menys en una situació de crisi econòmica com la que provoca la Covid-19, amb persones i negocis que pateixen els efectes d’una pandèmia que ja fa molt que dura.

Per Granollers per la Independència–Primàries Catalunya, aquestes Ordenances Fiscals suposen no sols un repte –ja que es produirà una reducció dels ingressos–, sinó també una oportunitat: una oportunitat per ajudar a qui més ho necessita a seguir endavant, i precisament per aquest motiu hem defensat tota una sèrie d’iniciatives per tal de mantenir (que no apujar) la pressió fiscal als contribuents: congelació d’IBI i IAE, bonificació de plusvàlues d’IBI en transmissions mortis causa, bonificació d’IBI per a famílies monoparentals, reducció del preu de les transmissions de concessions del cementiri, taxa de residus per generació (amb bonificacions de fiscalitat verda) –tant per a famílies com per a negocis –, aparcament econòmic a l’entorn de l’Hospital de Granollers, bonificació de les taxes de terrasses o facilitats per fraccionar el pagament dels impostos, en són algunes, que pretenem que suposin un primer ajut a la ciutadania de Granollers.

Queden moltes qüestions sobre la taula, resolt com recaptem els ingressos de l’Ajuntament; ara és l’hora de fer polítiques valentes per impulsar l’activitat econòmica i garantir el benestar de les persones. Tot allò que no hem pogut traslladar a les Ordenances Fiscals, cal que tingui un trasllat al Pressupost i, aquest mes de novembre, esperem que puguem donar un bri d’esperança a una situació tan complexa com la que ens ha tocat viure.