L'Ajuntament retornarà la meitat de l'estalvi energètic que aconsegueixin els centres educatius participants al programa 50/50

Els centres educatius destinaran els diners a béns i serveis per augmentar l'estalvi i l'eficiència energètica

07 de Juny 2018
+
Responsables dels cinc centres educatius que han participat a la 3a Marató de l'Estalvi Energètic i representants municipals aquest matí a la sala d'actes de l'EMT.
Aquest matí s'ha presentat a l'Escola del Treball els resultats de la 3a Marató de l'Estalvi Energètic, celebrada el passat mes de febrer a 5 centres educatius (Escola Municipal del Treball, el Centre Vallès i les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granullarius) amb l'objectiu de promoure l'estalvi d'aigua i electricitat i, sobretot, de conscienciar la comunitat educativa - alumnes, professors, famílies- de la necessitat de fer un consum energètic responsable.  
 
L'objectiu d'estalvi del 10 % respecte de l'any passat es va assolir pel que fa a aigua (el conjunt de les 5 escoles ha consumit  244 m3 menys d'aigua) i va arribar al 8 % en electricitat a tres de les escoles. El fred inusual enregistrat al febrer va impedir assolir un estalvi més gran. "Ha estat el tercer febrer més fred dels darrers 36 anys", ha puntualitzat Eloi Burriel, responsable de l'empresa L'Origen, que des de 2012 col·labora amb l'Ajuntament en les campanyes d'estalvi energètic.      
 
Els regidors d'Educació, Francesc Arolas, i de Medi Ambient, Albert Camps, han agraït als centres educatius la seva participació i han recordat que l'objectiu principal és "formar escolars, ciutadans del futur perquè es produeixi el canvi d'hàbits de consum" . "No busquem l'estalvi per l'estalvi" -ha explicat Camps- sinó promoure "una nova cultura" de consum energètic. "Si volem més estalvi, calen més inversions estructurals als edificis municipals", han reconegut.  
 
El curs que ve, 2018/19, s'aplicarà el programa 50/50, que lidera l'Ajuntament de Granollers i que dona continuïtat al projecte Euronet 50/50 i a altres programes d'estalvi energètic com Estalgia, implantats als centres docents públics granollerins des de 2013. Consisteix a quantificar econòmicament l'estalvi energètic aconseguit durant l'any natural a les escoles i a retornar-los-en  el 50 % de l'import. 
 
El programa té per objectiu compensar els centres docents per l'estalvi obtingut i incentivar-los perquè continuïn adoptant mesures en aquest sentit i d'eficiència energètica. S'obre a la participació dels 15 centres amb edificis de titularitat municipal: les escoles bressol municipals Tortuga, El Teler, Giravoltes; les escoles Salvador Espriu, Granollers, Ferrer i Guàrdia, Salvador Llobet, Ponent, Lledoner, Mestres Montaña, Joan Solans, Granularius i Pereanton; l'Escola Municipal del Treball i el Centre Vallès de formació d'adults. 
 
L'Ajuntament destinarà una partida pressupostària corresponent a l'estalvi econòmic generat pels centres docents a compensar el 50% de l'estalvi assolit en cada cas, uns diners que els centres podran invertir en béns i serveis per contribuir a millorar la seva capacitat d'estalviar energia: material pedagògic i tecnològic per incrementar l'estalvi a l'equipament; equips de consum energètic eficient o d'avaluació de consums; formació per a la comunitat educativa; i petites reparacions que impliquin millores energètiques.   
 
Virgínia Domingo, tècnica de Medi Ambient, ha explicat als i les responsables dels centres educatius presents que aquests 2018 ja es podran sol·licitar els imports corresponents a l'estalvi de l'any passat, que l'Ajuntament gestionarà i repercutirà en les accions d'estalvi que cada centre hagi demanat.    
 
De resultes de la marató, l'EMT ha iniciat el disseny d'un projecte d’estalvi energètic per al curs vinent, que implicarà diferents mòduls i el control energètic de l’edifici per part d'uns gestors energètic,personal que vetlla pel consum responsable. A més, el centre instal·larà un sistema solar fotovoltaic a la coberta de l'edifici, finançat a través dels Projectes Participatius, l'energia del qual es destinarà a l'autoconsum i que constituirà una eina pedagògica per a l'alumnat.   
 
Antoni Corral, cap d'estudis de l'EMT -un centre pel qual circulen diàriament unes 1.700 persones-  ha explicat que el projecte d'estalvi energètic es crearà "des de zero" amb els alumnes de cicles formatius i permetrà, per exemple, controlar la temperatura i humitat de cada aula per aconseguir un consum més sostenible o saber el consum energètic del curs de soldadura. 
 
En el conjunt dels deu municipis participants a la 3a marató (Granollers, Esplugues de Llobregat, Malgrat de Mar, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Palau-Solità i Plegamans i Barcelona) els estalvis assolits  van arribar als 6.194.000 litres d'aigua (amb un 13 '7% menys de consum respecte el febrer passat), 186.439 kWh  de llum (7'3 %) i 53.760 m3 de gas (12'5%), unes xifres que equivalen a 172 tones de CO2 que no s'han emès a l'atmosfera. Recordem que a la marató de l'estalvi 2018 hi han participat 93 equipaments públics amb 2.500 treballadors, 12.000 alumnes i 150.000 usuaris.