La inauguració de l'edifici, el Carnaval i els canvis de consum, vivències destacades a la tertúlia de l'Arxiu Municipal de Granollers pels 50 anys del Mercat de Sant Carles

Els paradistes participants en la trobada hi valoren la capacitat d'adaptació i la bona entesa

18 de Desembre 2018
+
Un moment d'aquesta tertúlia de l'Arxiu, el 17 de desembre a Can Jonch / AMGr (cliqueu la imatge per veure'n més, +>)

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha recollit més història local en primera persona, en la tertúlia d'aquest dilluns a la tarda, sota el títol "50 anys fent mercat". En aquesta ocasió, amb els testimonis de Joan Portet, Esperança Puigoriol, Ferran Rodriguez i Josep M. Viaplana i, la participació de més de trenta persones.

Mirant enrere, entre les experiències més destacades, el bombardeig del 31 de maig de 1938, durant la Guerra Civil, que va marcar tràgicament l'activitat social i comercial de la ciutat. Però, al costat d'una dura vivència, moments agradables com la primera celebració del Carnaval que iniciaria tota una tradició al Mercat de Sant Carles, on, fins i tot, els pollastres que es posen a la venda porten la seva disfressa. I, sens dubte, la inauguració de la seu actual, fa 50 anys, perquè "va permetre la modernització del mercat municipal", segons alguns paradistes. En aquest sentit, han explicat que "va ser un dels primers a tenir calefacció".

50 anys de vivències i records que formen part de la història de la ciutat més propera i quotidiana, la del Mercat de Sant Carles, que ha sabut adaptar-se al pas del temps. Així ho han explicat també els participants en aquesta tertúlia de l'Arxiu, que hi han constatat canvis d'hàbits de consum, en unes parades que, a l'actualitat, reben més compradors de divendres a dissabte que no pas durant la resta de la setmana. Tot plegat, mentre el menjar ràpid guanya terreny i la cuina casolana perd practicants. Això sí, conservant el gust pels productes de proximitat, en determinades ocasions.

Molt més que un espai de compra i venda

Mig segle després, doncs, la capacitat d'adaptació a la nova realitat, s'imposa, i, també, la bona entesa, per mantenir un comerç de qualitat pel qual continuen apostant molts paradistes. Una aposta de futur, tenint molt present l'origen i la necessària evolució del mercat municipal. Precisament, una selecció d'imatges dels fons de l'AMGr, projectades durant la tertúlia, ha il·lustrat aquesta evolució: des de les parades sota la Porxada fins a l'enderroc de l'antiga caserna on es construiria el Mercat de Sant Carles i, des de la inauguració d'aquest edifici fins al mercat actual, passant per emotives vivències compartides i, per les més arrelades tradicions, que fan que aquest Mercat sigui molt més que un espai de compra i venda. 

Com és habitual, l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha enregistrat aquestes i altres vivències explicades durant la tertúlia, per incorporar-les a la secció Fonts Orals, de manera que es puguin consultar com altres documents d'interès històric. En aquesta ocasió, a més, el 50è aniversari del Mercat de Sant Carles, també motiva el Document del mes i la mostra fotogràfica "El mercat municipal. De la Porxada a Sant Carles", de l'AMGr.