Tret de sortida de la campanya de Nadal 2016

La imatge d'aquest any, obra del dissenyador Amador Garrell, presenta la ciutat com el millor regal

05 de Desembre 2016
+
La regidora de Cultura, Mireia López; el patge Gregori; l'alcade Mayoral; i les regidores de Comunicació, Alba Barnusell i de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, a la presentació de la campanya de Nadal, divendres.
Granollers dóna el tret de sortida a la campanya de Nadal 2016 amb els principals carrers il·luminats i una programació d'activitats pensada, sobretot, per als més petits. La imatge del dissenyador Amador Garrell presenta la ciutat com el millor regal per a aquests dies. Una imatge que mostra fotografies nadalenques de Granollers embolicades amb el clàssic paper de regal, i que juga amb diferents papers il·lustrats i imatges de la carretera, la Porxada, les fires... La ciutat ens convida, així, a viure, i conviure, el Nadal a carrers i places.   
 
Pel que fa a la il·luminació nadalenca, a la carretera (des de la pl. de la Corona fins a la pl. Jacint Verdaguer), el carrer Girona (de Viñamata a F. Ribas) i l'illa de vianants, àrea del Rec al Roc (les places de la Caserna i les Olles) llueixen ja els diferents motius decoratius, finançats entre les associacions de comerciants (Gran Centre, Comerç de Dalt, c. Girona, del Rec al Roc), que s'ocupen de la instal·lació, i l'Ajuntament, que cobreix el consum elèctric.  
 
Des de final de novembre hi ha instal·lades part de les fires nadalenques (pessebres, ornaments, plantes i atraccions) a les places Porxada, de l'Església i Barangé. A partir del 12 de desembre, es podran trobar les paradetes d'artesania i objectes de regal, als espais habituals (Porxada i pl. de les Olles). Una particularitat de la fira d'atraccions és que enguany s'hi presenten uns cavallets infantils dels anys quaranta del segle passat que el seu propietari, el granollerí Joan Ortega Orús, ha restaurat per a l'ocasió. L'atracció inclou il·lustracions al·lusives a diferents espais de la comarca, inclosa la Porxada.
 
Roca Umbert, de la seva banda, acollirà els dies 16, 17 i 18 de desembre, i 3 i 4 de gener,  la tercera edició de Spamdarts, el mercat d’art i disseny, a l’Espai d’Arts de Roca Umbert. La iniciativa vol acostar l’obra d’artistes del territori a preus assequibles. Amb la participació de 25 artistes i col·lectius de diferents disciplines, Spamdarts oferirà tallers, accions artístiques i poètiques, grafit en directe, sessions de Dj, taller de disfresses, de joieria, d'ombres, serigrafia... Totes aquestes activitats són gratuïtes, amb inscripció prèvia (www.rocaumbert.cat).  
 
També a Roca Umbert, repeteix DFactory Christmas Market a la nau Dents de Serra (del 21/12 al 8/1), amb un ampli assortiment de roba, complements i decoració i una programació paral·lela de música en directe i gastronomia (foodtrucks) al pati exterior.
 
 
Les Delícies del Nadal, el Tió Solidari amb El Xiprer i els 20 anys del PIN
 
L’olla soterrada de la plaça de les Olles tornarà a emergir el 17 de desembre perquè l’associació de veïns de Granollers Centre cuini el tradicional brou de Nadal, que tothom que ho vulgui podrà degustar al llarg del dia; i l'associació de comerciants Gran Centre organitzarà el Tió Solidari amb El Xiprer, perquè tots els nens i nenes puguin seguir la tradició, els dies 17 i 18 de desembre (d'11 a 14 h i de 17 a 20 h).  
 
Els dies 27, 28 i 29 de desembre, el Parc Infantil de Nadal tornarà al Palau d’Esports, amb activitats d’aventura, creació, investigació, construcció... en definitiva, de joc i diversió per als nens i nenes i tota la família. No és un any qualsevol, perquè aquest any el PIN celebra el 20è aniversari. I ho celebra amb la il·lusió de tornar un any més, oferint una seixantena d’activitats on no faltaran el laberint, la piscina de boles, el tobogan, els inflables, l’escalèxtric, els cars, els llits elàstics, els jocs gegants de fusta, la tirolina, el pont de mico... i la zona més tranquil·la de nadons. Més de cent monitors faran possible una iniciativa que any rere any rep milers de visitants i que tindrà el pròleg el dissabte 10 de desembre, en la tradicional festa de BenPinguda que aquest any es farà a Roca Umbert (18 h). En Pinguai i l’Espingueta es retrobaran allà amb els seus amics, en una festa animada pel Tramvia Blanc, on no hi faltaran la xocolatada i les galetes del PIN.
 
