Continuen els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig

Aquest cap de setmana es farà la caminada al Bosc de la Pau i es podrà visitar els refugis antiaeris i les exposicions del Museu de Granollers

31 de Maig 2018
+
800 alumnes de primària han participat en l'activitat «Els Drets Humans, la nostra llar universal», a la plaça de la Porxada
 
Divendres 1 de juny
 
Activitats amb alumnes de les escoles de primària
 
Divendres, 1 de juny, al matí, més de 800 alumnes de 4t i 5è de Primària, a més d’alumnes de l’Escola Montserrat Montero i els nois i nois dels Centres Oberts, participaran en l’activitat «Els Drets Humans, la nostra llar universal», a la plaça de la Porxada. La proposta d’enguany és fer una acció participativa des de la mirada dels principis fonamentals dels Drets Humans centrant la temàtica en la realitat actual, i també aplicar aquests principis humanitaris en tots els àmbits de la vida pel desenvolupament humà sostenible. La finalitat és poder contribuir a través de l’educació a la formació de persones autònomes, crítiques, compromeses i solidàries, capaces de donar resposta als reptes d’una societat cada vegada més complexa, dinàmica i plural. Els Drets Humans tenen un lloc imprescindible en l’educació de la ciutadania, perquè són la referència i el criteri, basat en les persones i els seus principis fonamentals.
Fins a les 19 h es podrà veure el treball dels nens i nenes. Tothom qui vulgui també podrà participar a l’activitat de teixir la llar, tot escrivint desitjos. 
 
Diumenge 3 de juny
 
Caminada al Bosc de la Pau, amb micro obert
 
El diumenge 3 de juny es farà la tradicional caminada popular fins Bosc de la Pau, un espai verd situat al marge dret del riu Congost, a l’avinguda de Sant Julià, entre el pont de la ronda Sud i el Bosc de la Mitja, que es va plantar el 2008, quan es va commemorar el 70è. aniversari del bombardeig de Granollers. Un cop allà, tothom qui vulgui podrà participar llegint textos o poemes vinculats a la memòria del bombardeig i a la defensa dels Drets Humans. També hi haurà l’actuació del cantautor Roigé. L’acte està organitzat per Can Jonch conjuntament amb l’Ateneu de Granollers. 
 
En els darrers dies el Bosc de la Pau s'ha condicionat esponjant-lo per facilitar el creixement de les espècies plantades, es repinta el mur a tocar del riu i, per la banda de l'avinguda de Sant Julià, es delimita amb fitons de fusta. Dins de l'esplanada del bosc s'hi posa una senyalització dels Espais de Memòria que contindrà el llistat de les 224 víctimes, tant les identificades com les que no. A més cada arbre es senyalitzarà amb el nom de la víctima amb un peça de maó. En la peça 225 hi dirà "A la resta de víctimes del 31 de maig de 1938" per honorar totes aquelles persones desconegudes afectades pel bombardeig. La col·locació de cinc bancs acabarà de condicionar aquest espai de memòria.
 
 
Portes obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l’Ajuntament
 
Com cada any els refugis antiaeris de la pl. Maluquer i Salvador i de l'Ajuntament de Granollers s'obren al públic:
 
Dijous 31 de maig i divendres 1 de juny, de 18 h a 20 h
 
Dissabte 2 de juny, d'11 a 13 h i de 18 h a 20 h
 
Diumenge 3 de juny, d'11 a 13 h
 
Entrada en grups reduïts cada 30 minuts. Es tracta d'una activitat gratuïta i guiada. 
 
 
Continuen obertes les exposicions que ens conviden a reflexionar sobre la memòria i sobre el món actual
 
Fins l'11 de novembre es pot visitar al Museu de Granollers l'exposició “Deserunar emocions. 80 anys del bombardeig de Granollers. Art i memòria””, produïda pel Museu de Granollers i comissariada pel periodista Eloi Vila, que ens convida a fer un itinerari des dels bombardejos fins a l’actualitat i a reflexionar sobre com hem construït la memòria col·lectiva. La segona mostra, també al Museu de Granollers, porta per títol “Sota les bombes” i se centra en els bombardejos aeris sobre pobles i ciutats. Basada en el llibre "La guerra aèria a Catalunya, 1936-1939" de David Gesalí i David Iñiguez, es podrà veure fins al 8 de juliol.
 
A més, fins al 3 d'agost, es pot visitar, a la planta baixa de l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6), l’exposició fotogràfica Guerra Civil i bombardeig”, amb imatges dels fons de l’Arxiu Municipal de Granollers.