Els grups municipals opinen (juny 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Mirem endavant

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

La pandèmia de la Covid-19, a més de generar greus efectes sobre la salut de la població, ha comportat una aturada generalitzada d’activitat. Especialment afectats els negocis del sector comercial, cultural, educatiu, esportiu, recreatiu, restauració, hostaleria i turisme.

La restricció de la mobilitat i del transport han tingut un impacte directe i accelerat sobre la demanda i l'oferta, afectant a la cadena de subministraments i a les vendes de les empreses, generant problemes de solvència, que s'han traduït en milers d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), en tancament d'empreses i en pèrdua massiva de llocs de treball.

Aquesta crisi també tindrà conseqüències en l’àmbit emocional.

Sens dubte ens enfrontem a una nova etapa en la que res serà igual. En opinió de pensadors i no pocs analistes, estem en un canvi d’època, que ha d’accelerar transformacions pensant també en el gran repte del canvi climàtic.

La prioritat absoluta de l'Ajuntament de Granollers és donar suport a la ciutadania i al teixit productiu, per tal de minimitzar l'impacte de la crisi i aconseguir que la reactivació de l'activitat econòmica es produeixi el més aviat possible, una vegada finalitzi l'alarma sanitària i es retorni a una situació de normalitat social i econòmica.

Tots els grups municipals, ens hem posat d’acord en destinar 1,5 milions d’euros dels recursos municipals, per protegir les famílies més vulnerables, les persones que han perdut la feina, els treballadors i treballadores, les empreses i els autònoms més afectats per la crisi econòmica.

Però sobretot cal que mirem endavant i posar-se a treballar en un “Pacte de ciutat” per seguir impulsant la ciutat des de tots els àmbits. Un pacte construït amb la implicació i coresponsabilitat també dels agents socials, econòmics i cívics de la ciutat, que permeti enfortir el teixit econòmic i social. Un pacte amb una visió de ciutat socialment, econòmica i ambiental sostenible que contribueixi a definir la transformació del Granollers del futur.

 
 
  
  

Reactivem Granollers

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Al darrer Ple de l’Ajuntament vam aprovar, per unanimitat, el Pla de mesures socioeconòmiques per fer front als efectes de la crisi de la Covid-19. Un Pla de Xoc que ha de servir per frenar el primer cop davant la crisi social i econòmica que ens deixa la pandèmia del coronavirus.

Celebrem aquest acord, que ha arribat de manera unànime i consensuada, com a primer pas per començar a reactivar la ciutat en tots els àmbits i per recuperar el dinamisme que aquesta es mereix i sempre reivindiquem. Però és evident que ens cal fer molt més, perquè aquesta crisi ha posat en evidència moltes de les nostres debilitats. Per això, és essencial seguir treballant en els propers passos, en el llarg termini, en el que passarà més enllà d’aquests mesos. Des d’ERC seguim reclamant una Taula de Ciutat per a la reactivació social, cultural i econòmica després de la crisi de la Covid-19. Una Taula realment participativa, amb la representació més àmplia possible per aconseguir reactivar la ciutat i acompanyar la ciutadania en tots els àmbits.

Ens cal repensar de dalt a baix les polítiques municipals i el seu pressupost. Repensar-les de manera valenta per poder donar resposta a totes les necessitats socials i econòmiques que aquesta crisi genera. Ens cal ser ambiciosos i abocar molts més recursos a polítiques socials per evitar que cap granollerí o granollerina ho passi malament, que ningú es quedi enrere. Hem d’aprofitar, també, l’oportunitat per repensar la mobilitat de la ciutat per tal de fer-la més verda, sostenible i sana. El nostre grup ja ho va proposar a l’equip de govern i ja són molts els ajuntaments del país que han alliberat espai per afavorir el passeig, reduir l’ús del cotxe i fomentar una mobilitat molt més sostenible: Granollers no es pot quedar enrere.

 

Per concloure: hem de seguir treballant, de manera oberta, transparent i compartida, per posar els ciments per reactivar Granollers i reivindicar que d’aquesta crisi ens en sortirem totes!

 
 
  
  

Els reptes del comerç

 
Laura Sabatés
Regidora de Junts per Granollers
 

Som conscients del què és i significa el comerç? De com incideix al nostre dia a dia? De com és present a les nostres vides o com repercuteix en l´economia de la nostra vila...? Més de 100.000 comerços conformen el teixit empresarial de Catalunya i fora de l’àrea de Barcelona, Granollers és el municipi amb més densitat de comerç per habitant!

El 14 de març el comerç abaixava persianes arreu. A Granollers només una minoria d’establiments que oferien serveis essencials romanien oberts unes hores al dia. El resultat, una baixada dràstica de les vendes. En aquest confinament hem vist com la ciutat es transformava. Les persones interactuem i ens comuniquem de moltes maneres però aquests dies molts només ens hem pogut encarar amb un ordinador que no ens pregunta com estem o que no ens deixa quedar a deure 20 cèntims, sense fets rutinaris que ens alegren l’existència.

Abans del coronavirus, el comerç ja estava en crisi, intentant adaptar-se a un nou model. Ara que entrarem a la fase 1 de la desescalada caldrà que granollerins i granollerines facin confiança al seu comerç, a la botiga del barri, als que generen benestar i paguen taxes a Granollers per poder reinvertir en serveis de qualitat. Tot això amb un pla de xoc des de l’administració amb subvencions a tots els sectors i entitats associatives. Més que mai, cal anar alineats i fer campanyes per incentivar la demanda, reactivar la oferta i agilitar els processos.

