Els grups municipals opinen (desembre 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Pressupostos per mirar endavant

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Ens toca gestionar temps difícils i complexos. El proper any haurem de seguir convivint i vigilant el coronavirus.

Seguirem gestionant la crisi sanitària, l’econòmica i la social. I és en aquest context i amb aquestes previsions que hem elaborat els pressupostos municipals de l’any 2021.

Són uns pressupostos que pràcticament es mantenen en termes similars als actuals, el creixement de la despesa ho fa en un 1 %, però que permeten seguir mantenint el pols de la ciutat, amb inversions per millorar-la i per mantenir l’activitat econòmica.

Hem escoltat i analitzat propostes de tots els grups municipals i també, per la nostra manera de fer, de col·lectius socials i econòmics de Granollers, i opino que han estat incorporades en la mirada d’aquests pressupostos.

S’ha produït un esforç de contenció de la despesa municipal i de redistribució cap a àmbits com el manteniment de la ciutat (neteja, espais verds); més despesa en atenció social (atenció domiciliària a gent gran i beques); i també en promoció econòmica, amb increment de programes d’ocupació.

Inversions per ampliar voreres i modificar carrers en calçada única, com Francesc Ribas, Pizarro, Castella o Sol; millores als parcs del Congost i del Puig de les Forques; construcció d’un nou habitatge per a lloguer social a la Font Verda; eficiència energètica i renovable al Palau d’Esports i a Roca Umbert; reforma de la piscina municipal coberta i continuació del projecte de la residència per a la gent gran.

El debat l’hem volgut ampliar a l’aplicació de romanents (estalvis) per al proper any, per donar horitzons de certesa. Aplicarem 4,7 milions a finançar inversions i 2 milions, a despesa no recurrent, per establir partides de suport als sectors de la restauració, de la cultura, del comerç; als autònoms; per a ajuts i finançament de la contractació; d’acompanyament a les persones amb més dificultats; i per a la celebració del Mundial d’handbol femení a finals d’any.

Sincerament creiem que són uns bons pressupostos per poder gestionar aquests temps difícils i complexos.

 
 
  
  

El pressupost, una eina de lluita contra la Covid

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Dimarts passat aprovàvem el pressupost de l’Ajuntament per a l’any 2021. En un moment com el que vivim, afectats per una crisi sanitària, econòmica i social immensa que ha trastocat de dalt a baix les nostres vides, el pressupost hauria de ser una eina indispensable per articular polítiques municipals valentes, que serveixin per pal·liar les conseqüències d’aquesta pandèmia.

El pressupost aprovat per l’equip de govern no és el pressupost que nosaltres faríem, ja que considerem que no contempla suficientment la sacsejada que la pandèmia ha tingut en la vida dels granollerins i granollerines. Ara era el moment de fer un pressupost expansiu, de no tenir por de gastar, encara més quan les arcaiques lleis estatals permeten fer excepcions i alliberen els romanents municipals.

El nostre Grup Municipal ha traslladat nombroses propostes a l’equip de govern per tal de ser incorporades al pressupost. Sense entrar en quines han acceptat o no, la consonància i compromís de l’equip de govern en alguns aspectes claus, com són: la reserva d’un fons Covid de 2 milions d’euros l’any vinent; l’acord de reduir les aportacions municipals en un 10 %; la reducció de les taxes de terrasses i escombraries comercials; i la inclusió d’una partida d’inversió per a la residència, han fet que el nostre grup, apel·lant a la responsabilitat política del moment que vivim, hagi decidit abstenir-se en la votació del pressupost.

Ara és moment de construir plegats, d’escoltar les bones idees d’uns i d’altres i, sobretot, de fer-ho de manera participada. És un moment clau per reivindicar la política municipal de proximitat, que només té sentit si serveix per ajudar a construir vides dignes per a tothom. En això, és clau arremangar-nos i treballar, des del consens i la transversalitat, aprofitant el capital humà de tothom. Només així ens en sortirem!

 
 
  
  

Pressupostos i eficàcia de les administracions

 
Josep Maria Noguera
Regidor de Junts per Granollers
 

Els Pressupostos per al 2021 aprovats per l’Ajuntament de Granollers en el darrer Ple suposen un canvi de paradigma a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Afectarà dinàmiques de despesa i d’inversió de les corporacions locals i de totes les administracions, que hauran de fer un exercici molt realista dels ingressos que s’assoliran l’any vinent per facilitar polítiques de reforç en l’àmbit sanitari, educatiu i social.

Conscients d’aquesta situació, amb negocis tancats, davallada d’ingressos a sectors com el comerç, la restauració o el turisme; amb aturades de projectes d’autònoms i de pimes; o amb moltes persones afectades pels ERTO, des del Grup Municipal Junts per Granollers hem fet propostes pressupostàries que prioritzin el suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia i les mesures restrictives adoptades, així com a les entitats socials i a les persones vulnerables més perjudicades per la cruesa de la crisi.

