Granollers i l’handbol

+
Miquel Prat, recollint la Recopa d'Europa (1976)

La pràctica de l’handbol a Granollers es remunta a fa més de 75 anys. Granollers és una de les ciutats considerades bressol de l’handbol a Espanya. El Club Balonmano Granollers, que va impulsar aquest esport en la dècada dels anys quaranta, és considerat un referent a Europa. Durant anys el nom de Granollers era conegut arreu d’Espanya i del continent a través de la competició del primer equip masculí. Afortunament, en els darrers anys, també per l’extraordinària progressió dels equips femenins del club, que s’ha traduït en l’ascens i la consolidació del conjunt sènior a Divisió d’Honor.

El Club Balonmano Granollers ha fonamentat la seva edificació en un planter que sembla no esgotar-se mai i que proveeix de jugadors i jugadores els equips sèniors. En paral·lel, el club és també conegut arreu gràcies a la Granollers Cup, un dels tornejos d’handbol base internacional més importants del sud d’Europa que ha complert més de vint anys.

L’handbol es va introduir a Granollers l’any 1944. Durant els primers anys els partits es disputaven en el camp de futbol i en la modalitat “d’handbol a onze”. El Club Balonmano Granollers es va fundar el 1946. Més tard Granollers va ser la primera ciutat espanyola a introduir la modalitat d’handbol a set.

En els anys quaranta l’handbol a Espanya només es practicava al País Basc, Madrid i Catalunya. El 1949 a Granollers es va organitzar el primer campionat nacional d’handbol. El 1959 el Club Balonmano Granollers va ser el primer club d’Espanya a participar en una competició europea.

L’èxit més important de la seva història es va produir el 1976, quan va guanyar la Recopa d’Europa, el primer títol europeu de l’handbol espanyol.

Tot aquest bagatge va fer que Granollers fos subseu olímpica de la competició d’handbol, tant masculina com femenina, dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Va ser aleshores quan la ciutat va estrenar el Palau d’Esports. Aquest mateix escenari va ser una de les seus del 23è. Campionat del Món masculí de 2013, que Granollers va compartir amb les ciutats de Barcelona, Madrid, Sevilla, Zaragoza i Guadalajara.

Ara, el 2021, Granollers repeteix com a ciutat organitzadora d’un campionat del món, en aquest cas femení, amb rècord de participació de seleccions, 32, i un paper destacat ja que Granollers serà l’escenari també de la fase final del Mundial.