El Museu de Granollers obre l'exposició "Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve"

L'exposició: Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve que podrà veure durant un any

24 de Març 2019
+
Imatge de l'exposició: Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve (Foto: T. Torrillas)

L’any 2017 es van complir 100 anys de la venda del retaule de sant Esteve de Granollers a la Junta de Museus de Barcelona; una efemèride que un grup de ciutadans rememora i expressa el desig que els retaules puguin tornar a la ciutat, on hi va presidir, des de 1500 a  1765/ 1775, l’església de Sant Esteve de Granollers.

La darrera vegada que la ciutadania de Granollers havia pogut veure els retaules a la seva ciutat va ser del desembre de 1997 a l’abril de 1998, ja fa 20 anys. En aquella ocasió, l’exposició Entra a l’església gòtica de Granollers, produïda pel Museu de Granollers, va permetre gaudir de tres taules cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). 

L’exposició Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve porta a Granollers, per primera vegada, la major part de les taules que s’han conservat d’aquest magnífic retaule del grup Vergós: deu de les tretze taules que es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya. I és en aquest context que presentem com era el Granollers de l’època de la venda del retaule, ara fa cent anys. Una vila en creixement i en plena transformació que rep el títol de ciutat el 1922, i que està en l’origen del Granollers que coneixem avui. A la mostra es poden veure més de cent fotografies de l'època i altres documents originals cedits per arxius de tot el país. L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha explicat durant la presentació  que "aquesta exposició ens ajudarà a créixer com a ciutat."

Des del Museu de Granollers, liderat per la coordinadora del museu, Glòria Fusté, es configura un equip extern amb el comissariat de Jordi Planas, historiador i professor titular d’història de la Universitat de Barcelona; amb la recerca documental de Cinta Cantarell, historiadora de l’art i membre del Centre d’Estudis de Granollers; amb el disseny de Miquel Llach i amb el suport tècnic de Teresa Sorribas. També es compta amb l’assessorament tècnic en conservació preventiva dels professionals Eva González i Jens Kauth, de l’empresa Artcare, SL. ; de l'empresa Croquis, que realitza les vitrines per acollir les taules i el transport de l'empresa especialitzada SIT.

La mostra va acompanyada de l’edició d’un catàleg que compta amb els continguts de l’exposició i, a més a més, tres textos d’encàrrec: un primer sobre les transformacions de Granollers al començament del segle XX,  a càrrec de l’historiador Jordi Planas; un altre que documenta el procés de la venda del retaule, a càrrec de l’historiadora de l’art Cinta Cantarell i un tercer sobre l’estudi del propi retaule a càrrec del conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Yeguas. 

Col·laboració amb el MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya conserva tretze taules del conjunt del retaule de l’altar major de l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers. Nou van ser pintades pel taller dels Vergós i les altres quatre, part del guardapols, s’atribueixen a Joan Gascó.

El MNAC ens ha cedit en préstec 10 taules del conjunt del retaule de l'església de Sant Esteve de Granollers.

L'exposició  Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve,  ofereix la possibilitat de contemplar una de les joies del gòtic català, el retaule de Sant Esteve de Granollers, i conèixer amb curiositat com era la ciutat a principis del segle passat.

El Museu de Granollers ofereix un programa d'activitats a l'entorn de l'exposició amb visites comentades, conferències, tallers familiars, tallers d'art per adults i recursos educatius pels infants. També s'oferiran activitats pels centres educatius i visites concertades per a grups.