Granollers aprova el primer Pla Local de Seguretat

La Junta Local de Seguretat ha aprovat aquest document que inclou 57 accions i té la perspectiva de gènere com a un dels eixos centrals

31 de Octubre 2023
+
Celebració de la Junta Local de Seguretat de Granollers

Aquest dimarts, 31 d’octubre, s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Granollers amb l’assistència del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. La Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcaldessa, ha aprovat el primer Pla Local de Seguretat de l’Ajuntament de Granollers.

El Pla Local de Seguretat és l’instrument que, en l’àmbit municipal, fa una anàlisi de la situació per establir els objectius en matèria de seguretat i les accions que cal desenvolupar per aconseguir-los, assignant els recursos disponibles, d’acord amb les necessitats específiques del municipi.

El primer Pla Local de Seguretat de Granollers respon a 6 objectius estratègics, amb 57 accions, que coordinarà la Policia Local amb les diferents àrees de l’Ajuntament.

  1. Desenvolupament del coneixement, la comunicació i la coordinació de les polítiques de seguretat des de la perspectiva de gènere

  2. Millora de la seguretat i educació viària i la mobilitat.

  3. Disminució de la incidència de les violències masclistes i increment de la seguretat urbanística

  4. Foment de la convivència i el civisme.

  5. Optimització del sistema de seguretat: reorganització de l’assistència en seguretat ciutadana i disminució dels fets delictius.

  6. Millora de la protecció de la ciutadania enfront riscos naturals, sanitaris i emergències.

Un pla amb perspectiva de gènere

El Pla és el full de ruta a seguir en matèria de seguretat del municipi per als pròxims anys i fa referència a qüestions de seguretat ciutadana, protecció civil, prevenció d’incendis i salvaments, seguretat viària, salut pública, joc i espectacles. També s’hi incorporen els àmbits de convivència i civisme i la seguretat informàtica de l’Ajuntament.

A més, el Pla incorpora la perspectiva de gènere en el procés d’elaboració i implantació i té un capítol específic les qüestions que tenen una incidència especial sobre les dones com la seguretat en la llar o la percepció de seguretat a l’espai públic o als entorns d’oci nocturn.

L’elaboració d’aquest document també ha tingut en compte els canvis socioeconòmics derivats de la pandèmia provocada pel virus COVID-19 i s’hi integren els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, especialment el 5è sobre igualtat de gènere i el 16è sobre pau, justícia i institucions sòlides.

Un pla participatiu i transversal

Es tracta d’un Pla Local de Seguretat treballat de forma transversal i participativa. La Comissió Local de Seguretat, constituïda en aquest sentit, ha cercat complicitats entre tots els agents implicats, com ara serveis municipals, entitats, associacions locals i ciutadania, per tractar la seguretat des d’una perspectiva global.

En altres fases s’ha elaborat la diagnosi de seguretat municipal, l’inventari de recursos i costos, el disseny i l’elaboració del Pla d’Accions, que consta de 57 accions, basades en 6 objectius estratègics.