Sol·licitud d'anàlisi d'aigua d'aixeta del consumidor
Aigua de consum humà
L'aigua és l'element essencial per a la vida però, alhora, pot actuar com a font de malalties. D'aquí la necessitat de prendre totes les mesures per prevenir els riscos associats al seu consum.
L'aigua de consum humà es defineix com la que, independentment del seu origen, s'utilitza per beure, cuinar, la higiene personal, preparar aliments i els altres usos domèstics. També ho és la que s'utilitza en algun procés de la indústria alimentària i la que s'utilitza en les activitats comercials o públiques. Un cas particular són les fonts naturals.
L'aigua que es destina a consum humà ha de ser salubre i neta i, en aquest sentit, no ha de contenir microorganismes, paràsits o substàncies en uns nivells que puguin suposar un risc per a la salut de les persones.
La seva qualitat, les condicions captació, conducció, magatzem i tractament, el control que s'ha de realitzar en cada etapa, i els agents responsables que hi estan implicats, estan definits en el Reial decret 3/2023 de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnico-sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament. L'objectiu d'aquest marc normatiu és la protecció de la salut.
Qualitat de l'aigua
El Reial decret 3/2023 de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnico-sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament, fixa uns criteris de qualitat per cadascun dels paràmetres que caracteritzen la composició fisicoquímica i microbiològica de l'aigua. Els valors paramètrics (la concentració màxima o mínima que s'admet per cadascun d'ells) corresponen a la mínima qualitat admissible de l'aigua per aquell paràmetre.
La qualitat s'ha de mantenir en totes les instal·lacions per on circula l'aigua, des del lloc on es sotmet a un tractament de potabilització fins al punt final de consum, l'aixeta.
Control de la qualitat de l'aigua
La qualitat de l'aigua es controla en cadascuna de les etapes del subministrament: captació, procés de potabilització i distribució fins als consumidors finals. Els agents que intervenen en aquest procés tenen diferents responsabilitats de gestió i control:
L'autocontrol el fa l'entitat gestora o el responsable d'abastament
L'autoritat sanitària s'encarrega de la vigilància sanitària
L'ajuntament ha de vetllar perquè l'aigua que se subministra en el seu àmbit territorial sigui apta per al consum.
En el cas de Granollers, AGBAR és l'entitat gestora. Aquesta companyia és la responsable de servir l'aigua apta per al consum en el punt de lliurament o la clau de pas general de la connexió al servei del consumidor.
A partir del punt de lliurament, la responsabilitat de la instal·lació interior recau en la propietat de l'edifici (sigui individual, en el cas dels domicilis unifamiliars, o en la Comunitat de Propietaris) o en el titular de les activitats públiques i comercials.
El control d'aixeta
El Reial decret 3/2023 estableix que l'ajuntament és el responsable que es realitzin controls de qualitat de l’aigua en les aixetes utilitzades pels consumidors.
Els punts on es prenen les mostres han de ser representatius de cadascuna de les zones de subministrament del terme municipal i s’han d’escollir entre els establiments públics o privats i els domicilis particulars. Es consideren prioritaris els edificis construïts abans de 1980.
En alguns edificis pot haver elements de la instal·lació interior de l’aigua que poden alterar la qualitat d’aigua de consum, com ara les canonades metàl·liques, que poden alliberar metalls com el plom o el níquel. L’Ajuntament ofereix anualment una campanya de servei gratuït d’anàlisi de l’aigua d'aixeta a la ciutadania, en que es determinen alguns contaminants microbiològics i químics establerts a la normativa vigent.
El control d'aixeta inclou els següents paràmetres:
Paràmetres indicadors de qualitat / de potabilitat bàsica: terbolesa, color, conductivitat, pH, amoni, E. coli, aerobis.
Paràmetres relacionats amb el tractament de desinfecció: clor lliure residual i combinat in situ (si s’utilitza el clor o derivats com a desinfectant).
Paràmetres relacionats amb els materials de la instal·lació interior: coure, crom, níquel, ferro, plom, clorur de vinil i bisfenol a, o qualsevol altre paràmetre, si se sospita que la instal·lació interior té aquest tipus de material.
El nombre mínim de controls anuals que s'ha de fer en cadascuna de les zones de subministrament està relacionat amb la població que s'abasteix:
Més de 5.000 habitants: 6 mostres pels primers 5.000 habitants + 1 per cada 5.000 habitants i fracció
Les mostres es prenen en edificis públics (centres administratius, educatius, esportius i llocs d'alta concurrència) i en edificis privats que ho sol·licitin, amb preferència als construïts abans de 1980.
Informació a la ciutadania
El Reial Decret 3/2023 preveu que l’administració local posi a disposició dels ciutadans, de forma accessible, informació adient i actualitzada en relació a la qualitat de l’aigua de consum humà. És per aquest motiu que l'ajuntament de Granollers té el propòsit de difondre periòdicament el resultat de les seves campanyes de control.
D’altra banda, la ciutadania te accés a la informació sobre la qualitat de l’aigua del seu municipi a través del Sistema d’Informació Nacional d’Aigua de Consum (SINAC):
Promoció del consum d’aigua d’aixeta
El RD 3/20223, al seu article 10, diu que les administracions locals han de promoure el consum de l’aigua d’aixeta i per això cal informar a la ciutadania sobre la qualitat de l’aigua d’aixeta.
Així mateix, estableix que els establiments del sector de la hostaleria i la restauració han d’oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a la oferta del mateix establiment.