La Tèrmica de Roca Umbert es podrà visitar de manera estable com a espai museïtzat

Entre els dies 15 i 23 de novembre, s'ha preparat una programació inaugural amb activitats per a tothom

11 de Novembre 2014
+
Una visita guiada a la Tèrmica. Foto: Toni Torrillas
 Dissabte 15 de novembre, a les 12 del migdia, s'enceta el programa inaugural de la posada en funcionament de la Tèrmica de Roca Umbert, sota el títol "La Tèrmica s'activa!". A partir d'aquest dia es podrà visitar de manera gratuïta cada dissabte, de 18 a 20 h, i diumenge, d’11 a 13 h. L’accés a la instal·lació es farà cada 15 minuts. 
 
A través de tres audiovisuals la instal·lació mostra als visitants totes les peces originals -calderes, generadors, motors...- que formaven part de la Tèrmica durant els anys 50 i que s’han mantingut intactes amb el pas del temps. La primera projecció apropa als visitants la història de Roca Umbert i com un vilatà de Sant Feliu de Codines va construir a Granollers un dels grans imperis cotoners de Catalunya. A través del diàleg entre un jove i un avi, es fa un homenatge a totes les persones que van treballar a Roca Umbert en un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica. El segon audiovisual, situat sobre la caldera més antiga, ensenyarà -mitjançant la tècnica del "mapping" i la reproducció en tres dimensions- com la transformació de les primeres matèries aconseguia que l’aigua es convertís en vapor, que era la base per aconseguir l’electricitat i per a altres processos com el tint o la filatura. Finalment, la darrera projecció vol fer reflexionar sobre el consum responsable, l’actual model energètic i el futur. 
 
Programa d'activitats 
 
Per presentar la museïtzació de la Tèrmica, Roca Umbert ha organitzat un programa d'activitats que s'enceta el dissabte 15 amb l'acte institucional d'inauguració, a les 12 del migdia.
 
L'endemà diumenge, 16 de novembre, a les 11 del matí, se celebrarà la trobada d'antics treballadors i treballadores de la fàbrica, en el marc de les que periòdicament ja s'organitzen, amb l'objectiu de retre homenatge a totes les persones que hi van treballar. Els assistents podran visitar la Tèrmica i veure els audiovisuals, així com l'exposició fotogràfica que s'instal·larà a la façana de l'edifici fins a finals d'any, "La força de la fàbrica", una mostra que ha estat possible gràcies a una trentena de persones que han cedit fotografies i documents al fons Roca Umbert de l'Arxiu Municipal de Granollers, destinat a la conservació i adequació del material relacionat amb l'antiga tèxtil. 
 
Amb l’objectiu d’actualitzar articles i fotografies sobre la fàbrica que apareixen a la Viquipèdia, dissabte 22 de novembre, a les 16 h, Roca Umbert organitza la Viquimarató i una gimcana fotogràfica a la Biblioteca de Roca Umbert, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia. Seguidament, a les 17.30 h, començarà el taller infantil "Amb la casa sí que s’hi juga", sobre eficiència energètica i adreçat a nens i nenes de 8 a 12 anys. El taller es farà al CTUG i estarà dinamitzat pel Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona. Per tancar la jornada de dissabte, a les 20 h, les portes de la Tèrmica s’obriran per oferir una visita nocturna a càrrec de Marc Boada, divulgador científic i expresentador del programa de Televisió de Catalunya "Quèquicom". 
 
Diumenge 23 de novembre continuaran les activitats a les 11 del matí amb l’itinerari "Les xemeneies i les fàbriques", al Museu de Granollers. Una activitat que tindrà un preu de 4 € i per a la qual cal inscripció prèvia trucant al telèfon 93 842 68 41 o a través de museu@ajuntament.granollers.cat. A la tarda, a les 17.30 h, Dani Jiménez, presentador del programa de Televisió de Catalunya "Dinàmiks", oferirà un espectacle familiar a la Nau B1.
 
Excepte l’itinerari al Museu de Granollers, totes les activitats del programa són gratuïtes, si bé cal inscriure's trucant  al telèfon 93 861 49 41 o bé a través de latermica@rocaumbert.cat
 
Les persones que visitin la Tèrmica podran llegir "El Noticiari del S.XX", un full informatiu ideat per Roca Umbert, que se situa l'any 1958 i que fa un recull d'articles de l'època, sobre els orígens de la Tèrmica, la instal·lació d'una nova caldera, un reportatge sobre el funcionament d' una central tèrmica i una entrevista al científic Heliodoro de Luna, un personatge de ficció que s'avança al seu temps i augura greus dificultats energètiques, socials i ambientals si no es canvia el model energètic. La publicació es podrà trobar a la Tèrmica, juntament amb el calendari de butxaca editat amb una fotografia antiga dels treballadors de Roca Umbert. 
 
La Tèrmica, patrimoni cultural de Granollers 
 
La Tèrmica de Roca Umbert, tal com està conservada, és una construcció singular que servia per produir energia mitjançant primeres matèries com el carbó i el fuel.  L’edifici es va construir a inicis de la dècada de 1950. L’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques de la postguerra van fer necessari aquest equipament perquè la fàbrica fos autònoma a l'hora d'obtenir l'energia necessària per fer funcionar els telers.  
 
La central tèrmica consta de diferents espais: l’espai de generació del vapor, on destaquen dues calderes; l’espai de generació d’electricitat, anomenat també zona de turbines i l’espai de refredament del vapor o refrescador, situat en un edifici annex de planta circular.
 
A partir del 2011 i després d'un procés complex de desamiantat i restauració de la teulada, la instal·lació ha rebut nombroses visites guiades amb l'objectiu d'apropar aquest patrimoni singular, representatiu d'un tipus de producció energètica en una època de dictadura i autarquia econòmica, i dels pocs conservats en el seu conjunt. La Tèrmica és un patrimoni industrial integrat a la XATIC, Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.