Els grups municipals opinen (gener 2022)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya 



MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

No busquem problemes on no n'hi hauria d'haver

 

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El model lingüístic del sistema educatiu català ha estat una de les principals eines de cohesió i promoció social que millor ha garantit la igualtat d’oportunitats pel que fa a l’aprenentatge i ús de les llengües oficials a Catalunya.

Ha estat un model àmpliament defensat per la comunitat educativa i la societat, en la mesura que ha assegurat que tots els nens i nenes aprenguin el català i el castellà a l’escola, i ha contribuït a la convivència normal d’aquestes llengües a la societat i als centres educatius, fent possible el bilingüisme real.

Sempre hem defensat no separar l’alumnat en funció de la llengua, i aquesta ha estat una de les riqueses del sistema educatiu fins avui.

La Llei d’Educació de Catalunya de 2009 estableix un model plurilingüe que recull el dret i deure de conèixer les llengües oficials, i garanteix el ple domini del català i el castellà en finalitzar l’ensenyament obligatori.

Cada centre educatiu elabora un projecte lingüístic d’acord amb la composició de l’alumnat i de l’entorn, amb l’objectiu de garantir el domini bilingüe al final de l’educació obligatòria.

És en aquest context, atenent als canvis socials, culturals i polítics experimentats des dels anys 80 i, sobretot, tenint en compte la nova realitat sociolingüística, la irrupció d’avenços tecnològics o la transformació digital que ha canviat les pautes de consum audiovisual, també una concepció diferent del català per part dels joves o de les famílies com a instrument de promoció social, que considerem necessari actualitzar, refer i reforçar políticament i socialment el consens relatiu al model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, per millorar l’aprenentatge i l’ús de les llengües, partint de la realitat actual.

Hem de continuar defensant el foment, la protecció i l’impuls de la llengua catalana entre el conjunt de la societat i, concretament, la preservació del català com a llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya, sense excloure’n el castellà.

I seguir garantint a l’alumnat el domini ple i equivalent de les dues llengües oficials, el català i el castellà (i l’occità-aranès a l’Aran) al final de l’educació obligatòria (ESO), així com progressivament de l’anglès (o una tercera llengua).

En un context plurilingüe com el que tenim i partint de la realitat actual, cal un exercici de diàleg amb voluntat de cerca de consens.

 
 
  
  

El català no es toca

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

La sentència d’ara fa unes setmanes de les instàncies judicials espanyoles és un atac flagrant contra la immersió lingüística. Un atac a un dels grans consensos del nostre país. Un atac que, en definitiva, no podem permetre, ni permetrem. El model educatiu de Catalunya no el pot decidir el Tribunal Suprem. El model educatiu del nostre país el decideix el Parlament de Catalunya, màxim representant de les catalanes i els catalans, i qui té la competència per legislar.

La llengua catalana i la immersió lingüística són, sobretot, eines de cohesió, integració i, a més, són també eines per la igualtat d’oportunitats. Perquè el català no pot ser la llengua d’uns quants, dels que som “d’aquí”. Per això cal defensar i reforçar el model d’immersió lingüística i l’escola en català, un model que no podem posar en perill, ja que és en aquest àmbit on tenim el principal bastió de defensa de la nostra llengua. A la resta d’àmbits, com podria ser l’audiovisual, la literatura, l’oci o l’entreteniment, el català no és la llengua prioritària i mica en mica el veiem en clar retrocés.

A Granollers, el Ple del passat mes de novembre va aprovar una moció de suport a la immersió lingüística, amb el vot a favor de tots els grups municipals, excepte de Ciutadans. Aquest és un exemple més del consens polític que suposa aquest model. Un consens, però, que es posa en perill quan el mateix PSC, al Parlament, vota a favor d’una moció que demana el compliment de la sentència i no participa a la manifestació en defensa de la immersió lingüística. El PSC, el partit que als anys 80 va ser clau perquè la immersió lingüística es pogués implantar, sembla que avui es vol allunyar d’aquesta defensa clara de la llengua i del que suposa.

Per tant, no només hem de sumar esforços i vetllar perquè la sentència no acabi obrint les portes a dinamitar el nostre model lingüístic, sinó que ens cal, sobretot, donar suport i protecció a la comunitat educativa per garantir el català com a llengua vehicular i per protegir un model d’èxit com el nostre. A més, reforçar el català ha de ser una prioritat, a través d’una política lingüística ambiciosa que no hem tingut fins ara. Si ens adormim amb la llengua, la perdrem. 

 
 
  
  

El 2021

 
Junts per Granollers
 

DOS ANYS. Després d’un any llarg, la nostra realitat torna a canviar, però amb ferides de la pandèmia que trigaran a curar-se i amb algunes que no ho faran mai. La vacunació avança i està salvant moltes vides. Anem recuperant normalitat. A l’equador del mandat, s’ha de dir que han estat dos anys molt complexos i que ara n’esperem dos d’apassionants per reprendre els projectes de transformació que tenim pendents. Junts per Granollers hi serem per mirar que portin el nostre segell.

Àlex Sastre (juny).

COMERÇ VIU. Aquesta singular energia comercial, acompanyada de la moderació dels preus dels locals, ha fet que des de principis d’any hagi crescut la demanda. Tenim un comerç viu, dinàmic i divers. En el decurs dels darrers mesos hem vist noves obertures, negocis canviant d’ubicació o establiments de sectors emergents que, de ben segur, continuaran donant vida als nostres carrers i barris, fent de Granollers punt de referència comercial pels seus valors i excel·lència.

