Els grups municipals opinen (febrer 2015)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Mirades de futur

Jordi Terrades i SantacreuPSC logo
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Granollers

Continuar transformant la ciutat com venim fent en els darrers anys ha de ser un objectiu, com a garantia de convivència, d’equilibri social i territorial.

Som l’èxit de moltes generacions, i és per això que hem de seguir defensant un model de ciutat compacta, equilibrada, humanitzada i respectuosa amb el medi ambient, amb un urbanisme que actua decisivament en la millora de tots els barris de la ciutat.

Volem seguir recosint el centre i els barris de Granollers. És la tossuderia per la qualitat, una ciutat més verda i amb més carrers de preferència per als vianants. També en altres indrets de la ciutat que no siguin el centre estrictament, amb eixos que l’estructurin i facilitin l’ús a peu i en bicicleta.

Una ciutat més eficient en temes energètics. L’Ajuntament ha de seguir donant exemple en l’enllumenat, en els edificis i els equipaments públics, però també incentivant la rehabilitació d’habitatges que millorin les condicions d’habitabilitat i d’estalvi. La voluntat de fer més atractiu el centre, no només per a l’activitat comercial, sinó també per assolir una major densitat residencial.

Granollers des de les primeres petjades humanes ha estat una cruïlla de camins. En termes actuals avui ben situada en la corona metropolitana, també un bon lloc per viure. És inexcusable seguir treballant i defensant la millora de les infraestructures de mobilitat i transport públic que ens permeti moure’ns amb facilitat i millor des del punt de vista ambiental.

Estic convençut que els canvis en els propers deu anys encara seran més profunds i més ràpids a nivell econòmic i social. Cal preparar la ciutat. La diversificació econòmica és bàsica i suposa un actiu, impulsar els potencials creatius i emprenedors fent de Roca Umbert la punta de llança. També l’economia social amb el paper important que, en aquest sentit, poden jugar institucions com l’Escola Municipal de Treball.

Granollers té moltes mirades.

Decidim Granollers, 3a part

Àlex Sastre i PrietoCiU logo
Regidor de CiU i candidat a l’Alcaldia
alexsastre.cat

Us seguim explicant els principals eixos del nostre projecte per a Granollers. El 3r pilar: regenerar la política. La pèrdua de confiança en la política provocada pel funcionament dels partits i la pèrdua de contacte amb la realitat social ha incrementat l’escletxa entre polítics i societat civil. Els casos de corrupció i d’opacitat han servit per fomentar la imatge de la política com un exercici de lucre personal per sobre del servei als altres.

No podem instal·lar-nos en la indignaciópermanent i en el missatge fàcil. Hem de poder fer pedagogia de la feina que fem. Cal abandonar les actituds dogmàtiques, de hooligans dels partits polítics. Es necessiten lliurepensadors. Podem plantejar desenes de mesures per reformar l'actual sistema polític, a nivell electoral, de finançament dels partits o de transparència de l’administració, però cap no seràrealment efectiva si no passa per un canvi real dactituds, i això ha d’estar interioritzat.

I no es tracta només de fer les coses legalment, sinótambéde forma ètica. Un exemple: l'Ajuntament va comprar, al 2008, un terreny a la Bòbila per 3 milions d’€, el triple del seu valor real segons una taxació. La fiscalia va dictaminar que no hi veia il·legalitat. Però entre la simple legalitat i la correcció ètica hi ha un marge ampli.

En aquest sentit, també cal pensar en l'estructura interna de l'Ajuntament, que actualment compta amb massa càrrecs de designació política. Cal reduir aquest gruix com ja ho han fet altres administracions com la Generalitat. Cal una organitzaciómés àgil i menys burocràtica. I més transparent. I que gestioni més curosament els seus diners, i sense societats municipals opaques que són un llast econòmic per a la ciutat, com Granollers Promocions, amb 9,5 milions d’€ de pèrdues.

La proximitat de la política municipal ens dóna avantatge per poder ser més transparents, honestos i normals: exercir de ciutadans que tenen la sort de representar a daltres ciutadans.

Per fer-ho sintètic: hem de tornar a fer de la política una eina útil per a les persones.

Presupuestos 2015

Fermí Gutiérrez MartínezPP logo
Portaveu del Grup Municipal PPC Granollers

En diciembre se aprobó el presupuesto para 2015, en el que se prevé hacer una inversión de más de 5 millones de euros para la mejora de nuestra ciudad.

Nuestro grupo propuso una serie de inversiones que, a nuestro parecer, eran, por un lado, factibles en tiempo y forma, y por otro, necesarias y reclamadas por la ciudadanía.

En 2012, el presupuesto de este ayuntamiento destinó una partida de 100.000 euros al proyecto de la residencia de la 3ª edad. Y ya está. Nunca más se ha vuelto a hablar de ello, pero creemos que este es un tema suficientemente importante como para no mirar hacia otro lado.

Aún sabiendo que es competencia autonómica, existen mecanismos por los que llevar a cabo su construcción, por lo que cabe creer que el problema es que no hay voluntad política para ello. Eso sí, 400.000 euros invertidos en Roca Umbert sí son de buen recibo.

Sinceramente, no lo entendemos. Como tampoco entendemos que este último año de legislatura se tenga que hacer el mantenimiento de la ciudad que se debería haber hecho durante toda la legislatura. Así se hacen las cosas, rápido y mal. Nosotros entendemos que la consecución del programa electoral se tiene que hacer progresivamente; “sin prisa pero sin pausa”.

