ENTRA A LA HISTÒRIA: L'energia ahir i avui
El creixement industrial tèxtil català de finals del segle XIX va portar a Granollers (1904) l’empresa que Josep Umbert i Ventura havia posat en marxa a Sant Feliu de Codines.
La Tèrmica de la fàbrica de Roca Umbert (1951) generava energia elèctrica i produïa vapor i aigua calenta per a operacions pròpies del sector (tenyir, aprestar…). Va evitar aturades de producció en temps de postguerra. A la fàbrica hi van arribar a treballar més d’un miler de persones. La instal.lació es mostra de l'evolució en l'ús de l'energia i podeu veure-hi la utilització progressiva de diferents tipus de combustibles, que partint del carbó evoluciona cap al fuel-oil i finalment el gas natural. Quins reptes tenim avui en dia pel que fa a la crisi energètica i ambiental del planeta?
Podeu reservar visites gratuïtes demanant l'activitat "Entra en la historia: l’energia ahir i avui".
A més, podeu visitar la Tèrmica el cap de setmana (dissabtes de 18-20h i diumenges de 11 a 13h) o concertar hora (tel 93 861 49 41 / latermica@rocaumbert.cat).
GENERA ENERGIA! APRENEM DE LES IDEES DEL PASSAT QUE AJUDEN A RESOLDRE ELS REPTES DE FUTUR:
Instruccions: Imprimeix l'arxiu a doble cara amb configuració horitzontal de la pàgina. Selecciona el costat curt esquerre com a ubicació de l’enquadernació. Un cop imprès, retalla el quadrat amb fons triangulars de colors. Retalla les diagonals marcades i atura't a l'arribar a la zona blanca circular central. Subjecta amb una xinxeta i un llapis amb goma, el vèrtex foradat de cada triangle de color diferent en la zona blanca central...i ja ho tindràs!
L’Ajuntament de Granollers i els ajuntaments d’El Prat del Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Sant Cugat del Vallès participaran conjuntament en La Marató de l’Estalgia, durant el mes de febrer de 2016.
Es tracta d’una campanya per adoptar bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia en trenta-vuit equipaments municipals amb una motivació afegida: destinar l’estalvi econòmic aconseguit per combatre la pobresa energètica. Els vint edificis municipals de Granollers on es faran accions d’estalvi energètic són l’Ajuntament; la Biblioteca Can Pedrals; l’edifici del c. Portalet, 4; l’edifici de Can Puntes; l’edifici del c. Sant Josep, núm. 7; Policia Local; l’Escola de Música Josep M. Ruera, la Unitat Operativa de Serveis, l’Escola Salvador Espriu, l’Escola Pau Vila, l’escola Ferrer i Guàrdia, l’Escola Municipal Salvador Llobet, l’Escola Ponent, el Centre Vallès, l’Escola Mestres Montaña, l’Escola Joan Solans, l’Escola Granullarius, l’Escola Pereanton, l’Escola Municipal de Treball i l’Escola Lledoner.
Setmana Europea de l'Energia Sostenible
La Setmana Europea de l'Energia Sostenible es una iniciativa de la Comissió Europea que se celebra cada any amb l'objectiu de promoure l'eficiència energètica i les energies renovables. Aquest any se celebra especialement del 23 al 27 de juny encara que inclou activitats entre els mesos de maig a finals de juliol.
L'Ajuntament de Granollers es va adherir al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per una Energia Sostenible Local, aprovat pel Ple de la corporació el 29 de juliol de 2008.
Els municipis signants del Pacte d'Alcaldes per a una Energia Sostenible Local es van comprometre a organitzar anualment un acte de sensibilització sobre energia i Granollers des de l'any 2009 té i compleix aquest compromís. Des de l'any passat s'ha apostat per centrar la majoria de les activitats de difusió i educació ambiental entorn a l'energia en la central tèrmica de l'antiga fàbrica de Roca Umbert. L'indret podrà ser un referent comarcal per a ciutadans i escolars on es concentri, física i virtualment el coneixement tecnològic i l’evolució de la producció de l’energia i amb un ús més eficient, en un entorn vinculat directament amb el procés d’industrialització català, amb les diverses fonts energètiques i tecnologies associades.
La ciutat s'afegeix a la celebració de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2015
Setmana europea de l'energia sostenible 2015
Anteriors edicions de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible
Setmana europea de l'energia sostenible 2014