Els grups municipals opinen (novembre 2014)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Per tercer any no s'incrementen els impostos municipals

Jordi Terrades i SantacreuPSC logo
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Granollers

Seguim en temps de dificultats motivada per la profunda crisi econòmica que segueix llastant les nostres economies. Menors recursos econòmics, moltes persones i empreses que ho segueixen passant malament. Alguns indicadors positius també a la nostra ciutat, però encara insuficients. La necessitat, però, de seguir donant resposta a la ciutat i els seus ciutadans i ciutadanes.

Massa sovint l’Ajuntament s’ha trobat sol, el govern de l’Estat i el de la Generalitat de Catalunya retallant en polítiques públiques i incomplint els compromisos de pagament de convenis i serveis també amb el nostre Ajuntament. I l’Ajuntament de Granollers complint amb els seus proveïdors, els seus treballadors/es i amb els serveis necessaris per mantenir els nivells de qualitat que volem per a la nostra ciutat.

Governar és prioritzar. D’aquí a dos mesos aprovarem la despesa que dediquem a cada cosa. Ara ha tocat aprovar una part dels ingressos i els impostos municipals, preus públics i taxes que pagarem el proper any 2015 i que no s’apujaran.

Per tercer any consecutiu l’increment d’impostos municipals serà zero i, en aquest context, és bo recordar que l’increment acumulat de l’IPC serà a nivell de l’Estat de 3,4 % i a Catalunya del 4,2 %, des de gener de 2012 a setembre d’enguany.

Es mantindran totes les bonificacions existents a famílies i empreses.

I en el debat pressupostari de 2015 introduirem una partida per subvencionar una part de l’IBI a aquelles persones amb una especial dificultat econòmica.

És clar que, amb les nostres eines, el govern de l’alcalde Mayoral vol ajudar a la sortida de la crisi, garantint la necessària solidaritat, la igualtat d’oportunitats i les polítiques actives que generen activitat.

Marquem prioritats però nosaltres no volem renunciar a la qualitat que és un signe d’identitat de Granollers.

A votar tothom!

Àlex Sastre i PrietoCiU logo
Regidor de CiU i candidat a l’Alcaldia
alexsastre.cat

Quan hagueu rebut a casa vostra aquest butlletí Granollers Informa faltaran pocs dies per al 9 de Novembre, data que fa molt de temps que els catalans tenim assenyalada al calendari. Se n’ha parlat molt, però em permeto la llicència de fer una darrera reflexió, amb una sola finalitat: animar-vos a participar, votant a la consulta organitzada per la Generalitat, i expressar què volem que sigui Catalunya en un futur.

Tant cert és que aquesta no és la consulta inicialment prevista com que s’ha buscat la manera, utilitzant les lleis existents, que tots els catalans puguem votar el 9N. D’això, l’únic culpable n’és el govern espanyol i els partits que li han fet costat en aquesta croada antidemocràtica: PP-PSOE-UPyD.

De tota manera, a aquesta consulta el que de veritat li dóna potència és la participació de la gent. La seva força no es basa en cap marc legal, sinó en una participació multitudinària el 9N. Aquesta seria la veritable victòria de Catalunya, que ho basa tot en la força del poble i l’audàcia per resistir i seguir lluitant per decidir el seu futur col·lectiu.

Qui hi pot participar? Tots els majors de 16 anys residents a Catalunya, presentant el DNI vigent i la targeta de residència, si s’escau.

Com es pot participar? Als col·legis electorals habilitats per la Generalitat a cada població, consultant quin ens toca a participa2014.cat.

Ara és l’hora, el país viu moments històrics i els qui volem que se’ns reconegui el dret a poder decidir el futur col·lectiu hi hem de ser. Per tant, el dia 9, tots a votar!

9-N: La cortina de humo

Fermí Gutiérrez MartínezPP logo
Portaveu del Grup Municipal PPC Granollers

En primer lugar tenemos que denunciar el uso partidista que se hace de este Ayuntamiento con el objetivo de apoyar una consulta, que no tiene cabida en la vigente legalidad democrática.

Cataluña nunca tuvo tantas competencias, ni tanta soberanía política como en la actualidad.

No se trata sólo de un problema de democracia, ya que la democracia no se entiende sin el respeto a las leyes con que la propia democracia nos dota.

En democracia y con democracia las leyes se cambian, no se desobedecen, ni se ignoran.

El derecho a la autodeterminación en el derecho internacional, es un derecho de los territorios colonizados, y Cataluña ni es, ni ha sido nunca una colonia, si no que ha sido y somos parte integrante de España.

El aval del Consejo de Garantías Estatutarias lo ha sido sólo con los votos de los consejeros propuestos por CiU y de ERC, ya que los del PSC, ICV y PP se opusieron.

Ahora bien, cuando el PSC y el PP preguntamos por la constitucionalidad de la pregunta que se pretende realizar, no contestaron, pero no contestaron porque saben que no cabe ni en la Constitución, ni en el Estatut. La independencia de Cataluña, no es una competencia de la Generalitat, por lo que hacer un referéndum independentista, vulnera el art. 122 del Estatut, donde se establece que las consultas deben realizarse sobre competencias de la Generalitat. Pero además la ley pretende llamar consultas no referendarias, a lo que en realidad es un referéndum.

