Granollers serà seu de la Manifesta a partir del pròxim mes de setembre

La biennal nòmada europea se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024

29 de Gener 2024
+

La biennal nòmada europea Manifesta arribarà a Granollers en la seva 15a edició, que es celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024. La capital del Vallès Oriental serà una de les 11 ciutats participants, conjuntament amb Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. El repte de Manifesta és el compromís d’abordar la producció cultural amb un enfocament descentralitzat i col·laboratiu.

El programa de Manifesta es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana, i cadascun tractarà un dels temes principals de la biennal: “Imaginant futurs”, “cuidar i ser cuidats” i “equilibrant conflictes”. Granollers queda emmarcada en el clúster de “Cuidar i ser cuidats”, conjuntament amb Terrassa, Sabadell i Sant Cugat del Vallès. El programa s’elaborarà a partir d’un comissariat format per representants de cada ciutat, i inclourà intervencions artístiques, exposicions i projectes en llocs emblemàtics, que es donaran a conèixer el proper mes d’abril. També es convidarà persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. A la convocatòria pública s’hi ha presentat un total de 262 projectes, dels quals se n’ha seleccionat 10 dels següents artistes i col·lectius: Clàudia Pagès, Jokkoo Collectve, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matas Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriela Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. La llista definitiva ampliada de participants es publicarà a la primavera de 2024.

Cada ciutat participant acollirà una setmana temàtica festiva, que en el cas de Granollers serà del 7 al 13 d’octubre. La ciutat sumarà forces amb el Festival Panoràmic, de fotografia, cinema i molt més, que coincideix amb dates i que formarà part també de la programació del Manifesta 15 amb diversos projectes que s’anunciaran els propers mesos. La biennal inclou un programa de mediació i educació, que consistirà a crear projectes comuns entre entitats socials i culturals, artistes i ciutadania. 

Inici del projecte educatiu de mediació artística Batecs d’una premsa menuda

Un dels projectes educatius de mediació artística que ja han començat és Batecs d'una premsa menuda. El col·lectiu Massa Salvatge ha fabricat un prototip, basat en les premises Freinet, que es pot fer servir sense tenir experiència prèvia en impressió tipogràfica. Una eina que ha estat dissenyada per ser utilitzada directament per als infants a partir de cinc o sis anys. La pretita impremta incorpora tot el necessari per ser utilitzada: la premsa, tipografies, materials de composició, eines, fungibles (tintes, neteja, etc.). En el projecte hi participaran l'Escola Pereanton de Granollers, Escola Camins de les Franqueses, Escola Ronçana (Santa Eulàlia de Ronçana) i Institut Vilaromana (La Garriga) i el Centre Obert Sud de Granollers. En els propers mesos començaran a caminar també altres projectes de mediació artística i comunitària relacionats amb la biennal.

Què és Manifesta? 

Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, canvia d’ubicació cada dos anys. Fundada a principis de la dècada de 1990, Manifesta replanteja la relació entre cultura i societat civil. La Biennal investiga i fomenta un canvi social positiu a través de la cultura contemporània en resposta a, i en estret diàleg amb, l’esfera social de la ciutat seu i les seves comunitats. Manifesta ha escollit regularment seus inesperades que reflecteixen el sempre canviant ADN d’Europa, per aportar llum a un món definit per imperatius ètics i estètics fluctuants. Manifesta, com a esdeveniment recurrent, s’ha transformat en una eina multicapa i inclusiva de projectes de participació ciutadana. Mira d’explorar models alternatius de sobre com democratitzar institucions culturals i com descentralitzar la cultura contemporània a Catalunya. A Barcelona, el procés participatiu de Manifesta generarà una plataforma experimental i un laboratori per a una nova forma d’institucionalisme cultural, incloent-hi un ventall de noves veus i històries. 

 

En edicions anteriors han estat seus del Manifesta: Rotterdam (1996), Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), Donostia-Sant Sebastià (2004), Nicòsia (2006 – cancel·lat), Trentino-Tirol del Sud (2008), Múrcia en diàleg amb Àfrica del Nord (2010), Genk (2012), Sant Petersburg (2014), Zúric (2016), Palerm (2018), Marsella (2020) i Pristina (2022).