Granollers commemora els 75è aniversari del bombardeig de gener de 1939

Les persones que van perdre la vida en els bombardejos de 1938 i 1939 a la comarca és de més de 300.

17 de Gener 2014
+

La data del 31 de maig de 1938 es relaciona al bombardeig que va patir la ciutat i que va provocar, com a mínim, la mort de 224 persones. Granollers recorda aquest tràgic esdeveniment, però no va ser únic. Els dies 23, 24, 25, 26, 28 i 29 de gener de 1939 la ciutat va tornar a ser un punt d'atac. De fet, el gener del 39 van patir atacs aeris, per ordre cronològic, les següents poblacions vallesanes: les Franqueses del Vallès, Granollers, Mollet del Vallès, Cardedeu, la Garriga i Sant Celoni. Segons els informes de vol dels avions italians i alemanys que van bombardejar Granollers els punts d'atac van ser a zones properes a les estacions ferroviàries, a l'Hospital i a fàbriques tèxtils com Roca Umbert. Les conseqüències d'aquests atacs a Granollers van provocar la xifra d'uns 40 morts, molts d'ells immigrants procedents de diferents poblacions de la província d'Almeria. 

Commemorar els bombardejos  de gener de 1939 i de l'exili és una manera de recordar i continuar reclamant que MAI MÉSes produeixin atacs a les ciutats i als pobles. 

Ara fa 75 anys Granollers va tornar a patir una tragèdia, vuit mesos després del 31 de maig de 1938.

PROGRAMACIÓ

Exposicions, conferències i documentals són els continguts d'una programació que vetlla pel record i la memòria dels fets del 39, a més de les visites al refugi de la plaça Maluquer i Salvador en el marc de l'obra teatral Barcelona que es pot veure al Teatre Auditori de Granollers. (Entrades exhaurides). Aquest cap de setmana al vestíbul del Teatre Auditori de Granollers es podrà veure l'exposició sobre la Guerra Civil i els bombardejos que va patir Granollers, el 31 de maig de 1938 i el gener de 1939. 

Fins al 13 de febrer 2014

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Carrer del Rec, 19. Tel. 93 842 68 34

Exposició “La retirada. Exili - febrer 1939”

Organitza: Òmnium Cultural del Vallès Oriental. Col·labora: Associació Prats Endavant de Prats de Molló.

 

Dijous 9 de gener

19 h Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Xerrada sobre l’obra Barcelona de Pere Riera, amb l’actor granollerí Pep Planas i altres membres de la companyia. Dins la programació Espai Públic! del Teatre Auditori de Granollers. 

Organitza: Teatre Auditori de Granollers

 

Dissabte 11 de gener

21 h Teatre Auditori de Granollers Barcelona de Pere Riera 

Març del 1938. Una casa de la part alta de Barcelona. Mentre a fora plouen bombes, dues amigues separades per la guerra i el rancor ballen un tango ple de dolor i de seducció. Tot i que la por ho inunda tot, les ganes de cantar, de ballar i de viure lluiten per obrir-se pas enmig d’una ciutat assetjada.

Repartiment: Míriam Iscle, Emma Vilarasau, Anna Moliner, Jordi Banacolocha, Pep Planas, Pepa López, Carlos Cuevas, Joan Carreras. 

Direcció: Pere Riera

 

Diumenge 12 de gener

11 h i 12 h. Visita comentada al refugi de la plaça Maluquer i Salvador

Grups reduïts. Preu: 2 € per persona

(l’entrada per a la visita s’ha de comprar al mateix moment que l’entrada de l’espectacle Barcelona,

tant per internet com a les taquilles del Teatre Auditori de Granollers)

 

18 h Teatre Auditori de Granollers

Barcelona de Pere Riera

 

Dimecres 22 de gener

19 h Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Documental “Ni perdono, ni oblido” de Joan Giralt, autor i Joan Antoni Padrós, historiador. Presenta: Joan Garriga, historiador

 

Dimarts 28 de gener

17 h Arxiu Municipal de Granollers (c. de Sant Josep, 7)

Les tertúlies de l’Arxiu: “El bombardeig de 1939 i el final de la Guerra Civil a Granollers”, amb el testimoni de Teresa Saló Baliu.

 

Dimecres 29 de gener

19.30 h Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Conferència: “L’èxode de la guerra civil”, a càrrec de l’historiador Josep M. Solé i Sabaté. Presenta: Joan Garriga, historiador.

 

Durant el període d’aquesta programació

Recollida de fotografies antigues

Les persones que tinguin imatges vinculades a l’època, les poden donar o deixar-les per reproduir a l’Arxiu Municipal: arxiu@ajuntament.granollers.cat 

Tels. 93 842 67 62 i 93 842 67 37

 

El reportatge de l'historiador Joan Garriga, publicat a Granollers Informad'aquest mes de gener.