Els grups municipals opinen (octubre 2019)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Seguir dibuixant el futur

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Volem seguir construint un nou futur per a Granollers. I volem fer-ho amb tothom, amb fermesa i objectius clars.

La ciutat ha avançat molt. La força de la nostra gent, la potència de la societat civil i la riquesa del nostre teixit associatiu han estat la clau, acompanyada per un govern municipal sòlid, obert i dialogant que posa la ciutat i la seva gent com a prioritat fonamental. Una acció de govern i una estabilitat política sorprenent en el context social i polític ple de dificultats en què vivim, que és reconeguda.

Noves actuacions des de l’ajuntament, que tenen com a fil conductor també l’Agenda 2030 aprovada per l’Assemblea General de la ONU per al desenvolupament sostenible que va marcar quins eren els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible universals, transformadors i inclusius que descriuen els principals reptes relacionats amb el desenvolupament als quals s’enfronta la humanitat.

La finalitat dels 17 ODS és garantir una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa arreu del món per a tothom, ara i en el futur, també a Granollers. Aborden una sèrie de necessitats socials com l’educació, la salut, la protecció social i les oportunitats laborals, a més del canvi climàtic i la protecció mediambiental que no ens són alienes i que formen part dels reptes que volem assumir.

Es tracta de pensar la ciutat del futur, de posar negre sobre blanc les necessitats de la nostra ciutadania, amb la responsabilitat de definir propostes sensates, possibles i alhora, plenes d’ambició per seguir construint la ciutat amb la il·lusió i l’esperança d’un futur cada dia millor.

Compartim els valors de la igualtat, la justícia social i la solidaritat per fer realitat les nostres propostes per als propers quatre anys.

Esforç, responsabilitat, honestedat, treball en equip i la capacitat d’escoltar i consensuar al servei de la nostra ciutat, per tal d’aconseguir millorar la qualitat de vida de tots els granollerins i granollerines.

 
 
  
  

Una fiscalitat més justa

 
Lorena Torró i Garrido
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers

S’acosta un període d’activitat política molt important: els plens d’ordenances i de pressupostos. Dos plens en el que les polítiques agafen forma i es tradueixen en partides d’ingressos i de despeses. Pel Grup Municipal d’ERC, aquest és un tema transcendental atesa la capacitat de cohesió i dinamisme que pot aportar a la ciutat: com i què recaptes i com i amb què gastes és un reflex del tipus de ciutat que vols construir i els valors que vols transmetre.

Les Ordenances Fiscals són una eina de recaptació, però també haurien d’actuar com a eina de cohesió, dinamisme i de justícia. Incentivar bones pràctiques mediambientals i socials a les empreses ajuda a cohesionar la ciutat, perquè serveix per vetllar per la salut i el benestar de la ciutadania. Incorporar un model redistributiu i la tarificació progressiva és cohesió perquè genera justícia social. També és dinamisme perquè es generen oportunitats: oportunitat de sortir de la precarietat, de mantenir el petit negoci, de viure fent el que t’agrada, d’emancipar-te i llogar un pis, en definitiva, tenir l’oportunitat de viure una vida plena i digne.

Les fórmules assistencialistes que aplica l’equip de govern no permeten assolir una veritable justícia social que garanteixi la igualtat d’oportunitats i l’equitat. Des d’ERC seguim apostant i reclamant una fiscalitat municipal més justa, progressiva i redistributiva, que fomenti la igualtat d’accés als serveis públics i atengui els col·lectius i àmbits més necessitats de protecció i defensa. Així mateix, la fiscalitat també hauria de ser generadora d’oportunitats, principalment en la innovació, la protecció del medi ambient, l’emprenedoria i la transmissió cultural, elements claus per la millora del benestar i la vida del granollerins i granollerines. Estarem atents, després de les ordenances, vindran els pressupostos. 

 
 
  
  

L'antipolítica (o com intentar guanyar sense Catalunya)

Àlex Sastre
Junts per Granollers
 

El proper 10 de novembre es repetiran les eleccions al Congreso de los Diputados. Serà la 4a vegada en 4 anys, després que el clar guanyador del 28 d’abril, Pedro Sánchez, hagi estat incapaç d’articular una majoria que li permetés ser investit president i constituir govern. Després encara ens haurem de sentir dir que el bloqueig i la paràlisi política estan instal·lats a Catalunya.

Que no s’hagi format govern a Madrid té molts motius. Un és la tendència, cada vegada més, a entendre el pacte polític com una pèrdua, una deshonra i una cessió -evidentment, hi ha cessions, però per arribar a un bé superior-. L’altra és el tacticisme de fer política amb enquestes noves setmanalment i basar tota l’acció en els interessos purament electorals. El PSOE -que ha estat qui ha forçat el no-acord i per tant la repetició electoral- ha jugat clarament amb l’expectativa de millorar resultats el 10-N que li permetin governar en solitari o amb hipoteques mínimes. Veurem si li surt bé la jugada.

Però un motiu de pes és la incapacitat col·lectiva dels partits estatals de proposar res per resoldre el conflicte democràtic que existeix a Catalunya. A les portes de l’aniversari de l’1 d’Octubre, d’una sentència que es preveu ignominiosa, amb presos polítics i exiliats i amb la intensificació de la repressió contra el moviment independentista, l’Estat ha decidit que vol seguir provant de governar sense -o el que és més greu, en contra de- Catalunya. És un error. 4 eleccions en 4 anys demostren que això perpetua el bloqueig. Els problemes polítics es resolen amb la política, els problemes democràtics es resolen democràticament.

