Pla Local Antiestigma

Una de cada quatre persones experimenta algun problema de salut mental al llarg de la vida, tot i que, a vegades passa desapercebut davant els altres. D'altra banda, els problemes de salut mental són desconeguts i creen recel, rebuig i prejudicis.

Granollers és un municipi en lluita contra l'estigma i és un dels primers municipis que ha aprovat un Pla Local Antiestigma (PLA). El PLA es va redactar el 2017 amb la participació de diversos col·lectius de persones afectades, familiars i serveis assistencials de salut mental, la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i l'Ajuntament i el Ple municipal el va aprovar el 2018. L’elaboració del PLA va comptar amb l’assessorament d’Obertament, l’associació catalana per a la lluita contra l’estigma en salut mental.

El PLA té l'objectiu de canviar actituds i comportaments en relació a les persones que tenen un problema de salut mental, reduir els nivells de discriminació i millorar els indicadors d’inclusió social relatius als problemes de salut mental.

POTS MIRAR SENSE JUTJAR? PROJECTE FOTOGRÀFIC ANTIESTIGMA

Una de les accions incloses en el PLA és un treball artístic i participatiu Pots mirar sense jutjar?. La fotògrafa Beatriz Burgos ha retratat 9 persones que s’han ofert com a voluntàries per posar imatge a aquesta campanya. Burgos les ha fotografiat en un estudi des d’una mirada íntima i els ha proposat que mostrin l’estat emocional que més hamarcat els darrers anys de la seva vida.

El resultat d’aquestes sessions fotogràfiques s’ha transformat, de la mà del dissenyador Roger Vergés, en un tòtem de 4 cares que mostrarà no només els retrats sinó també missatges com la dada de l’OMS que indica que 1 de cada 4 persones viu o viurà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Aquest projecte té com a finalitat generar consciència social, estimular el pensament crític i afavorir una nova mirada allunyada d’estereotips sobre els problemes de salut mental.

La presentació del projecte es va fer el divendres 14 de juny de 2019 a la plaça de Maluquer i Salvador, l’espai es va instal·lar per primer cop aquest tòtem. Després la campanya va recórrer diferents espais de la ciutat i també els instituts.

 

  • Del 25 de juny al 30 de juny: Centre Cívic Nord
  • De l’1 de juliol al 7 de juliol: Centre Cívic Can Bassa
  • Del 8 de juliol al 14 de juliol: Centre Cívic Jaume Oller
  • Del 15 de juliol al 21 de juliol: Centre Cívic Palou
  • Del 22 de juliol al 28 de juliol: Centre Cívic Can Gili
  • Del 29 de juliol al 15 de setembre: Roca Umbert. Fàbrica de les Arts (zona de la biblioteca)