Segueix-nos a les xarxes socials!
El projecte KNOWING està finançat per la Unió Europea dins el programa HORIZON EUROPE, en la convocatòria HORIZON-CL5-2021-D1-01-05 de la Comissió Europea. L'objectiu és ajudar a entendre i quantificar les interaccions entre els impactes i els riscos del canvi climàtic, les vies de mitigació i les estratègies d'adaptació.
El KNOWING centrarà la seva anàlisi i propostes en quatre casos d’estudi:
- Onades de calor i salut a Tallin, Estònia
- Impacte del canvi climàtic a l'agricultura a South Westfalia, Alemanya
- Inundacions i infraestructures:
- Inundacions pluvials i fluvials a Granollers
- Inundacions costaneres a Nàpols, Itàlia
El següent gràfic resumeix els objectius del projecte: crear una dinàmica de sistemes, incloent-hi models climàtics, sectorials i de serveis, per a l'avaluació integrada dels impactes del canvi climàtic i el desenvolupament d'estratègies de mitigació i adaptació.
KNOWING a Granollers
L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT), participa a través del Servei de Medi Ambient i Espais Verds, el Servei de Transició Energètica i l'Oficina de Protecció Civil, realitzant el cas pilot que servirà per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana.
El cas pilot a Granollers consisteix en la modelització de les actuacions planificades i executades que contribueixen a mitigar inundacions, emissions de gasos d'efecte hivernacle i els efectes cascada per millorar la resiliència a escala de conca i a escala urbana, davant les inundacions pluvials i fluvials.
Entre els resultats esperats, cal assenyalar la creació de serveis d'activació d'alertes i d'apoderament climàtic adreçats a la ciutadania, empreses i institucions per millorar la comprensió de la crisi climàtica, així com donar suport i accelerar la presa de decisions.
A Granollers, la participació s'organitza en 4 tallers participatius obert a tota la ciutadania, que tenen lloc entre 2023 i 2025:
1. Primer taller centrat en el Marc per dissenyar la visió, involucrar els grups d’interès i garantir l’èxit de la configuració i la implementació del full de ruta - 14 de juny de 2023 a Can Jonch.
2. Segon taller centrat en els Reptes per abordar les inundacions i mitigar emissions a Granollers - 22 de novembre de 2023 al Centre Tecnològic i Universitari de Roca Umbert (CTUG).
3. Tercer taller centrat en la Visió per mitigar i adaptar el municipi davant inundacions i assolir els objectius d’emissions el 2030 - previst pel 10 d’abril de 2024.
4. Quart taller centrat en el Full de ruta per a la mitigació i l’adaptació del municipi davant les inundacions - previst per juny de 2025.
Aquest projecte té una durada de 48 mesos a partir de la seva data d’inici (1 de juny de 2022) i el desenvolupen 17 socis i 2 entitats afiliades, en un conjunt de 8 països europeus i el Regne Unit. El projecte està liderat per AIT AUSTRIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY GMBH (Àustria). El pressupost total és
de 6,2 milions d’euros. L’Ajuntament de Granollers i el Consorci Besos Tordera disposen de 91.125 euros.