Trobada de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental

Hi han participat 16 municipis de la comarca

27 de Novembre 2019
+
Setze municipis de la comarca han participat aquest migdia a la trobada a Granollers de la Taula per la qualitat de l'aire
La Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental ha celebrat aquest migdia a Granollers la primera trobada d'aquest mandat, amb la participació dels municipis de les Franqueses, Caldes de Montbui, Canovelles, Montornès, Vilanova del Vallès, Parets, Cardedeu, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, la Roca, Llinars, Mollet, la Llagosta i Granollers, acompanyats de representants de la Generalitat i del Consell Comarcal.
 
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha donat la benvinguda als municipis assistents i ha insistit en la "mirada regional" que cal donar a la qüestió de la qualitat de l'aire, massa sovint centrada només en l'àrea metropolitana, perquè " l'aire es mou i no sap de termes municipals".   
 
El regidor de Medi Ambient, Albert Camps, ha recordat que la taula "és un espai de trobada dels municipis", que ha anat creixent i que comarques com ara Osona, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental n'han adoptat el model. Alhora, ha recordat que la qualitat de l'aire va més enllà de l'àmbit ambiental per ser una qüestió de salut: "Volem pobles i ciutats saludables", ha recordat. 
 
Durant la trobada, el representant del Departament de Territori i Sostenibilitat, Xavier Guinart, ha explicat el contingut de la 8a Trobada de la Taula de la Qualitat de l'Aire de Barcelona, celebrada el passat mes de setembre, en la qual el conseller va fer l'oferiment d'estendre la zona de baixes emissions (ZBE)  -que entrarà en funcionament a les rondes barcelonines el primer de gener- més enllà de l'àrea metropolitana per incloure l'anomenat Àmbit 40, que aplega municipis del Vallès Oriental. S'ha analitzat com pot afectar l'entrada en funcionament de la ZBE a l'espai intrarondes de Barcelona i s'ha explicat que s'ha començat a treballar, des de l'Autoritat  del Transport Metropolità (ATM), en l'estudi per implementar una ZBE a Granollers i a altres municipis de la comarca.
 
Durant la trobada, els participants han plantejat temes com l'establiment de xarxes ciclables que uneixin els municipis de la comarca, la necessitat que la xarxa ferroviària connecti els dos vallesos o que cal millorar la recollida de dades (partícules en suspensió, diòxid de nitrogen), que es fa manualment en estacions situades a Montornès i a Mollet, i de manera automatitzada a Granollers. 
 
Per acabar, s'ha exposat el projecte europeu CoGent Aire Net al qual s'opta a participar, lideat per Granollers i Mollet, i amb la participació d'institucions i entitats com l'ATM, el CSIC, la Diputació o PIMEC. Es tracta d'un projecte que promou el treball en xarxa entre diferents administracions, centres de recerca, ciutadans i activitats econòmiques locals que vol trencar fronteres administratives amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire.