Hayat Rguibi i Leonard Rentería, activistes dels drets humans, comparteixen experiències amb alumnes de Batxillerat de Granollers

La trobada s’ha fet aquest dimarts en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

08 de Octubre 2019
+
Hayat Rguibi i Leonard Rentería, activistes dels drets humans, comparteixen experiències amb alumnes de Batxillerat de Granollers

Granollers participa un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer la tasca que realitzen els i les activistes dels drets humans i per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. 

Del 4 al 16 d’octubre, nou activistes visitaran 15 municipis catalans en la que és la 9a edició del projecte. Granollers s’hi va sumar ja en la segona edició i, en aquesta ocasió, rebrà la visita de tres activistes procedents de Colòmbia, el Sàhara Occidental i El Salvador que participaran en dues activitats.

Aquest dimarts al matí, al Teatre Auditori de Granollers s’ha fet una xerrada adreçada a alumnes de Batxillerat Social de diversos centres educatius de la ciutat. Els 150 alumnes participants han pogut conèixer de primera mà l’experiència de dues persones activistes dels drets humans. 

Hayat Rguibi, jove periodista i activista sahrauí, ha exposat als i les joves la situació del Sàhara Occidental i la seva experiència com a membre del col·lectiu Equip Media, que treballa per trencar els silencis forçosos i denunciar les vulneracions dels drets humans que s’hi produeixen. Rguibi ha estat a la presó i ha patit tortures i explica que «l’única raó ha estat la lluita pacífica pels drets dels seus conciutadans, drets com l’autodeterminació».

Tot seguit, Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia) els ha explicat les diverses iniciatives socials i comunitàries en què participa. Rentería ha exposat que «proposem l’art en territoris en conflicte amb l’objectiu de recuperar amb la cultura l’espai que la guerra ha anat guanyant i prevenir que els joves caiguin en grups armats on en el consum de drogues».

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans a Granollers continuarà el divendres 11 d’octubre amb una segona proposta amb una xerrada als alumnes del Pla de Transició al Treball del Centre Vallès a càrrec de Freddy Samuel Vázquez «Snif», activista social i artístic del Salvador. També hi assistiran els alumnes del curs de so i escenografia que organitza l'Ajuntament de Granollers amb Dimas. 

A més, els quinze municipis participants a aquesta edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.  

Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que des del 2013 organitzen diferents municipis catalans, consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

És un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Més informació a: http://ciutatsdretshumans.cat