Quan en Jordi Cuixart va dir que “ho tornarem a fer”, la frase admetia moltes accepcions. Tornarem a reivindicar els nostres drets, tornarem ser ferms en les nostres posicions, tornarem a dialogar si apareix algú valent a l’altra banda, tornarem a votar si cal i tornarem a autodeterminar-nos si és necessari. 

 
 
  
  

Ordenanzas de protección a los animales

Juan Manuel de Vargas, concejal
granollers@ciudadanos-cs.org
Correu-e | Twitter | Facebook

Se estima que en España hay cerca de veinte millones de animales de compañía, lo que supondría que prácticamente el 40% de los hogares contarían al menos con una mascota. El incremento en los últimos años es notable (aproximadamente del 200%), especialmente en los entornos urbanos. Cada vez son más las personas que sienten a las mascotas como un miembro querido de su núcleo familiar.

Ciutadans Granollers propone que nuestra ciudad disponga de unas ordenanzas actualizadas que regulen la tenencia responsable y protección de los animales de compañía, pues las últimas son de hace casi 20 años.

Es necesario que se revisen de manera completa numerosos aspectos como son la adopción de animales, especificar cuáles deben ser las condiciones higiénicas mínimas, prohibir los collares de castigo, delimitar el uso de bozales, la difusión de avisos de animales extraviados, crear protocolos de actuación ante el abandono o maltrato. También comprobar y actualizar los protocolos y sanciones administrativas para dotar a nuestra policía local de las competencias necesarias para tramitar expedientes que contribuyan al debido cumplimiento de las ordenanzas.

Para la actualización de estas ordenanzas proponemos la creación de una Mesa o Consejo Local de Protección a los Animales que cuente con la participación de activistas, entidades, protectoras y el asesoramiento del Ilustre Colegio de Abogados de Granollers. Este nuevo consejo municipal sería un punto de encuentro y nexo comunicativo entre ayuntamiento y asociaciones protectoras de los animales.

Como administración pública estamos obligados a velar por la protección de los animales y a exponer de forma clara las normas que garanticen la conciliación de su bienestar con la convivencia y respeto hacia el resto de los vecinos. Es necesario que esta actualización esté accesible para todos los ciudadanos en la página web de nuestro Ayuntamiento, pues es prácticamente imposible encontrar las aprobadas hace ya 20 años.

La aceptación de nuestra moción sería un granito más de arena en la consolidación de Granollers como ciudad progresista y comprometida con la protección de los animales de compañía. 

 
 
  
  

Granollers per la Independència, per què fer?

Carles Canet i Estrany
Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

L’any 1976 Josep Pallach, per a mi el darrer polític socialista català, va escriure el llibre “La democràcia, per què fer?”. La pregunta em ve al cap sovint i és tota una lliçó de vida.

En Joan Ricart deia en el nostre darrer article que, els de Primàries, som els “nous de la classe”. En un curs malauradament ple de repetidors, afegiria jo.

Sorgeix la pregunta: nou curs, per què fer?

La primera resposta, de calaix: per representar i donar veu a 1.477 persones que van creure en el nostre projecte.

Segona resposta: per aprendre. I ja hem aprés un munt de coses. I de moltes assignatures.

De Matemàtiques, per exemple, hem après que hi ha repetidors que ens volen fer creure que, arrodonit, un 3% és igual a un 10% o que la suma de 1+4+4 tant li fa que sigui 9 o 155.

De Llengua, que l’important en una frase no és tant el substantiu (“unitat”) com l’adjectiu (“estratègica”), malgrat no en sàpigues justificar el significat.

De Ciències, que l’aire que respirem els granollerins és immillorable, tot i que és fa difícil de comprovar al laboratori perquè els aparells estan sempre espatllats.

D’Història, que la frase “és l’economia, estúpids”, que va fer president a Clinton, aixeca passions entre els repetidors.

D’Ètica, que el repetidor més eixerit pot justificar la despesa pública dient que “no es tracta d’obligacions morals, sinó d’obligacions legals” (sic), sense que el tutor el faci fora de classe.

A Música, “tocant el violí”, és on els repetidors sobresurten i treuen les millors notes. Al contrari que a Educació Física, on als “nous” ens toca anar a buscar “les pilotes que els repetidors tiren fora”, contínuament.

L’estona de Tutoria es fa servir per explicar-nos, als alumnes que pintem llaços grocs al quadern, les excursions del tutor. A Lledoners per exemple. Obviant, això sí, explicar de què va parlar amb la gent que s’hi va trobar. De justícia, de donar voltes a una Porxada o de balcons, segur que no.

A l’hora del pati sovint rebem visites d’altres escoles. Totes són acomiadades pel nostre tutor amb un “en prenem nota”, malgrat no vegis mai a ningú escriure res.

Nou curs apassionant. Us en passarem els apunts. Tanmateix us convidem a fer-nos arribar qualsevol opinió que creieu adient per millorar. Perquè seguim pensant que Primàries som tots.

El nostre únic objectiu: progressar adequadament.

Per Granollers i pels granollerins.