L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera, participa en el projecte europeu KNOWING per impulsar actuacions per fer front a les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.
Concretament, s’estan modelitzant les actuacions a Granollers i a la subconca del riu Congost que contribueixen a mitigar inundacions, emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i els efectes cascada, per millorar la resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials.
Uns dels resultats esperats són la creació de serveis d'activació d'alertes i solucions per a l'acció climàtica adreçats a la ciutadania, empreses i institucions per millorar la comprensió de la crisi climàtica, així com donar suport i accelerar la presa de decisions.
Les modelitzacions es complementaran amb els resultats obtinguts als tallers participatius que han tingut lloc a la ciutat.
Més de 70 persones participen en els tallers a Granollers
Fins avui, s’han dut a terme tres dels quatre tallers que formen part del procés participatiu del KNOWING a Granollers. Més de 70 persones han contribuït en aquest procés, que té per objectiu cocrear el full de ruta per a la mitigació i adaptació del municipi davant de les inundacions fins al 2050.
El tercer taller de "Visió", ha tingut lloc el mes d'abril amb la participació de grups d'interès local i regional; representants de la Generalitat i de l'Ajuntament de Granollers; i experts en infraestructures verdes, subministraments, habitatge, salut pública, informació, comunicació i transport.
Durant la sessió s'han identificat els elements clau per fer de Granollers una ciutat climàticament neutre el 2050, valorant les oportunitats i els riscos associats a les intervencions proposades en el taller anterior. Finalment, s'ha buscat crear sinergies entre els diferents sectors, per superar les limitacions de forma col·laborativa.
Es poden consultar més els detalls del taller i fer aportacions a la plataforma digital Granollers Participa
Divulgació del coneixement i networking
L'Ajuntament de Granollers i Aquatec, enginyeria del Grup AGBAR i sòcia del projecte, estan contribuint a l'aplicació dels models de domini (PALM-4U, ICM InfoWorks, MAED-City i IESopt) per quantificar les intervencions adequades i el seu potencial en la mitigació del canvi climàtic i en l'adaptació als impactes climàtics locals, que es complementen amb els resultats obtinguts als tallers participatius que tindran lloc fins al juny de 2025.
Fent ús de la recerca i innovacions a escala local a partir del pilot del projecte Knowing a Granollers, Aquatec presentarà al juliol a Belgrad i al setembre a Barcelona dues ponències sobre els riscos climàtics a les ciutats i com es pot abordar de manera integral la prevenció de les inundacions i la calor mitjançant solucions basades en la natura.
Així mateix, l’Ajuntament de Granollers, el Consorci Besòs-Tordera i Aquatec han previst durant el 2025 l’organització de diverses jornades tècniques amb l'objectiu de ser un punt de trobada per al coneixement, la innovació, el desenvolupament de projectes i les relacions professionals en l’àmbit de la mitigació i l’adaptació davant de les inundacions. Concretament, es mostraran els diversos resultats del projecte Knowing: la modelització integrada i el sistema de suport a la presa de decisions davant impactes climàtics, que se’n deriva; la base de dades sobre impactes climàtics a escala regional; i una App per sensibilitzar a la ciutadania sobre la interacció dels diversos sectors i efectes de la crisi climàtica.
Més informació a www.granollers.cat/knowing