L'Escola Municipal del Treball s'autoabastirà amb energia solar renovable abans de fi de curs

El centre obtindrà l'electricitat a partir de panells solars fotovoltaics

12 de Febrer 2019
+
Material d'obra dipositat a la coberta de l'edifici antic, a punt de començar els treballs d'instal·lació dels panells.
Aquesta setmana han començat els treballs per instal·lar dos sistemes solars fotovoltaics a les cobertes planes dels edificis antic i nou de l'Escola Municipal del Treball, a càrrec de l'empresa adjudicatària Solar Tradex SL, per un import de 72.850,95 € (IVA inclòs).  L'execució del projecte es finança a través dels pressupostos participatius i el projecte executiu va ser finançat per la Diputació de Barcelona fa dos anys.
 
Les obres -que no interferiran en l'activitat acadèmica- s'allargaran per espai de tres o quatre setmanes. A partir d'aquí, caldrà fer els tràmits legals amb la companyia elèctrica per fer la connexió a la xarxa; la previsió és que abans de maig les plaques solars de l'EMT ja generin energia elèctrica d'origen solar.
 
En total s'instal·laran 233 mòduls fotovoltaics entre les dues cobertes (25'9 quilowatts pic de potència a l'edifici antic; 36'9 quilowatts pic, al nou) per a l'autoconsum instantani, que permetran abastir el 100% de l'energia que consumeix el centre en hores de llum solar. Això representa un estalvi d'un 32% del consum global anual de l'equipament, que puja uns 175.524 kWh/any. 
 
El nivell d'autoconsum solar del centre es podrà millorar en un futur, per exemple, instal·lant bateries d'emmagatzematge de l'electricitat solar generada i no consumida instantàniament, per poder-la consumir després. D'altra banda, els excedents d'energia generada el cap de setmana i quan el centre està tancat es podran injectar a la xarxa elèctrica i sol·licitar, quan la normativa de l'Estat espanyol ho permeti, la compensació econòmica de la factura elèctrica del centre, a través del mecanisme  conegut com a balanç net.
 
Quan la instal·lació fotovoltaica de l'EMT entri en funcionament, suposarà un estalvi anual de 9.270 € en la factura elèctrica del centre i evitarà l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) de 16´8 tones de CO2 equivalents/any.  
  
Després del Centre Vallès, l'EMT és el segon centre educatiu del municipi que compta amb una instal·lació solar per a l'autoconsum elèctric.