Els grups municipals opinen (juliol-agost 2018)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Innovació

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

A Granollers hem d’identificar i contribuir a remoure els obstacles que persisteixen per al millor desenvolupament de l'activitat econòmica de les empreses i els ciutadans, especialment la vinculada a noves tecnologies o a processos d'innovació social.

Les eines digitals cada cop més presents en totes les esferes de la nostra activitat són una oportunitat també per tenir una ciutat més a la mida de tots els ciutadans i les ciutadanes, i establir un model productiu sostenible des del punt de vista econòmic, social i ambiental, basat en el coneixement i la innovació.

Dues iniciatives a mencionar:

El programa Agents Innovadors que s’adreça a persones joves perquè puguin desenvolupar els seus propis projectes que contribueixin a millorar els processos de la ciutat de forma innovadora, i alhora es puguin formar per ser capaços de desenvolupar la seva carrera professional. Aquest programa prové del Pla Estratègic de Granollers, i és fruit de les necessitats detectades en el Foment de l’activitat innovadora.

S’han convocat un màxim de 7 beques per a joves menors de 30 anys, empadronats a Granollers, i que disposin d’un títol o documentació acreditativa de Grau Universitari o de Grau superior FPII. Sis línies de treball són en les que es poden emmarcar aquests projectes. El futur dels sectors de la mobilitat a Granollers: potenciar la mobilitat sostenible, innovadora i autònoma. Indústries culturals i/o audiovisuals. Parc Tecnològic del Motor en el marc del Pla Director del Circuit. Noves fórmules i necessitats d’habitatge. Reptes i noves solucions en els àmbits de la sostenibilitat. Innovació i emprenedoria social per respondre a les noves necessitats de la societat.

Rocaumbertlab. El Laboratori d’innovació ciutadana de Granollers són 3 laboratoris: laboratori de tecnologia + laboratori d’aprenentatge i creativitat + laboratori de comunicació transmèdia. Tots enfocats a la innovació ciutadana per tal d’analitzar i proposar el rol de la ciutat en la nova onada d’innovació que està venint i a on la ciutadania és clau.

Hem de passar d’enfocar-nos en la tecnologia a enfocar-nos en “el que fem amb aquesta tecnologia” i que això tingui un impacte real a la ciutat. Tots i totes tenim talents diversos i disposar d’un espai on ens puguem trobar per fer coses per a la ciutat i per a la seva gent ens ajudarà a aprendre a donar un ús rellevant a les eines i les tecnologies, fent que aquestes serveixin per millorar el nostre entorn, l’espai on vivim, per a les persones que hi vivim.

Es tracta de generar una comunitat innovadora a Granollers amb ganes de fer coses per a la ciutat. L’impacte serà progressiu i en xarxa. Un efecte “contagi”, persones que fan coses perquè els apassiona aprendre i volen transmetre el que saben a altres persones entusiastes i que l’Ajuntament haurà de ser capaç de transformar en actuacions per a la millora de la ciutat.

 
 
  
  

Pressupostos ja participats

Àlex Sastre
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

Sembla que ha passat una mica desapercebut, però per a nosaltres ha estat una fita important de ciutat. El passat maig es tancava la 1a edició dels pressupostos participatius a Granollers: 1.333 persones votaven entre 64 propostes i sortien escollides per ser executades: la plantació de vegetació autòctona, la implantació d’aparcaments per a bicicletes, una xarxa de camins escolars segurs, la millora dels patis del Mestres Montaña i del Salvador Llobet, la reubicació de la parada del bus de l’hospital (que només fa 5 anys que està instal·lada, ja podríem rumiar abans de fer les coses), una nova zona de jocs per infants al centre, la millora de la il·luminació de Can Bassa, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’EMT.

Cal recordar diverses coses. L’equip de govern socialista no portava els pressupostos participatius al seu programa electoral i s’hi ha negat durant molts anys que diferents grups de la oposició hem reclamat que una part del pressupost fos decidida per la ciutadania mitjançant un procés participatiu. Aquest procés, reglamentat, dona garanties al ciutadà, més de les que oferim de vegades els partits polítics, que decidim (alguns hem intentat canviar això) els nostres programes electorals de manera opaca. El ciutadà, sap doncs què ha de fer per proposar un projecte vàlid i té un vot que val el mateix que qualsevol altre (el mateix que el propi alcalde) per decidir quins es tiraran endavant.

