L’any 1994 a iniciativa dels Blaus, la comissió de comparses de Carnaval va proposar la creació d’una sèrie d’elements que fossin un punt de referència de les tradicionals festes del Carnaval a la nostra ciutat. Aquests elements van ser: la figura del Carnestoltes, l’Abat dels Bojos i els Diablots. Uns anys més tard, el 1996 es va completar el vestuari de l’Abat dels Bojos amb una espectacular màscara i es va confeccionar el vestit de la Vella Quaresma.
La figura que representa el carnestoltes en clara oposició a les figures reials, és un personatge molt semblant a un rodamon, això sí amb frac i amb un barret tallat en forma de corona reial. Va assegut sobre la Porxada (símbol granollerí per excel·lència) engalanada com si fos la mitològica banya de l’abundància.
Els Diablots són elements comuns als carnavals vallesans relacionats directament amb el balls de gitanes, en què feien un paper de control de l’espai festiu. Els elements que caracteritzen bàsicament els diablots són: els esquellots, els fuets, les xurriaques i la bóta de vi penjada a l’espatlla.
Malgrat que tenim referència de personatges amb aquest nom en carnavals de poblacions de comarques pirenenques, L'abat dels bojos va sortir de la idea d’un personatge del carnaval a la França d’abans del Renaixement, anomenat Abat des Fous. En dates de carnaval la persona mes desgraciada del poble, era nomenada Abat dels Bojos; durant un dia era tractat com si fos un rei i era portat en cercavila per tot el poble i rebia tota mena d’atencions, però és clar, el dia següent tornava a ser la mofa de tots.
La Vella Quaresma és el personatge que tanca, el Dimecres de Cendra, el ritual del Carnaval. La seva indumentària, de dol rigorós, té tots els elements de la iconografia popular: el bacallà, l’arengada i les set cames, tantes com setmanes té la Quaresma.