La nova exposició de l’Arxiu es dedica a l’Escola Municipal de Treball amb motiu del seu centenari

La mostra situada a la planta baixa de l’Ajuntament es podrà visitar fins al 22 de maig

03 de Març 2022
+
Pràctiques de química, ca. 1962. Autor desconegut / Escola del Treball / AMGr

La nova exposició de l’Arxiu Municipal, "Escola Municipal de Treball: aprendre oficis i formar persones", s’uneix a la commemoració del centenari d'aquest centre emblemàtic, que aquest mes ha rebut la Medalla de la Ciutat en reconeixement a la destacada tasca formativa i educativa al llarg dels anys.

La mostra recull imatges del període 1920-1960 que reflecteixen des de la primera ubicació que va tenir l’Escola al c. del Conestable de Portugal, on compartia instal·lacions i estructura organitzativa amb el Col·legi de Segon Ensenyament, fins a l’actual al c. de Roger de Flor, passant per l’edifici del c. de Corró, al costat de la biblioteca d’aleshores.

Són una quarantena de fotografies en blanc i negre (entre els plafons i les que es mostren en pantalla) que, a més dels diferents edificis i les obres de construcció de l’actual EMT a principis dels anys seixanta, mostren diferents moments de la vida acadèmica: alumnes i professors a l’aula, als tallers, als laboratoris, a l’entrega de diplomes i fins i tot d’excursió.

L’EMT naixia l’any 1920 impulsada per l’Ajuntament de Granollers amb el nom d’Escola d’Oficis i Indústries Locals i formava els alumnes -en classes nocturnes- per ser contramestres, mecànics, paletes i tècnics de comerç. Les primeres dècades, la trajectòria de l’Escola va anar lligada a la del Col·legi de Segon Ensenyament, l’Institut. La Guerra Civil va suposar l’aturada de l’activitat acadèmica i la represàlia de molts professors i funcionaris, a finals dels anys quaranta. L’Escola del Treball i l’Institut van compartir instal·lacions al c. de Corró fins que als anys cinquanta es planteja la necessitat de separar-ne el funcionament, que es concreta amb la construcció de la nova Escola a la ubicació actual, al c. de Roger de Flor. El centre es va inaugurar el 14 d’octubre de 1962, equipat amb tallers de formació en els àmbits del tèxtil, metall, fusteria, electricitat, electrònica i construcció, laboratoris, biblioteca i sala d’actes, entre altres. Des de llavors, diverses generacions d’alumnes i professors han passat per un centre que és tot un referent a la ciutat i la comarca.

L’exposició es podrà visitar fins al dia 22 de maig a la planta baixa de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre.