Festa Major de Granollers

La rivalitat entre les colles de Blancs i Blaus, clau de l'èxit de la festa

+

La Festa Major, que té lloc la setmana de l'últim dijous d’agost, es basa en la recuperació d’una antiga aposta feta a la ciutat l'any 1897. Aquell any, dos rajolers, el Rayo i l'hereu Maynou, van dividir la ciutat un dilluns de juliol competint entre ells per veure qui era capaç de fer més rajoles en una hora. Aquesta és l’anècdota que va generar la creació de les colles de Blancs i Blaus, veritables protagonistes d’aquesta festa d’estiu.

La Festa Major de Granollers té dues característiques molt clares: la rivalitat únicament festiva entre les colles dels Blancs i dels Blaus i la massiva participació de públic. L'eix central és una competició entre les dues colles per veure quina anima més la Festa Major. La colla guanyadora disposarà del privilegi d'escollir i portar el pregoner de l'any següent.

Per a uns la festa és la continuïtat de les vacances un parell de dies, mentre es van adaptant novament a la quotidianitat. Per a altres, és la manifestació de la cultura viva en totes les seves dimensions i una manera de revitalitzar les relacions entre els ciutadans de Granollers. La programació, com en tota festa major popular, és molt variada i dissenyada per satisfer les emocions de les persones de qualsevol edat i procedència.