La importància de Can Molina per al patrimoni local, aspecte destacat a la tertúlia de febrer de l'Arxiu Municipal de Granollers

L'antiga seu del Museu va preservar de la Guerra Civil peces amb valor històric de la ciutat i de la comarca

11 de Febrer 2015
+
La presentadora de la tertúlia, Laura Casanovas, i el testimoni d'aquest mes, Esteve Velilla, durant la trobada, dimarts dia 10 a la tarda, a Can Jonch / AMGr

El testimoni d'aquest mes de Les tertúlies de l'Arxiu, Esteve Velilla Miralpeix, ha explicat la seva participació en la protecció del patrimoni local i comarcal. De jove, aquest granollerí es va implicar en la recuperació i l'inventari de les peces del patrimoni moble que, durant la Guerra Civil, van ingressar al Museu Arxiu de Granollers i el Vallès Oriental, així com en el seu muntatge a Can Molina (Casa Molina), antiga seu del Museu dels anys 30 als 60.

Esteve Velilla va ser col·laborador de Miquel Montagud, antic conservador del Museu, en l'organització d'aquella seu, al carrer Museu, on, després, es va construir el CAP del Vallès Oriental, l'ambulatori de la Seguretat Social, a partir de l'any 1937.

L'Ajuntament de Granollers havia creat el Museu l'any 1932, impulsat per la societat civil i amb un fons d'una trentena d'obres d'art i objectes diversos. Durant la guerra, la Junta de Salvaguarda del Patrimoni hi va dipositar obres d'art i objectes patrimonials procedents, bàsicament, de col·leccions particulars i eclesiàstiques de la comarca. Així, acabada la Guerra Civil i durant els anys 40, moltes obres van poder ser retornades als seus propietaris i les peces no reclamades jurídicament van esdevenir propietat de l'Ajuntament de Granollers i, per tant, del Museu.

Més de vint persones han assistit a la tertúlia de l'Arxiu d'aquest mes, vinculada a la commemoració del 76è aniversari del final de la Guerra Civil.