En lo referente a materia de movilidad, por ejemplo, la entrada a Granollers desde Palou: cuando les propusimos adecuarla para que existieran aceras en ambos lados (ya existe una) de la carretera en el tramo que va desde el hotel Granollers hasta la rotonda, se nos ponen a hablar de expropiación de terreno... ¡En ningún momento hemos hablado de expropiar nada! Simplemente es estrechar los carriles de la calzada y hacer la acera.

¿Y qué cabe decir de los lavabos públicos? Es tan difícil ponerse manos a la obra con esta propuesta? ¿O es que deberíamos hacer un referéndum, este sí legal, para preguntar a nuestro pueblo: lavabos públicos sí o no. Si la respuesta es sí: ¿de pago o gratuitos?

Por cierto, la cabalgata de los Reyes Magos de Oriente de este año ha sido muy pobre, muy por debajo de lo que viene siendo habitual, teniendo en cuenta que había un presupuesto de 32.500 euros.

4 anys de feina

Josep Casasnovas VaqueroICV EUiA logo
Portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA

Al juny de 2011, ICV-EUiA vem aconseguir, gràcies al suport de molts granollerins i granollerines, ser presents a l’Ajuntament de la nostra ciutat. El nostre compromís ferm amb els drets socials i laborals, amb la igualtat de gènere, amb l’ecologia i amb un sistema econòmic més just, s’ha traduït durant aquests anys en multitud de propostes i accions.

Una de les primeres coses que vàrem proposar, va ser la posada en marxa d’un servei de mediació i assessorament per a famílies amb problemes hipotecaris, i així, al llarg del mandat, hem treballat un grapat de mocions per a garantir els drets a l’habitatge i a una segona oportunitat.

També hem estat insistents en l’aplicació de mesures de tarifació social als serveis públics, per a que pagui més qui més té i puguem fer un sistema més solidari amb qui disposa de menys recursos. En quant als serveis públics també hem proposat la municipalització d’alguns d’ells, per a millorar-ne la gestió i eficiència, rescabalant-ne els beneficis en mans del poble.

Hem reclamat reiteradament l’ampliació de les partides destinades a necessitats socials d’urgència, demanant 1,8 milions per a plans d’ocupació i ajudes, plantejant línies d’ajuda per combatre la pobresa energètica, per a ampliar la cobertura de beques, per a pal·liar els efectes de les retallades i per a garantir els drets laborals.

En aquest sentit, el “Pacte de Ciutat contra la crisi” ha estat una reivindicació constant, per a comprometre tots els partits amb mesures a llarg termini. Malauradament, el Govern no hi ha volgut donar suport.

Hem estat incisius en la reivindicació d’una ciutat més neta, més ordenada i més pacificada, i hem lluitat per la restauració i ampliació de la xarxa de carrils bici i d’aparcaments. També vàrem reclamar l’ús d’autobusos ecològics i diverses mesures per a combatre la contaminació atmosfèrica a Granollers.

I així, desenes de propostes més que no tenim espai per explicar. Però no hem acabat. Encara ens queda molta lluita, moltes idees i molta il·lusió per a seguir treballant per la nostra ciutat. Comptem amb el teu suport per fer-ho.

Esport i salut al #NouGranollers

Pep Mur i PlanasERC-AG logo
Portaveu d'Acció Granollers (ERC, RCat, Gi i JERC)

L'activitat esportiva ocupa un espai molt important en la vida de la ciutadania, en tant que és un temps de lleure de la persona i de la comunitat i una forma d'assolir una millor qualitat de vida pel que fa a la salut.

L'esport, a més, és un motor de canvi social, donat que permet enfortir la cohesió social dels nostres barris, i també econòmic, amb capacitat de generar ocupació i riquesa. Així ho demostren esdeveniments com la Granollers Cup o la Mitja Marató que acabem de celebrar. Donen l'oportunitat d'impulsar el nostre potencial turístic i projecció exterior, fet que creiem encara no sabem explotar adequadament.

En qualsevol cas, la pràctica de l'esport és un dret ciutadà. I en un moment on els recursos públics són limitats, hem de poder ser capaços de prioritzar els projectes esportius que beneficiïn el màxim de població possible.

Accions com promoure permanentment hàbits saludables a la ciutadania, com ara promovent rutes saludables, on es fomenti l’anar a peu o en bicicleta –com podria ser la millora de l'espai de Can Cabanyes–. O adaptant els espais verds i els parcs de la ciutat com a punts a l’aire lliure on és possible alliberar-se de l’estrès urbà i fer-ne un ús recreatiu –activitats esportives no competitives, orientades a la desintoxicació del nostre cos–. Ens referim, concretament, a la instal∙lació dels anomenats parcs urbans de salut, mini-espais de gimnàstica i/o rehabilitació saludable especialment pensats per a col∙lectius amb necessitats com pot ser la gent gran.

De fet, des d'ERC-Acció Granollers hem defensat, i ho seguirem fent, que la futura plaça Barangé es projecti com un espai verd accessible dins la ciutat on, entre altres, puguem fer activitats de salut a l'aire lliure. Volem que sigui un espai més amable, on poder fugir per uns minuts del soroll i la contaminació en un entorn confortable i envoltats de natura.

En contraposició, la proposta del PSC és construir-hi nous edificis destinats a dependències municipals.