Dicho esto, el pasado mes de septiembre en el pleno ordinario del Ayuntamiento de Granollers se presentó una moción en apoyo a la consulta que contaba con el voto positivo de tan sólo 8 concejales, es decir, el 32% del plenario, pero que gracias a la abstención del PSC, fue aprobada. Una abstención que en este caso es como si hubiera sido un sí.

Queremos una Cataluña fuerte, unida y legal.

Impostos per a temps de crisi

Josep Casasnovas VaqueroICV EUiA logo
Portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA

Aquest mes s’aprovaran al Ple municipal les ordenances fiscals, que són bàsicament els impostos i les taxes que fixa l’Ajuntament per a la ciutadania de Granollers. Des de fa tres anys, el grup d’ICV-EUiA proposa que es faci un nou disseny d’alguns dels impostos més importants, per a adaptar-los a la nova realitat econòmica de gran part dels nostres veïns i veïnes, ja que en temps de crisi els impostos que es carreguen sobre les famílies han de ser reconsiderats per tal d’evitar aprofundir en la situació de precarietat que atravessa molta gent.

L’impost de major recaptació municipal i el que més afecta a moltes famílies és l’IBI, també conegut com a contribució. Fa un parell d’anys, el govern de Rajoy va obligar els ajuntaments a fer una pujada salvatge del 10% en aquest impost, que va causar importants danys econòmics a les famílies i que a dia d’avui, està consolidat. El govern de Granollers sempre va assegurar estar en contra d’aquesta mesura, però varen explicar que l’aplicaven per obligació. Ara, des d’ICV-EUiA, els fem una proposta per a que facin un gest per convertir les seves paraules en fets. Demanem al govern municipal que rebaixi el coeficient de càlcul de l’IBI per reduir, en dos anys, el 10% d’increment que va imposar el PP i afluixar el cinturó a les famílies de Granollers per a que puguin agafar una mica d’oxigen.

D’altra banda, i tal com ja vam proposar l’any passat, tornem a reclamar que s’apliquin subvencions de fins al 90% del preu de l’IBI a aquelles famílies que tenen tots els seus membres a l’atur, i que es subvencioni també a aquelles persones i famílies que han patit una execució hipotecària i han estat desnonats de la seva llar, de cara al pressupost d'enguany.

Finalment, ICV-EUiA seguim convençuts que, per justícia social, hem de fer bona la màxima d’“oferir a cadascú segons les seves necessitats i demanar a cadascú segons les seves possibilitats” i, per això, cal aplicar fórmules de tarifació social en els serveis públics municipals, començant per l’escola bressol. Amb aquesta fórmula, les famílies deixarien de pagar una quota fixa de prop de 140 €, i passarien a pagar, més o menys, en funció dels seus ingressos.

Uns impostos més equilibrats i solidaris en temps de crisi, per a un Granollers més just.

Ordenances Fiscals 2015

Pep Mur i PlanasERC-AG logo
Portaveu d'Acció Granollers (ERC, RCat, Gi i JERC)

Cada any, al mes d'octubre, el Ple aprova les ordenances fiscals que regularan els impostos, taxes i preus públics que hauran d'assumir els granollerins i granollerines de cara a l'any següent. Les Ordenances Fiscals són un dels instruments més importants dels quals disposen les administracions locals, ja que condicionen bona part dels seus ingressos i, en conseqüència, els projectes que podran desenvolupar.

Des d'Acció Granollers valorem positivament que les ordenances fiscals, en aquesta darrera legislatura, no hagin superat, de forma general, l'increment de l'IPC, així con les noves bonificacions que s'hi han anat incorporant als darrers anys, algunes d'elles a proposta del nostre grup municipal.

No obstant, creiem que després de més de 5 anys de crisi econòmica, hem d'anar més enllà. Les classes baixes i mitjanes no poden seguir suportant el pes de la recuperació econòmica i considerem que calen més esforços per tal d'ajudar els contribuents que més dificultats tenen a l'hora d'assumir les seves responsabilitats fiscals.

Perquè no fer-ho ajuda a incrementar les desigualtats entre els ciutadans més pobres i els ciutadans més rics, els quals els beneficien una fiscalitat local quasi congelada. De fet, el passat 17 d'octubre, en el Dia Internacional de l'Eradicació de la Pobresa, vam constatar que els rics són cada cop més rics i els pobres, més pobres. Segons dades de la UGT de Catalunya, a l'actualitat el 10 % de la població més rica de Catalunya té una renda 15 vegades superior a la del 10 % de la població més pobre, mentre que al 2007 aquesta diferència era del 7,65 %.

Som conscients que la legislació actual, imposada per l'Estat espanyol, limita molt les decisions que els ajuntaments poden prendre respecte a com gestionar i bonificar les ordenances fiscals, ja que no ens permet fer determinades bonificacions segons la renta familiar. Però això no pot ser una excusa, perquè fins i tot en el marc d'una legislació rígida com és la de les hisendes locals podem buscar fórmules per rebaixar la pressió fiscal a les famílies més empobrides. Per exemple, mitjançant una línia d'ajuts i subvencions via pressupost municipal.

Podeu veure les nostres propostes a les ordenances fiscals 2015 a www.pepmur.cat.