Comença una temporada de música clàssica plena de reptes

02 de Octubre 2023
+

Ahir, 28 de setembre, es va presentar una temporada de concerts sorprenent en què la clàssica es fusionarà amb la física, la música africana i convidarà al públic a viure-la des de dins.

Amb el magnífic so de les veus blanques de Veus – Cor Infantil Amics de la Unió vam començar ahir dijous 28 de setembre la presentació de la temporada 23/24 de música clàssica al Teatre Auditori de Granollers.

Els joves de Veus van interpretar, tot embolcallant el públic, dues peces: Ukutula, que formarà part del repertori del primer concert de la temporada, CantÀfrica, i la Suite Catalana del mestre Ruera del concert Songs of hope. Seguidament, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, i la directora del Teatre Auditori de Granollers, Tracy Sirés, van donar la benvinguda a les gairebé 200 persones de públic, tot destacant una temporada que es presenta plena de reptes i amb una altíssima qualitat, amb destacats col·laboradors i concerts que obren la clàssica a noves mirades i nous públics. 

El musicòleg Xavier Chavarria va ser el moderador d’un acte que va comptar amb la presència dels directors i directores de les formacions residents del Teatre Auditori: l’Orquestra de Cambra de Granollers i els cors d’Amics de la Unió: el cor Veus – Cor Infantil Amics de la Unió, el Cor Jove Amics de la Unió i el Cor de Cambra de Granollers. 

Un acte oberta al públic més fidel i amant de la clàssica que va comptar, a més, amb uns convidats de luxe de renom nacional i internacional, que col·laboraran en els concerts de la temporada: els directors d’orquestra, Edmon Colomer, Salvador Brotons i Josep Ferrer i el compositor i contratenor i compositor, Jordi Domènech. 

Mica en mica es va anar desgranant una programació marcada pels grans reptes i per uns concerts que, de ben segur, seran un autèntic gaudi pel públic amant de la clàssica i per aquells que vulguin experimentar aquest gènere per primera vegada. Sota el lema “Una altra manera de veure la clàssica”, es van presentar més d’una vintena de propostes tan especials com CantÀfrica, amb l’artista convidat Momi Maiga. Músic senegalès virtuós de la kora, que fusionarà la seva música i les seves històries tradicionals amb un centenar de veus dels cors Veus – Cor Infantil Amics de la Unió i el Cor Jove Amics de la Unió. Un viatge únic i ple de colors, amb cançons de bressol, llegendes èpiques, cants rituals, espirituals i de lloança, sempre amb el ritme i el moviment com a força motriu, i que ens aproparà a cultures molt diverses que també formen part de la societat catalana.

Dues setmanes més tard, l’Orquestra de Cambra de Granollers ens proposa un concert molt original, Música i Ciència, amb la presència de l’astrofísic italià Eugenio Coccia, director de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). I ja de ple al 2024, l’Orquestra ens convidarà a pujar a l’escenari i compartir amb els músics l’experiència de viure al música des de dins, físicament al costat dels músics. És el concert Simfonia de Simfonies, una proposta que ens portarà una selecció dels highlights de la clàssica. 

Ja a la segona part de la temporada, destaquen concerts com Una tarda de sardanes que busca celebrar la nostra dansa popular per excel·lència en un concert dirigit per Edmon Colomer i amb la participació del Cor Jove de l’Orfeó Català i la Cobla Marinada.

Tampoc ens podrem perdre una altre de les joies de la temporada, De Bach a Xostakóvitx, amb Mireia Farrés a la trompeta, l’Orquestra de Cambra de Granollers, la participació del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados i Xavier Puig, com a director convidat. Venim de Clavé, el següent concert de les formacions, ens portarà, d’altra banda, una exquisida selecció d’obres corals d’autors diversos i narrades pel musicòleg Xavier Chavarria. 

 Momi Maiga tornarà a l’escenari de la Sala Gran amb NIO amb l’OCGr, la segona proposta de l’artista convidat de la temporada, aquesta vegada al costat de l’Orquestra de Cambra de Granollers. NIO significa ànima en mandinga i el concert será una ocasió única per gaudir de la fusió de la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel.

I, per últim, el concert Stabat Mater de Brotons, l’obra cabdal de Salvador Brotons interpretada per quatre cors i una orquestra simfònica. Un repte en majúscules que farà pujar a l’escenari al Cor de Cambra de Granollers, el Cor Jove Amics de la Unió, el Cor ArsInNova i l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. La proposta, a més, compta amb la soprano Marta Matheu, el tenor Roger Padullés, el baríton Pau Armengol i la direcció del propi Salvador Brotons.  

Aquest any, a més, torna l’òpera infantil amb un gran clàssic de Mozart: La Flauta Màgica. Enguany, Veus Cor Infantil Amics de la Unió i l’Orquestra de Cambra de Granollers estaran acompanyats pels Petits Cantors dels Amics de la Unió i els alumnes de l’Escola de Ponent. Una producció que és possible gràcies al Teatre Auditori de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Granollers, Amics de la Unió i la Fundació AC de Granollers.

El piano, protagonista del Cicle Carles Riera

A banda dels concerts de les formacions residents, es van presentar les quatre propostes del Cicle Carles Riera de l’Escola Municipal de Música de Granollers, que enguany compleix 34 anys de vida. Una temporada de concerts de música de cambra i de petit format ben diversa, amb un repertori pianístic de finals de segle XVIII i primera meitat del XIX gràcies al jove talent, Ot Ortega Travé; el Quintet de vent del Grupo Enigma i la seva música de dansa; la música de Sílvia Vidal i Ramon Humet i el concert d’una de les cantats més rellevants del panorama musical de casa nostra, Maria Hinojosa, amb Jordi Domènech al piano.

Tres òperes i una sarsuela

La Fundació Òpera Catalunya torna a portar-nso grans títols de l’òpera. D’una banda, la gran Romeu i Julieta de Charles Gounod, una de les obres cabdals de l’òpera romántica francesa, amb la seva música inspirada i carregada de lirisme. I ja en la segona part de la temporada, tindrem a Granollers Manon Lescaut de Giacomo Puccini. Una òpera que explora temes com l’amor, l’ambició i la influencia corruptora de la riqueza i el luxe. I per últim, Turandot, la gran obra de Puccini, una òpera molt popular per la seva espectacularitat. Dins del cicle de sarsuela, l’Aula Lírica de Granollers ens torna a oferir un nou espectacle, La leyenda del beso, un exponent de la sarsuela portada al camp de l’opereta i considerada l’obra que va portar a la fama els Mestres Soutulio Otero i Juan Vert. 

Més informació