Altres activitats infantils que recull la programació són el taller de manualitats a la Troca de confecció de pessebres (2 de desembre, 17.30 h) i un altre d’elaboració de postres de Nadal al Centre Cívic Can Gili (13 i 15 /12; cal inscripció prèvia: www.grajove.cat); el concurs de dibuix d’Oncovallès (17 de desembre, d'11 a 13 h i de 17 a 19 h) a la carretera, davant del museu; les activitats a la pl. de les Hortes dels comerciants de Roger de Flor i Sota Camí Ral (17/12 i 3/1), amb taller i concurs de postals de Nadal, cagatió, xocolatada i vista del patge Gregori (17 de desembre i 3 de gener, d'11 a 13.30 h); i el taller de llufes de la pl. Maluquer dels comerciants de Gran Centre, Rec al Roc, Comerç de Dalt, Més que Comerç i Congost (28 de desembre, d'11 a 13 h i de 17 a 20 h).
 
 
Pastorets, concerts, teatre i cantada de nadales solidària
 
Unes 300 persones fan possible, any rere any, la representació del conte de Nadal més esperat: els Pastorets, en la versió de Josep M. Folch i Torres, l’any que se’n commemora el centenari de la primera representació a Catalunya. Amics dels Pastorets de Granollers es posa, per tercer any, a les ordres de Pablo Bravo per explicar les aventures dels dos rabadans més famosos, en Lluquet i en Rovelló.
 
Aquest any, l’entitat que presideix Imma Ortega reforça les coreografies i renova alguns dels papers principals. La representació es farà els dies 26 de desembre, 1 i 7 de gener (19 h), al Teatre Auditori de Granollers. Les funcions comptaran amb música i cant coral en directe. Un any més, tothom qui ho vulgui podrà fer-se una foto a «On és el nen Jesús?», el photocall que s’instal·larà el dissabte 17 de desembre a la carretera (d'11 a 13 h i de 17 a 20 h), davant de l'Oficina de Turisme, en el càsting que l’entitat organitza per trobar el nen Jesús d’una de les tres funcions.
 
L’oferta escènica de Nadal té altres propostes*. El Teatre Auditori programa Rhumia (4 de desembre, 18 h), un espectacle de circ per a tota la família ple de tendresa i emoció; i Cosas que se olvidan fácilmente, un espectacle a la Sala Oberta insòlit, per a només cinc espectadors (dies 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17 i 18 de desembre, a les 18 i les 21 h; dissabte i diumenge, sessió a les 12 h). La programació també inclou els concerts de Nadal de les diverses escoles de música, corals i entitats; el teatre solidari al Gra, Toc-toc  (2 de desembre, 21h), amb recollida d'aliments per a El Xiprer; les des funcions dels pastorets de l’Hospital (17 de desembre, 17 h; i 18 de desembre, 12 h) a càrrec dels professionals d'aquesta institució; i el concert del Cicle de Música Sacra de la parròquia de Sant Esteve, (26  de desembre, 20 h) Lux Nativitatis. Poesia i música als vitralls, amb el baríton Toni Marsol, acompanyat de rapsodes de Granollers i Vicenç Prunés a l'orgue. (*Hi ha un concert que surt al programa de Nadal que l'organització, Amics de la Ciutat de Granollers, ha anunciat que es cancel·la: el concert d'Any Nou previst per al dia 2 de gener (19 h) a la Sala Tarafa.)  
 
La parròquia de Sant Esteve commemora aquest Nadal i fins al mes de juny de 2017, el cinquanta aniversari del retaule de Sant Esteve, obra de Sebastià Badia Cerdà (Caldes de Montbui, 1916 – 2009). El dia 26 de desembre, després de la missa de les 11 h, s'inaugurarà una exposició a la sala d'Arqueologia dedicada a l'obra d'aquest escultor, un dels deixebles més destacats de l'artista Manolo Hugué. La mostra ha estat comissariada per l'arquitecte J. M. Botey i es podrà visitar dimarts, divendres i dissabte, de 18 a 20 h, i els festius, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, fins al 22 de gener.  
 
Una altra activitat tradicional de cada any és la cantada de nadales de la AMPA. Han confirmat que hi seran 13 AMPA, i l'escola Montserrat Montero hi reprèn la participació. En total, prop de 600 persones que el dissabte, 17 de desembre, a partir de les 17.30 h, a la pl. Maluquer i Salvador, es reuniran per cantar nadales en diferents punts de l'illa de vianants. La plaça de l’Església acollirà la cantada conjunta, que tindrà l’acompanyament de la Big Band de 6è i la Jove Big Band, de l'Escola Pereanton, dirigides per Toni Cuesta. Serà una activitat solidària amb la Marató de TV3 dedicada a l’ictus. Tots els participants podran prendre el brou de Nadal preparat per l'AV Granollers Centre. La cantada de nadales l'organitzen les AMPA granollerines i el servei municipal d'Educació.
 