Laura Sabatés (abril).

LA NOVA SITUACIÓ. Ara hem d’aprofitar l’arribada dels fons europeus Next Generation, i altres recursos, per transformar la nostra ciutat. Pel nostre grup és prioritari tirar endavant la residència de gent gran, ampliar equipaments sanitaris, concretar el nou model de gestió de recollida de residus i millorar l’oferta d’habitatge social, tot això, sense descuidar les persones. Més atenció a la gent gran, a les persones amb discapacitat i a tots aquells que han vist truncades les seves expectatives. I cura especial als neguits i a les inquietuds de la gent jove.

Josep Maria Noguera (juliol).

SOMIEM EN GRAN. Per la nostra salut, hem de recuperar els esdeveniments culturals, esportius i de lleure. Hem de ser agosarats i que el temps de pandèmia no sigui en va, sinó que serveixi de trampolí, amb idees brillants que ajudin a repuntar Granollers i a convertir-nos en un referent. Repensem-ho, somiem en gran i serem grans. Però fins llavors, fins que ho fem, no estarem del tot salvats d’aquest malson anomenat coronavirus.

Amanda Ramos (maig).

 
 
  
  

2022, año de recuperación y esperanza

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Encaramos este nuevo año con optimismo e ilusión. 2022 debe ser el año de la recuperación social, de la reactivación de nuestra economía.

Para comenzar un nuevo año con perspectiva, siempre es un bueno pararse un momento para mirar atrás y hacer balance. Venimos de vivir dos años muy duros. La pandemia de Covid-19 nos ha trastocado la vida a todos. Hemos sufrido momentos durísimos en todos los aspectos, pues el virus ha puesto a prueba no solo nuestro sistema sanitario, sino los cimientos de nuestra sociedad.

Desde Ciudadanos Granollers no hemos dudado, nunca, en ofrecernos al equipo de gobierno y al resto de partidos políticos de la ciudad para llegar a acuerdos amplios que permitieran paliar la crisis sanitaria, social y económica producida por la pandemia, así como mejorar la vida de nuestros conciudadanos. Siempre hemos preferido ser constructivos y aportar que ser críticos, y así lo hemos hecho. Nuestra intención siempre ha sido hacer política útil.

En este 2022 queremos seguir acompañando a nuestros comerciantes, hosteleros, autónomos y pequeñas empresas por la senda de la recuperación. Para ello creemos que lo mejor es no aumentar la presión fiscal subiendo impuestos. Como partido liberal progresista apostamos por el principio de tener un presupuesto equilibrado en la administración pública que permita mantener un nivel reducido de impuestos.

Por otra parte, deberemos seguir trabajando en la reducción de la brecha digital que nos permitirá contrarrestar las diferencias socioeconómicas de una parte de la población. También es imperativo que, ante el escenario incierto en el que vivimos, seamos más audaces en la búsqueda de nuevos proyectos empresariales que fomenten la creación de puestos de trabajo y otorguen mayores oportunidades a nuestros jóvenes, emprendedores y autónomos.

Seguiremos apoyando la necesidad de reforzar las políticas orientadas hacia la transformación energética, la creación de espacios verdes y saludables, la economía circular o el incremento de la recogida selectiva de residuos. También trabajaremos por el aumento de la seguridad ciudadana, la reactivación de nuestros barrios, el comercio de proximidad o la mejora de asociaciones y entidades locales, que seguirán siendo ejes fundamentales de nuestra política municipal.

Entre todos podemos conseguir una ciudad más cohesionada, inclusiva y sostenible; más moderna, competitiva y saludable.

¡Os deseamos un feliz 2022!

 
 
  
  

Tu votes, tu tries, tu decideixes!

Jordi Planas Bielsa
Voluntari de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

A Granollers per la Independència – Primàries Catalunya sempre ens ha caracteritzat una manera de fer política oberta i netament participativa, on totes les decisions se sotmeten a votació; on cada persona que hi participa, mitjançant les seves propostes i crítiques, contribueix a decidir l’activitat del grup.

És en aquest sentit que des de l’origen del que és ara el Grup Municipal, celebrem dos tipus de trobades on es prenen conjuntament totes les decisions. En primer lloc les reunions setmanals, en les quals poden participar lliurement totes les persones que vulguin posar el seu gra de sorra en aquest projecte, i on es fa un seguiment de l’activitat política granollerina. També s’hi comparteixen les iniciatives i propostes que es considera que s’han de traslladar des de Granollers per la Independència – Primàries Catalunya als espais en què participem, tant dins com fora de l’Ajuntament.

En segon lloc, però amb una especial importància, també celebrem assemblees obertes d’electors, on tothom qui vulgui, sense necessitat de participar activament en el dia a dia, pot fiscalitzar l’activitat del grup, i compartir propostes i idees perquè siguin incorporades a les línies de treball estratègiques.

De fet, tan important és aquest espai de participació que comencem l’any amb la celebració de la primera assemblea oberta, el proper 29 de gener.

Podeu demanar-nos-en la informació per correu electrònic o per Twitter. Us convidem a participar-hi i a formar-ne part!