Granollers s’ha convertit en el primer municipi de Catalunya a obtenir la certificació de polígons industrials de qualitat i l’únic de tot l’Estat espanyol que l’ha aconseguit per triplicat, per als polígons Congost, Jordi Camp i Coll de la Manya. L’Ajuntament de Granollers i les associacions d’empreses dels tres polígons van sol·licitar iniciar el procés de certificació a principis de l’any 2019, amb el suport de Pimec Polígons, que gestiona les associacions d’empreses d’aquests polígons.
En els tres polígons certificats s’hi desenvolupen el 54 % de les activitats econòmiques dels set polígons industrials que té Granollers. Els polígons Congost i Jordi Camp compten amb 265 empreses, mentre que el polígon Coll de la Manya amb 55.
El certificat de qualitat és un distintiu que reconeix la qualitat dels espais industrials, a partir de l’anàlisi de més de vuitanta aspectes claus definits per CEPE, la Coordinadora Espanyola de Parcs Empresarials.
La llarga relació de col·laboració publicoprivada entre l'Ajuntament de Granollers i les associacions d'empreses dels polígons ha estat clau per obtenir aquesta distinció de qualitat. Personal tècnic municipal va treballar en la recopilació de la informació necessària per atendre l’auditoria. Es van documentar tots els serveis i actuacions dutes a terme als polígons, des de contractes a intervencions municipals i iniciatives de col·laboració publicoprivades, referents a la relació de més de 80 ítems a avaluar. Per la seva banda, l’associació ha participat proactivament a l’hora de demanar aquest segell de qualitat i ha aportat la seva perspectiva sobre el funcionament dels polígons i les seves iniciatives com a entitat. Aquests factors de qualitat van ser auditats per l’empresa Aenor, que va revisar documentalment i sobre el terreny el grau de compliment dels criteris definits, avaluant diverses categories, com el nivell de desenvolupament urbanístic, d’infraestructures, de manteniment, de serveis bàsics i avançats, de gestió o d’influència social.
CEPE, de la qual són membres a Catalunya la Diputació de Barcelona i PIMEC, busca, amb aquesta marca, reconèixer el valor d'un polígon per a un municipi o territori. Des de l’any 2017, ha autoritzat la marca de polígons de qualitat a un total de 10 polígons, 5 al País Basc, 2 a les Illes Balears i un a Andalusia, Galícia i La Rioja.
Amb l’obtenció d'aquests certificats es reconeix l’esforç fet en els darrers anys per aportar valor, millorar la competitivitat dels espais industrials i generar ocupació de qualitat. La millora de la qualitat dels polígons industrials és un dels objectius del Pla d’Actuació Municipal de l’actual mandat. Val a dir que Granollers és el desè municipi de l’estat amb més percentatge d’ocupació al sector industrial, i el segon a Catalunya, després de Rubí.
A més, el certificat és també un incentiu per seguir treballant en la millora contínua dels polígons, ja que té una durada limitada a tres anys i, per tant, caldrà renovar-lo periòdicament. Finalment, en els propers mesos es podria plantejar la certificació d’altres polígons industrials de la ciutat.