Els grups municipals opinen (juny 2022)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya 



MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Compromesos amb una transició energètica justa

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El camí del canvi de model energètic a què estem necessàriament abocats per fer front al canvi climàtic que ja patim, necessitarà compromisos de tots els sectors i també polítiques públiques positives de regulació, acompanyament i suport a persones i empreses.

Caldrà reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en tots els sectors, també en el residencial. Això implicarà activar polítiques de rehabilitació d’edificis i d’habitatges per fer-los més eficients energèticament, que consumeixin menys i utilitzin, cada cop més, energia procedent de fons renovables i d’autoconsum.

L’Ajuntament ha posat en marxa l’Oficina de Rehabilitació, que acompanyarà qualsevol ciutadà, ciutadana o comunitat de veïns de Granollers en aquest procés de reforma i millora de l’habitatge, des del projecte tècnic, a posar en contacte amb empreses i instal·ladors, fins a buscar el finançament i les subvencions.

Iniciem aquest projecte de transformació per l’oportunitat que suposarà poder-se acollir als fons Next Generation. Com que aquesta serà una línia estratègica en l’horitzó 2030, també hi haurà compromís municipal anual en els pressupostos de l’Ajuntament per complementar ajuts i subvencions d’altres administracions.

El compromís del govern municipal amb els objectius de desenvolupament sostenible i els objectius de reducció d’emissions de gasos fixats per la Unió Europea és clar.

Treballem per una ciutat més confortable, sostenible i saludable.

 
 
  
  

Granollers, ciutat de fires

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

La vocació i tradició firal de la nostra ciutat és ben antiga. Les fires són una oportunitat per promocionar la ciutat i generar activitat econòmica, i Granollers en té una llarga experiència, des del nostre mercat d’origen medieval fins a la Fira de l’Ascensió. El Parc Firal va suposar un canvi de paradigma, però no ha tingut l’impacte esperat a la ciutat.

Fa poc que es va presentar, coincidint amb la 70a edició, un nou model de les Fires i Festes de l’Ascensió, en el qual prendrà protagonisme la Fira de l’Economia Verda i Circular. Alhora, la proposta de mostres es diversifica i s’acosta al centre.

Fa molts anys que des d’Esquerra Republicana creiem que cal impulsar un canvi real, perquè fa temps que les fires multisectorials han deixat de funcionar i de ser atractives, tant per als ciutadans com per als expositors. La nostra aposta sempre ha estat clara: tornar l’Ascensió a la ciutat ocupant espais més cèntrics, transformant-la i especialitzant-la. Aquest canvi de model és un petit pas cap a la Fira que fa anys que proposem i reivindiquem.

Però hem d’anar més enllà: no podem deixar de banda la necessitat de repensar el model firal de la ciutat per esdevenir seu de diferents fires, congressos o esdeveniments. Espais com la Porxada, els pavellons esportius, Roca Umbert i el mateix Parc Firal s’han de convertir en seus de les fires que han d’arribar a la ciutat. Hem de ser molt més ambiciosos per atreure aquests esdeveniments, per fer Granollers més dinàmica i generar activitat econòmica.

Repensar l’Ascensió i el model firal de la ciutat pot ser un gran pas endavant per recuperar la capitalitat i tornar a ser referents a la comarca i al país. 

 
 
  
  

En la línia idònia

 
Josep M. Noguera i Amiel
Regidor de Junts per Granollers
 

 

L’Agenda 2030, que fixa objectius de sostenibilitat (ODS) davant reptes actuals com el canvi climàtic i la transició energètica, s’alinea amb les agendes urbanes de Nacions Unides i de la Unió Europea, que persegueixen implementar-ho també a pobles i ciutats. Després de dos anys sense haver pogut celebrar l’Ascensió degut a la crisi sanitària, l’acabem de recuperar i calia fer-ho, per tots aquests canvis que estem experimentant, fent un gir per esdevenir una fira amb el protagonisme indiscutible de l’economia verda i circular, els productes de proximitat, la vinculació al territori i el compromís indestriable cap a la transició verda.

Junts per Granollers proclamava fa temps que s’havien de fer canvis en aquesta direcció: una fira sensible amb la sostenibilitat, basada en l’equitat social i en la millora del benestar de la ciutadania. Des del nostre grup municipal anem per aquesta via, compartida ara per l’equip de govern de la ciutat, cosa que celebrem. És aviat per fer balanç, però si a partir d’ara aprofitem les Fires i Festes de l’Ascensió per enfortir la promoció econòmica de Granollers, segur que la convertirem en el referent i locomotora de desenvolupament en aquest àmbit de transformació i actualització innovadora que necessitem. El nostre compromís polític va en aquesta línia de responsabilitat, com hem fet palès en la sortida de la crisi sanitària i en totes les circumstàncies associades.

Per això, vam proposar ˗i es va aprovar en el darrer Ple municipal˗ la dotació econòmica de les mesures pactades en el Pressupost 2022 per pal·liar situacions de vulnerabilitat i implementar diversos tipus d’ajudes per mantenir els llocs de treball i l’activitat econòmica. I per aprofitar el potencial dels fons europeus Next Generation en el desenvolupament sostenible. En definitiva, propostes ambicioses qualitativament parlant i quantitativament rellevants.