 
Activitats solidàries, l'Home dels Nassos, revetlla a la fàbrica... 
 
El programa de Nadal recull altres propostes com ara les activitats solidàries ("Mou-te per la solidaritat" el dia 8 de desembre, a favor de CAPIVO; i la venda de llibres per la Marató de TV3 de Biblioteques de Granollers, del 12 al 17 de desembre), les xerrades «Connectant amb l'abundància», amb el psicòleg Àlex Martínez Miralpeix, organitzada per Gran Centre (dimecres -al programa de Nadal hi diu dissabte- 14 de desembre, 20 h, Sala Tarafa) i «Fem la carta de Reis», organitzada per EntreMares (dijous 15 de desembre, 17.30 h, Roca Umbert. La Troca).  La pedalada de Nadal organitzada per Granollers Pedala (18 de desembre, 10.30 h), amb un recorregut de 20 km fins a la Garriga, el Quinto de Nadal dels Xics (26 de desembre, 19 h, Roca Umbert), la proclamacio de l'Home dels Nassos (30 de desembre, 19.30 h, Roca Umbert), organitzada pels Blaus i la Comissió Secreta dels Nassos, i la Revetlla a la Fàbrica 2017 a Roca Umbert (31 de desembre, 1 h) organitzada per Jovent Ignorat, són altres activitats d'aquestes festes.  
 
La Xarxa de Centres Cívics també organitza festes d'Hivern als cinc equipaments: centre cívic Jaume Oller (14 de desembre, 18 h), Can Gili (15 de desembre, 18 h); Palou (16 de desembre, 18 h), Can Bassa (16 de desembre, 18.30 h) i Nord (19 de desembre, 16.30 h). L'AV Lledoner organitza una escudella popular a la pl. Jaume I el Conqueridor (16 de desembre, 19 h).
 
El patge Gregori i els Reis d'Orient a Granollers 
 
Els nens i nenes de Granollers coneixen bé el patge Gregori: és el principal assistent dels Reis d’Orient i el seu ambaixador a la ciutat. El seu paper és essencial: és l’encarregat de repartir per tots els racons la pols màgica arribada directament del desert jordà de Wadi Rum. Per això, el patge visitarà totes les escoles granollerines els dies 14, 15 i 16 de desembre, al matí, per assegurar que cap infant no es quedi sense la pols màgica. En total, 2.000 nens i nenes el podran saludar personalment i sentir les històries que els portarà des d'Orient. 
 
Un cop arribat a Granollers, el patge instal·la a la Tèrmica de Roca Umbert el seu centre d’operacions, per refinar i transformar la sorra del desert en la pols màgica, només visible a ulls dels Reis Mags, i emmagatzemar el carbó. El patge serà l’amfitrió de les visites que es faran a la Tèrmica a partir d'aquest cap de setmana (dies 3 i 4, 10 i 11, 17 i 18 de desembre, dissabte de 18 a 20 h; diumenge, d'11 a 13 h) i els dies 3 i 4 de gener (de 17 a 20 h)  convida tots els nens i nenes a descobrir el campament reial situat a Roca Umbert. Allà podran veure la haima i les carrosses de Gaspar, Melcior i Baltasar, podran escalfar-se a la foguera i presenciar en directe tots els preparatius (classificació de cartes, de regals...) de la nit més esperada. L'any passat, 1.200 persones van descobrir de primera mà tots els secrets del campament reial.  
 
Els infants podran confeccionar, com cada any, els fanalets per guiar els Reis en el seu pas per la ciutat a la Troca (dies 2, 3, 4 de gener, de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h; i 5 de gener, de 17 a 20 h) i als barris (2 de gener, 18 h). També podran participar a la “despertada” dels Reis el dia 5 de gener (17 h), a Roca Umbert.
 
Tot seguit, la comitiva de Ses Majestats es posarà en marxa i farà el seu camí flanquejat pels patges i la resta del seguici reial: des del c. Lluís Companys, seguirà per Camp de les Moreres, Magallanes, Francesc Macià, Alfons IV, Corona, Anselm Clavé, Joan Prim,  Ramon Llull, Rafael Casanova, Torras i Bages, Constitució. En aquest punt, els Reis seguiran a peu per Roger de Flor, Mare de Déu de Núria, Rec, Sta. Anna, pl. Cabrits, de l’Oli, fins a la Porxada.  Allà se situaran els trons en què, a partir de les 8 del vespre, es farà la recepció als nens i nenes. De la seva banda, el Consell dels Infants i el col·lectiu Avui Cantem seran els encarregats de donar la benvinguda als Reis en nom de la ciutat. Tot seguit, S. M. rebran de mans de l’alcalde la clau que els permetrà fer arribar la seva màgia a totes les llars granollerines.
 