De les 60.695 persones que vivim a Granollers (tot i que només 43.399 poden votar) hi han dit la seva 1.333. Un 3,07%. Algú dirà que és poc. Ho és. Però no ens sembla preocupant. Aquesta ha estat una primera experiència, que cal consolidar. Venim d’un sistema representatiu –on escollim representants perquè prenguin les decisions per nosaltres– i hem d’anar donant pes a un sistema participatiu on la ciutadania apoderada segueixi decidint més enllà del dia que vota a les eleccions. Més responsabilitat i poder per la gent. L’aposta és segura.

 
 
  
  

Renovem el Grup Municipal

Grup Municipal ERC-AG
facebook.com/ercgranollers
twitter.com/ercgranollers

ERC-AG logo

 

El passat 11 de juny, el nostre company Chakir El Homrani renunciava al seu lloc com a regidor a l'Ajuntament. El motiu, però, era excepcional: havia estat nomenat conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies de la Generalitat de Catalunya unes setmanes abans.

Un nomenament positiu, entre d'altres, perquè significava l'aixecament del 155 imposat per l'Estat espanyol, amb la connivència dels partits més grans – PSOE inclòs – i, a més, el desbloqueig del treball amb entitats, institucions i persones que tracten amb els col·lectius més vulnerables del país i que estaven veient com la irresponsabilitat de l'estat els impedia seguir una tasca tan necessària.

Amb la recuperació de les institucions i el govern efectiu, podrem realitzar polítiques socials que ajudin a desplegar la República i deixin en evidència les veus que opinen que el republicanisme català és un moviment que pretén fracturar la societat catalana. En Chakir té un gran repte davant, però estem segurs que, tal com ha demostrat a l'ajuntament, la seva feina serà impecable.

El seu lloc al Grup Municipal, al costat del portaveu Pep Mur i de la candidata a l'alcaldia Núria Maynou, l'ocuparà en Pau Llobet. Durant la campanya del 2015 vam insistir molt que ERC-AG presentava un equip sòlid, rigorós i compromès amb un projecte social, republicà i granollerí. En Pau resumeix aquests valors com ningú: llicenciat en Sociologia, treballa en l'àmbit dels serveis socials, és pare de dos fills, exjugador del planter del Balonmano Granollers, ha passat per Colònies Sant Esteve i l'AMPA del Salvador Espriu. Ell ens ajudarà a seguir vehiculant un projecte de ciutat cohesionada, dinàmica i republicana.

Així doncs continuarem treballant, amb les eleccions municipals a un any vista, en aquest projecte obert que encapçala la Núria Maynou. Unes eleccions fonamentals per decidir si volem que Granollers faci nous passos endavant per a superar l'estancament i el cansament de l'actual govern del PSC, així com per situar la nostra ciutat com a referent en la construcció de la República des del municipalisme.

 
 
  
  

144 días

Blanca Navarro Pacheco
Diputada Parlament de Catalunya y miembro de Cs Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

144 días. Son los días que han pasado desde las elecciones del 21 de diciembre hasta la votación del Sr. Torra como President de la Generalitat de Cataluña el pasado 14 de mayo. Aún han pasado 19 días más hasta la designación de los consellers. A fecha 15 de junio que escribo este artículo aún no se ha constituido las comisiones. Así, por ejemplo, ha pasado un año desde que en el Parlament de Catalunya se celebrara la última comisión de sanidad.

Ciudadanos ha sido el partido que ha ganado las elecciones. Más de un millón cien mil ciudadanos nos han confiado su voto. En Granollers, también Ciudadanos fue la primera fuerza con un 26,67 % de los votos. Desde el inicio de la XII Legislatura, el grupo mayoritario del Parlament, con 36 diputados no ha cesado de llevar a cabo actividad parlamentaria, porque los problemas de los ciudadanos no han parado mientras los partidos independentistas mantenían a Cataluña paralizada y porque ese millón cien mil ciudadanos quieren que sus políticos trabajen para resolver sus problemas reales, no para romper Cataluña.

Durante este tiempo, los diputados de Cs hemos visitado hospitales, entre otros el Hospital General de Granollers, centros especiales de trabajo, en el Vallés Oriental, el Viver de Bell-Lloc, asociaciones de vecinos, también las de nuestra ciudad, sindicatos, empresas, colectivos afectados, residencias, … De las 1.766 iniciativas parlamentarias que se han presentado entre todos los partidos políticos, 1.554 han sido trabajadas por nuestro grupo parlamentario.

Ya en la legislatura pasada, Ciudadanos fue el partido que más propuestas sociales presentó, y en ésta seguimos presentando iniciativas relativas a asuntos sociales, sanidad, infancia, educación, infraestructuras, ayudas a los autónomos. Hemos presentado hasta 94 propuestas de resolución y 3 iniciativas legislativas: una acerca de la gratuidad de los libros de texto y material curricular, otra para mejorar la accesibilidad y seguridad de los parques y áreas infantiles y la tercera, para disminuir la presión fiscal en el impuesto de las rentas de hasta 33.000 euros.

 Y 144 días después seguimos trabajando en dar soluciones a los problemas reales de los ciudadanos.   

 
 
  
  

Això fa pudor

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

Arriba l’estiu i els carrers tornen a tufejar. Enguany tufegen uns contenidors d’orgànica que han augmentat de mida per reduir despeses en recollida. La pudor dels contenidors és la metàfora d’un govern irresponsable amb els residus urbans. Una ciutat que recupera només el 30 % dels residus produïts quan més d’un 90 % d’aquests residus és recuperable.

La gestió de residus és un negoci sucós on es mouen xifres estratosfèriques. Un sistema on a més residus generats més beneficis empresarials. El govern de Granollers defuig promoure la reutilització, margina l’autocompostatge i refusa associar l’import de la taxa a la quantitat de brossa generada per afavorir la reducció de deixalles. La pudor dels contenidors és una al·legoria del contracte amb l’empresa que es fa càrrec del servei de recollida. Un servei deficient que no està sotmès al control i seguiment que requeriria els diners que s’embutxaca.

Fa més de 15 anys que, malgrat el canvi de noms, l’empresa forma part de l’entramat de Florentino Pérez. Fins l’estiu de 2016 el contracte es va anar prorrogant amb Urbaser, investigada per presumpta corrupció repetides vegades. L’agost de 2016 Florentino va vendre Urbaser a fons d'inversió xinesos i a una societat de capital risc escandinava. Després d'un procés de licitació llarg i recargolat del servei de recollida a Granollers, el setembre de 2016, va guanyar el concurs Talher,SA, curiosament altre cop en mans de Florentino Pérez. El nom de Talher també ha estat relacionat amb presumptes corrupteles vàries. El contracte va quedar adjudicat per aproximadament 4,5 milions d’euros anuals, amb opció d’allargar-se fins a 6 anys.

Com a única solució viable, econòmicament eficient, higiènicament neta i ecològicament responsable proposem recuperar la gestió directa del servei municipal. És imprescindibleincentivar la reducció dels residus, la recuperació i reutilització, i l’increment del reciclatge, a través d'un model porta a porta en el que qui menys residus generi pagui menys.

 
  
  

Hemos propuesto cámaras de videovigilancia en la ciudad

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

En el pleno del 05/2018 presentamos una propuesta de instalación de cámaras de videovigilancia en la ciudad, esta propuesta se dialogó en la junta de portavoces y no terminó pasando por pleno después de hablarlo con el equipo de gobierno.

Esta es una de las propuestas que cada año hemos ido solicitando en la elaboración de los presupuestos anuales del Ayuntamiento.

¿Por que son necesarias?

Seguimos teniendo desde hace años unos índices de delincuencia, en robos con fuerza en domicilios y establecimientos, hurtos, sustracciones de vehículos, considerables que debemos reducir.

Existe un estado de preocupación actual, entre los vecinos de la localidad ante la necesidad de mejorar la seguridad ciudadana.

Los actuales medios con los que cuenta este Ayuntamiento, tanto en recursos humanos como en medios materiales, hace que debamos plantearnos otras vías y alternativas existentes dentro del marco de la legislación vigente que pueden contribuir y colaborar en la mejora de la efectividad de las medidas de control que actualmente se aplican en el municipio.

¿Que ventajas aportan?

Dotar los accesos y determinadas zonas estratégicas del municipio de cámaras de video-vigilancia, nos aportaría:

  • AYUDA 24 HORAS A LOS CUERPOS DE SEGURIDAD

  • UN EFECTO DISUASORIO Y PREVENTIVO

  • PREVENCIÓN Y SEGURIDAD ANTE EL TERRORISMO YIHADISTA

  • PREVENCIÓN Y SEGURIDAD ANTE GRANDES EVENTOS DEPORTIVOS

  • GARANTÍA DE LA LIBERTAD DE LOS CIUDADANOS

  • GARANTÍA DE REDUCCIÓN DE DELITOS

Efectividad en otras ciudades

Aquellas ciudades y localidades que han instalado esta nueva tecnología están muy satisfechos con la inversión ,puesto que les ha permitido la reducción de sus índices de delincuencia e incivismo.

Para ellos ha sido un beneficio clave tener videovigilancia instalada en su territorio, ya que han podido comprobar como criminales, bandas organizadas, traficantes de drogas y delincuentes se sienten más acosados, y piensan dos veces el entrar al municipio a robar o delinquir, al ver las cámaras instaladas.

#SentimGranollers #SentimosGranollers