Arxiu d’Imatges

Fotografies de Granollers a l'abast de tothom

+
Treball de classificació d’un fons d’imatges / Fons Ajuntament de Granollers / AMGr - Arxiu d’Imatges

Accediu al portal de l'Arxiu Fotogràfic, una finestra oberta al món, on disposeu de fotos de la ciutat. Hi trobareu una selecció d'imatges dels fons fotogràfics de l'Arxiu Municipal de Granollers. La quantitat de fotografies a l'abast de tothom en aquest portal s'amplia de manera periòdica, per contribuir al coneixement de la història local:

Arxiu GR

També podeu consultar les Galeries d'imatges publicades abans de l'activació d'aquest portal. 

 

El següent curtmetratge documental, presentat el 22 de novembre de 2017 dins el PANORÀMIC GRANOLLERS. Festival de cinema, fotografia i més, posa en relleu el paper dels arxius fotogràfics, especialment, el de l'Arxiu Municipal de Granollers:

 Què custodia l'Arxiu d'Imatges?

Imatges de finals del s. XIX fins a l'actualitat, de temàtica molt diversa: activitats polítiques de la corporació, esdeveniments culturals, actes festius, celebracions esportives i educatives i transformacions urbanístiques de la ciutat al llarg del s. XX. A més, hi ha sèries que contribueixen a explicar l'evolució de Granollers, per mitjà d'alguna trobada o d'algun esdeveniment periòdic, com ara, el mercat setmanal, les Fires i Festes de l'Ascensió o la Festa Major.

Granollers protagonitza la majoria de la documentació d'aquest arxiu, però també hi ha fotografies d'altres poblacions del Vallès Oriental (sobretot, en format postal i de la primera meitat del s. XX), del Parc Natural del Montseny i d'altres indrets més llunyans, com els Pirineus.

El fons més antic de l'Arxiu d'Imatges correspon al Fons Tomàs Torrabadella. Es tracta d'una col·lecció de 261 plaques de vidre estereoscòpiques fetes entre els anys 1878 i 1912, donades per familiars de Torrabadella. Gràcies a aquestes fotografies, podem saber com era el Granollers de principi del s. XX: els carrers, el mercat, els edificis i la gent.

Hi ha imatges en diferents suports (plaques de vidre, paper, polièster, CD i DVD), tant en blanc i negre i color com virats i de gran varietat de formats. Aquests fons es digitalitzen per preservar-ne millor els originals.

Aquests documents provenen de l'activitat pròpia de l'Ajuntament de Granollers i de les nombroses donacions i cessions que fan empreses, entitats, fotògrafs professionals i aficionats, col·leccionistes i particulars. Al llarg dels anys, aquestes aportacions han fet créixer aquests fons documentals, no només en volum. També, en qualitat i valor.

Aquest arxiu és obert a l'aportació de nous documents gràfics que hi poden ingressar per mitjà de donacions, cessions en comodat, dipòsit o compra.

Com es pot consultar la documentació de l'Arxiu d'Imatges?

Per consultar imatges que no són al portal de l'Arxiu Fotogràfic o per demanar-ne amb més resolució, heu de concertar cita prèvia, per telèfon (93 861 19 08) o per correu electrònic (arxiufotografic@granollers.cat), amb Carme Pérez, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.

A més de la consulta, l'Arxiu d'Imatges (carrer de l'Olivar, 10) ofereix servei de reproducció de les imatges que custodia. En aquest cas, cal respectar la normativa, citant-ne l'autor, el fons i la procedència i abonar les taxes recollides a les ordenances fiscals municipals.

Els fons i les col·leccions de l'Arxiu d'Imatges de l'AMGr

Presentem una mostra de fotografies dels fons d'aquest arxiu, recollides a la col·lecció de llibres "Records de Granollers", publicats per l'Arxiu Municipal de Granollers:

Fons Tomàs Torrabadella   Fons Pere Espaulella
Fotografies de Joan Guàrdia   Fons Foto Bosch
Fotografies de Joan Canal   Fons Gurgui
Fotografies de Joan Font   Fons Pere Cornellas
Fotografies d'Antonio Alcalde 
Fotografies d'Esteve Gironella