 
El pessebre i l'exposició de l'Ajuntament, dedicats al Palau d'Esports
 
Aquest any es commemoren el 30 aniversari de la nominació de Barcelona'92 i el 25è aniversari de la inauguració del Palau d'Esports de Granollers, subseu olímpica d'handbol. És per això que el pessebre institucional reprodueix, a partir d'una maqueta de l'artesà Ramon Aumedes del Taller Sarandaca, aquest equipament emblemàtic de la ciutat. A més, l'Arxiu Municipal de Granollers  li dedica la nova exposició fotogràfica«El palau olímpic i la transformació del seu entorn». El pessebre podrà visitar-se al vestíbul de l'Ajuntament fins al dia 5 de gener i l'exposició, fins al 24 de febrer. L'horari serà de dilluns a divendres, tot el dia; i els caps de setmana i festius,dies 3 i 4, 6 i 8, 10 i 11, 17 i 18, 24 i 31 de desembre, de 17 a 20 h. Tancat els dies de Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any. 
 
 
El calendari 2017 mostra la relació de Granollers i la música 
 
El calendari de 2017 que edita l'Ajuntament de Granollers mostra la relació especial de Granollers amb la música. Són fotografies fetes per Xavi Solanas de diferents instruments musicals en espais de la ciutat, carrers i equipaments (la carretera, el pont sobre el riu del c. Joan Camps, el Museu de Granollers, el Teatre Auditori, la Porxada...), a partir d'una idea de Pere Cornellas. Una manera de dir que Granollers és terra de músics i alhora commemorar el 25è aniversari de l'Orquestra de Cambra de Granollers, que va impulsar Carles Riera i que ha contribuït notablement al projecte cultural de Granollers. 
 
 
 
 
FIRES DE NADAL
 
Del 26 de novembre al 8 de gener
FIRA D'ATRACCIONS DE NADAL
Plaça de Barangé
Laborables, de 17 a 20.30 h; dissabte i festius, de 12 a 14 h i de 17 a 22 h
25 de desembre, 1 i 6 de gener, tarda
 
Del 26 de novembre al 24 de desembre
FIRA DE PESSEBRES I ORNAMENTS DE NADAL
Plaça de la Porxada
De 10 a 21 h 
 
Del 26 de novembre al 24 de desembre
FIRA D'ARBRES, PLANTES I ORNAMENTS DE NADAL
Plaça de l'Església
De 10 a 21 h 
 
Dissabte 3 de desembre 
FIRA DE NADAL
Carrers Travesseres i Santa Elisabet
De 10 a 20 h
 
Del 12 de desembre al 8 de gener
FIRA D'ARTESANIA I OBJECTES DE REGAL DE NADAL
Plaça de la Porxada
De 10 a 21 h 
 
Del 12 de desembre al 5 de gener* 
FIRA D'ARTESANIA I OBJECTES DE REGAL DE NADAL 
Plaça de les Olles
De 10 a 21 h 
*El 17 de desembre la fira no hi serà
 
 
Dies 16, 17 i 18 de desembre / 3 i 4 de gener
SPAMDARTS. MERCAT D’ART I DISSENY
Espai d'Arts. Roca Umbert
Divendres 16/12, de 18 a 22 h
Dissabte 17/12, d’11 a 14 h i de 17 a 0 h
Diumenge 18/12, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h
Dimarts 3/01, de 17 a 21 h
Dimecres 4/01, de 17 a 21 h
Entrada lliure
Organitza: Espai d'Arts de Roca Umbert
 
 
Del 21 de desembre al 8 de gener
DFACTORY CHRISTMAS MARKET
Roba, complements, objectes de decoració, gastronomia, foodtrucks i música en directe 
Roca Umbert. Fàbrica de les Arts
De dilluns a dijous, de 16 a 21 h
Divendres, dissabte i diumenge, d'11 a 21 h
Actuacions musicals al pati: 
23/12:  jazz amb Zzilo (18 h) + Lax The Deepest String (20 h) 
24/12:  nadales (17.30 h) 
30/12:  Zzillo i Lax The Deepest String (prèvia Cap d'Any) 
7/1 i 8/1: Nologo, Lax, Kazzo i Big Potters Swing (al llarg del dia)
Organitza: DFACTORY
Col·labora: Roca Umbert FA, Ajuntament de Granollers
Patrocina: Cerveses La Brava