Dos activistes dels drets dels migrants expliquen el seu testimoni a Granollers, en el marc de la presentació de l'exposició 'Living on the edge'

Pedro Pantoja i Helena Maleno treballen atenent les persones desplaçades a les zones de frontera a Mèxic, i a Ceuta i Melilla

01 de Octubre 2015
+
Cartell de les Ciutats Defensores dels Drets Humans
Dijous, 1 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, el Museu de Granollers acull la presentació de  l’exposició “Living on the edge” ("Viure al límit"), una producció de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) que retrata com els conflictes ètnics i religiosos que han patit les ciutats de Nicòsia (Xipre), Belfast (Irlanda del Nord), Mitrovica (Kosovo) i Mostar (Bòsnia i Herzegovina),  han deixat una forta empremta i una societat profundament dividida.
 
Rafael Grasa, president de l'ICIP, i l'alcalde, Josep Mayoral, presentaran aquesta mostra que quedarà instal·lada a la plaça de la Corona fins al dia 27 d'octubre. A continuació, a tres quarts de 8, hi haurà una xerrada amb dos activistes que treballen pel dret a la lliure circulació en zona de frontera atenent les persones desplaçades: Pedro Pantoja, sacerdot membre de la Casa del Migrante, situada a Saltillo (Mèxic), a 400 km de la frontera amb Texas;   i Helena Maleno, activista del col·lectiu Caminando Fronteras, resident a Tànger (Marroc), que treballa per la defensa dels drets dels immigrants, especialment a la frontera de Ceuta i Melilla. A dos quarts de 9 del vespre, es farà una visita guiada a l'exposició, a càrrec dels autors, els periodistes Marco Ansaloni i Angelo Attanasio. 
 
La mostra "Living on the edge" s'emmarca al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, al qual participa per segon any consecutiu la nostra ciutat i que portarà a Catalunya, fins al dia 10 d'octubre,  sis activistes que treballen pel respecte als drets de les persones a països com Mèxic, Marroc, Bahrain i Kenya.       
 
L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats i l'Institut de Drets Humans de Catalunya, junt amb altres 14 municipis i entitats, lideren el projecte amb l'objectiu de donar a conèixer la feina dels activistes que treballen per integrar la defensa dels drets humans en la nostra vida quotidiana. 
 
Estudiants de Granollers podran sentir de primera mà el testimoni de dos d'aquests defensors. El dimecres 7 d'octubre, els alumnes de 4t d'ESO de l'institut Carles Vallbona podran escoltar el relat de Maryam Al-Khawaja, de Bahrain, presidenta del Centre de Drets Humans de Bahrain, codirectora del Centre de Drets Humans del Golf i defensora dels drets a la llibertat d’opinió i d'expressió, de reunió i d’associació. El mateix dia, els alumnes, també de 4t d'ESO, de l'Escola Municipal del Treball es trobaran amb Andrés Krakenberger, del País Basc, portaveu de l’Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar, que treballa pel dret a la vida. 
 
Dijous 8 d'octubre, a les 7 del vespre,  l'activista de Kenya Ruth Mumbi,  farà una xerrada a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. L'activitat té la col·laboració de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats i és oberta al públic. Mumbi treballa a favor dels drets de les dones, sobretot de les que viuen en situacions de vulnerabilitat als barris marginals de Nairobi. 
 
Al costat dels activistes esmentats, el programa n'ha convidat dues més, que no hi podran participar perquè es troben empresonades pel govern del seu país per haver-ne denunciat les violacions dels drets humans. Es farà una acció solidària per demanar la llibertat d'aquests dues dones i se les tindrà presents en totes les activitats. Can Jonch disposarà de postals per demanar-ne l'alliberament als governs respectius. Elles són Wafae Charaf, del Marroc, periodista, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans. Amnistia Internacional la considera una presa de consciència, detinguda exclusivament pel seu activisme pacífic. I Victoire Ingabire, de Ruanda, presidenta de les Forces Democràtiques Unides, coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa a Europa, els EUA i Canadà, i membres residents al matiex país africà. Va tornar a Ruanda el 2010 per presentar-se com a candidata a la presidència del país i va ser empresonada per haver demanat el reconeixement de totes les víctimes, sense distinció ètnica. 
 
El diumenge 4 d'octubre, tots els activistes participaran a una recepció a l'Ajuntament de Granollers, a les 11 del matí. A dos quarts de dotze començaran una visita guiada per conèixer el espais de memòria i l'equipament de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Hi participaran tots els activistes ja esmentats (Pedro Pantoja, Helena Maleno, Maryam Al-Khawaja,  Andrés Krakenberger, Ruth Mumbi) i també hi haurà Yolanda Oquelí, de Guatemala, activista mediambiental de San José del Golfo, líder comunitària del moviment de resistència pacífica contra les empreses multinacionals extractives.