Només des d’una política pressupostària realista serà possible ajudar una societat trasbalsada i per això hem estès la mà. La major flexibilitat del dèficit, la utilització dels romanents positius dels ajuntaments i l’arribada dels Fons de Recuperació Europeus, ben canalitzats per l’administració central i la Generalitat de Catalunya, han de servir per dinamitzar el teixit empresarial, millorar la cohesió social i incrementar l’eficàcia de les administracions per assistir i resoldre situacions problemàtiques de persones, empreses i entitats.

El Banc d’Espanya i l’AIREF han qüestionat el pressupost de l’Estat per al 2021 per poc realista i dubten de la utilització més efectiva dels recursos de recuperació europeus, però totes les administracions hauran de fer l’esforç de contenció i una gestió òptima. En definitiva, administracions eficients per a una societat sacsejada. Ens hi juguem molt! 

 
 
  
  

Ordenanzas fiscales y presupuestos

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

En este año tan complicado que estamos viviendo, nos hemos puesto de acuerdo con el equipo de gobierno en el plan de choque, en el diseño de un pacto de ciudad y en muchas otras medidas que se han debido de implementar para contrarrestar las consecuencias de la pandemia de Covid-19.

Desgraciadamente, en relación con las ordenanzas fiscales y los presupuestos, no hemos podido llegar a un acuerdo. Nuestro grupo municipal no puede renunciar a las siguientes medidas: congelación generalizada de impuestos; condonación de tasas para aquellas actividades que se han paralizado a causa de la pandemia, como pueden ser los bares, restaurantes…; ampliar las ayudas a la contratación; o mantener o aumentar las ayudas para autónomos y pymes.

Según las últimas modificaciones de la ley, en este ejercicio y en el próximo se pueden aplicar en la implementación de medidas de contingencia los excedentes de tesorería y no solo utilizarlos para llevar a cabo inversiones planificadas con anterioridad a la incidencia de la pandemia.

Nosotros somos partidarios de renunciar a ciertas inversiones para poder utilizar ese dinero como refuerzo a un nuevo “plan de choque” que incluya una serie de ayudas sociales como ‘salvavidas’ para muchas familias, autónomos y empresas que lo están pasando realmente mal en estos momentos.

Agradecemos que no solo se hayan incluido alguna de nuestras propuestas en los presupuestos, sino, que también se haya puesto sobre la mesa un nuevo plan de choque o de contingencia que saldrá del remanente de tesorería del presupuesto de 2020, una vez se haya cerrado el ejercicio. El objetivo fundamental de este, debería ser, reforzar las áreas que consideramos cruciales en estos momentos de crisis, acompañando a familias, autónomos y empresas de la ciudad.

Deseamos aprovechar también, ante la proximidad de las fiestas navideñas, para lanzar un mensaje de esperanza. Somos conscientes de lo difícil del momento, pero queremos recordar que nuestra ciudad siempre ha sabido mantenerse fuerte y unida ante la adversidad. Y así será de nuevo. 

 
 
  
  

Es pot fer front a la pandèmia amb uns pressupostos fets per inèrcia?

Joan Ricart Angulo
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Deixem enrere el mes de novembre i ja queda menys perquè aquest any 2020 tan emprenyador acabi d’una vegada. Un mes de novembre que és molt important per al curs polític, ja que és quan es presenten, es discuteixen i s’aproven els pressupostos municipals. Aquí, a Granollers, des de ja fa prop de vint anys, els pressupostos es presenten i s’aproven; la part de la discussió queda en segon, tercer o novè terme, depenent del que hi hagi preparat a l’ordre del dia del Ple de novembre.

D’ençà que vàrem entrar al consistori ja fa cosa d’un any i mig, hem dit que voldríem uns pressupostos municipals més participats per part de la ciutadania. És al pressupost on es posa de manifest quin projecte de ciutat hi ha, i això ens afecta a totes i tots els granollerins, no només a l’equip de govern de la ciutat. En les circumstàncies actuals, en què calen mesures extraordinàries per fer front a la pandèmia i preparar la ciutat per a la vida post-Covid, el grup socialista fa un exercici de corta y pega, i presenta uns pressupostos conservadors a l’espera de la pluja de milions que ha de venir d’Europa... a la primavera!! Però bé, què hi farem, suposo que és normal que quan la gent fa molt de temps que ocupa un càrrec, tendeix a fer les coses per inèrcia, sense trencar-s’hi massa les banyes.

Aquesta pandèmia ens canviarà la vida i la ciutat ha d’estar preparada des d’ara per adaptar-se al canvi. Cal replantejar la política d’espais verds i de mobilitat, el teletreball ha vingut per quedar-se i els municipis han de ser les primeres eines per combatre el sedentarisme que se’n deriva. També està afectant la manera de consumir, no només la manera de comprar, sinó també la forma de consumir oci. Calen polítiques de digitalització enfocades al comerç, a la indústria i al sector cultural de la ciutat. Cal això i molt més, i no podem esperar que ens ho cagui el tió o ens ho portin els Reis. Bones Festes!!