 

Escollint el comerç de proximitat aconseguirem que el tot teixit comercial, i sectors com la restauració i el turisme, sobrevisquin a la crisi sobrevinguda. Així tornarem a tenir llum al carrer, façanes cuidades i persones amb qui interactuar. Junts hem de generar una economia circular, que ens faci més forts i ens permeti disposar de més eines per plantejar nous models de futur.

 
 
  
  

Saldremos adelante

Jordi Pavón
Portavoz i Concejal del Grup Municipal Cs Granollers
Juan Manuel de Vargas
Concejal del Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Este devastador virus nos está suponiendo un gran sufrimiento y un enorme coste en vidas. El Covid-19 ha arrasado con nuestra vida diaria, creando incertidumbre sobre nuestro modelo social y económico. Son muchos los puestos de trabajo y las empresas que están en riesgo. A la crisis sanitaria le está sucediendo la económica y social, que supone un escenario ya de por sí complicado y, al que, además se le suma la incógnita de un nuevo repunte en los próximos meses.

Estamos viviendo los peores momentos de nuestra historia reciente. A todos nos acechan las dudas. ¿Qué pasará ahora? ¿Qué ocurrirá con el colegio de los niños? ¿Podré mantener mi trabajo? ¿Cuándo podremos visitar a nuestros mayores? ¿Para cuándo estará disponible la vacuna? Tras el confinamiento nos veremos abocados a un mar de preocupaciones y, en algunos casos, pasaremos por momentos de tristeza, ansiedad o angustia.

Desde el consistorio estamos trabajando para que las dudas y la incertidumbre se conviertan en seguridad y certeza. Para ello, se aprobará un plan de choque que permitirá paliar momentáneamente las necesidades más urgentes. Una batería de medidas que intentará cubrir tanto las necesidades sociales como las económicas. Un plan de choque que nos ayudará a no dejar a nadie atrás.

También debemos alcanzar los acuerdos necesarios que nos lleven a un posterior pacto de ciudad que nos permita impulsar el tejido social y económico de Granollers. Un gran pacto consensuado tanto con los grupos municipales, como con los agentes sociales, económicos y cívicos. Ahora más que nunca necesitamos redefinir nuestro proyecto de ciudad, apostar por los productos y comercios locales, pensar en la economía circular como un modelo productivo de crecimiento sostenible y respetuoso con el medioambiente. Debemos ayudar a nuestras Pimes a ser más competitivas mediante la transformación digital de sus modelos de negocio. Tenemos que redefinir nuestro proyecto turístico y cultural para fortalecer nuestra posición privilegiada en el territorio. Debemos dinamizar nuestros barrios para conseguir una ciudad más transversal y conectada.

Tenemos un gran reto por delante, pero estamos convencidos de que saldremos adelante, porque somos un ciudad inclusiva, solidaria, creativa y, sobre todo, muy valiente. 

 
 
  
  

Sobre "comprovacions" i "diàlegs"

Carles Canet i Estrany
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Quan el nostre grup municipal va decidir renunciar a les seves aportacions dels mesos d’abril i maig per destinar aquests diners a finalitats socials, la resta de formacions polítiques ens van dir que el gest es podria interpretar com a populista, que calia “comprovar” els efectes de la pandèmia abans de fer cap pas. Em pregunto: estarem esperant a “comprovar” quantes botigues o empreses no tornaran a obrir després de dos mesos d’inactivitat, per a proposar un pla d’ajudes al petit comerç, a la petita i mitjana empresa i als autònoms de Granollers? Hem de “comprovar” que les cues al Xiprer o a Càritas arriben fins les escales mecàniques del carrer de Carles Riba per començar a destinar de veritat recursos a l’emergència social? Encara no hem “comprovat” que la major part del nostre talent local (el sanitari, el cultural, l’educatiu, l’artístic,...) marxa a un exili forçat per la precarietat salarial i laboral, mentre “engreixem” entre tots a uns partits i a uns polítics que encara és l’hora que han de tenir el gest de renunciar ni que sigui a unes dietes molt generoses per no anar enlloc a no fer res? Cal que algun expert ens digui que és el sistema el que està malalt i no les persones? Que demà no servirà de res un gran superàvit municipal si no invertim ara en la gent que el genera i no en renovar la gespa d’un camp de futbol per malmesa que aquesta estigui? Penso que el ciutadà és prou llest per a fer les seves pròpies “comprovacions” malgrat que la frase més escoltada en el darrer any pel nostre jove grup municipal sigui: “podeu explicar el que us he dit, però no digueu que us ho he dit jo”. Tots som esclaus de les nostres pors. Inclús un super regidor com el Sr. Terrades, responsable dels serveis informàtics d’un ajuntament com el de Granollers i després de “comprovar” com no se’l sentia a l’hora d’exposar temes crucials pels pressupostos granollerins en un darrer i “còmic” Ple Virtual, segur que també en té de pors. Por de “comprovar” que li pot tornar a passar el mateix, a ell que, teòricament, es passa un munt d’hores teletreballant i que de ben segur té al seu abast mil recursos millors que qualsevol ciutadà granollerí.

Fora pors. Fora “dialogar” amb frases tan nostrades a Granollers com “la culpa és dels altres i/o de la Generalitat”, “en això no tenim competències” o “una majoria absoluta és sinònim d’excel·lència”. O el que és molt pitjor: “t’ho explico, però no diguis que t’ho he dit jo”!!!