La cotorra argentina

+
Cotorra

La cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Miopsitta monachus), és una espècie al·lòctona invasora, de la família dels psitàcids, que s’ha estès pel litoral català i el conjunt del litoral mediterrani els les últimes dècades. Degut a l’evolució de les seves poblacions, i als efectes que produeix, negatius, sobre la biodiversitat autòctona i sobre la societat, s’ha inclòs dins del nou decret estatal del catàleg d’espècies invasores (RD 630/2013, https://www.boe.es/buscar/pdf/2013/BOE-A-2013-8565-consolidado.pdf(link is external)). Les espècies incloses en aquest decret, són objecte de prohibicions, limitacions en la tinença i maneig, i les diferents comunitats han de marcar objectius i accions concretes pe seu control i eradicació.

El servei de salut pública realitza actuacions de control sobre la població de cotorra argentina al municipi, amb quatre eixos d’actuació:

  • Censos i control de l’estat de la població. Nombre d’exemplars totals, reproductors i colònies de cria.

  • Control de nius i de parelles reproductores. Captures en niu.

  • Control d’exemplars no reproductors. Captures al medi urbà.

  • Atenció ciutadana, gestió de queixes.

Què heu de fer si...

Si detecteu nius de cotorra argentina o teniu molèsties a casa vostra pel soroll que fan, poseu-vos en contacte amb el Servei de Salut Pública:

Amb les dades aportades, personal tècnic visitarà el lloc per valorar la situació i determinar quines mesures concretes que es poden prendre.

Més informació: 

http://mediambient.gencat.cat/es/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/llista-especies/llista-especies-catalogades/ocells/cotorra-de-pit-gris/index.html