Estem compromesos amb aquest model de vida més just, saludable i sostenible. I amb aquesta nova orientació de les Fires i Festes de l’Ascensió, feliçment recuperades. 

 
 
  
  

Granollers se viste de verde para L'Ascensió

Jorge Pavón Álvarez 
Portaveu Ciutadans Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Hemos celebrado por fin, con cierta normalidad, nuestras tan añoradas Fira i Festes de l'Ascensió, esas en que, un día u otro, te cae una tormenta de primavera, que también conviene y, aún así, encuentras propuestas interesantes para todos los gustos. Para el nuestro, la orientación de la Fira de Mostres hacia una nueva temática centrada en la Economía Verde y Circular es una apuesta por el futuro de nuestra ciudad y, por ende, de nuestro planeta.

Desde el consistorio y con el apoyo de nuestro grupo municipal se está dando un paso más en el compromiso por la mejora del bienestar, apostando por reducir riesgos ambientales y promover el consumo responsable, en línea con los Objetivos de Desarrollo Sostenible y la Agenda Urbana 2030. Marcarse objetivos es abrir camino en la dirección correcta, pero recorrer ese camino conlleva no pocos esfuerzos, algunas renuncias e inversión.

Estamos sorprendidos viendo como lo que se solía gastar en gasolina ya no llena el depósito, y nos sentimos subidos al “tren cremallera” de la escalada de precios. Íbamos a escribir “montaña rusa”, pero es que no vemos ninguna bajada vertiginosa a la vista, no nos engañemos. Un coche sin humos, un hogar con aislamiento y eficiencia energética óptimos, de la mano de un entorno urbano bien servido por transporte público tan verde como asequible, donde nuestros hijos respiren aire puro y ya no sepan lo que es una campaña por el reciclaje, porque este sea ya un hábito plenamente consolidado... Suena bien, pero todavía no es posible para una gran parte de la ciudadanía.

Con la mejor intención, se está trabajando en proyectos como la nueva oficina municipal de asesoramiento para la mejora de la eficiencia energética en viviendas y comunidades de vecinos, que permitirán que las familias puedan acceder a ayudas. Proyectos con los que se intenta captar el máximo de financiación europea, para que todos puedan alcanzar los objetivos marcados consiguiendo que el bienestar personal y familiar sea el mejor. Habrá que aprovechar cada una de estas oportunidades, pero en ningún caso nos podemos olvidar de apuntalar el crecimiento económico y la creación de empleo en nuestra ciudad. Es la mejor forma para que Granollers dé un giro completo hacia la sostenibilidad y eficiencia energética, sin dejar a nadie atrás.

En nuestras idas y venidas de la Fira al centro, donde se han ofrecido la mayoría de espectáculos y eventos culturales, nos hemos dado cuenta de una cosa importante y que se debería considerar en próximas ediciones. Sigue persistiendo esa dicotomía y tendencia a condenar a las barriadas a sentirse periféricas. Nada como L’Ascensió para que transitemos Granollers de punta a punta y demos a nuestros barrios la importancia que se merecen.

 
 
  
  

Defensem el català

Jordi Planas
Voluntari de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

A Catalunya, malauradament, estem patint en els darrers anys una ofensiva cada cop més intensa contra la llengua que ens és pròpia: el català. Organitzacions i individus de tota mena han actuat en connivència amb el poder judicial per treure espai a la nostra llengua, que més enllà de ser part del llegat del nostre país, és una eina que al llarg de les darreres dècades ha actuat com a element de cohesió i d’ascensor social, acompanyat d’un model educatiu d’èxit àmpliament reconegut.

Ara, a més a més, aquest model educatiu està rebent la pitjor part de l’atac contra la llengua, i és que la imposició per via judicial de quotes trenca un pacte històric i dona ales a aquells qui en un odi incomprensible envers la llengua, la imposen per la força, conscients, però, que és la raó el que els manca.

De vegades parlem d’unitat en l’estratègia independentista –unitat que per a molts, com per a mi, ja és quasi ciència-ficció–, però no parlem prou d’unitat en la defensa de la llengua; i és que cap partit polític s’hauria de dir catalanista si no fa un pas endavant per protegir la llengua i el model educatiu català davant la ingerència de la judicatura. Qualsevol persona o entitat que es consideri demòcrata i catalanista hauria de posar el crit al cel per aquesta situació i actuar en defensa del català.

Malauradament, però, un cop més ens trobem que partits i organitzacions que es diuen catalanistes, miren cap a una altra banda o no actuen amb la suficient contundència per defensar la llengua i protegir els qui desobeeixen pacíficament unes sentències injustes.

I, per suposat, encara que sigui obvi i evident (però oblidat), tinguem sempre present que la manera de protegir el català és esdevenir un estat independent, on la política lingüística la faci el Parlament i no els tribunals a Madrid.