Trobada de Ciutats per la Pau de la Mediterrània a Granollers

La Conferència tindrà lloc els propers dies 2 i 3 d’octubre

25 de Setembre 2014
+

La Conferència és un projecte conjunt de la Secció catalana d'Alcaldes per la Pau, l'AFCDRP-Mayors for Peace França i la ciutat de Biograd na Moru, a Croàcia, i s'emmarca en el projecte de regionalització de la xarxa internacional d'Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace). Es tracta d’un esdeveniment programat com a seguiment de la Conferència que es va celebrar el setembre de l'any passat a Aubagne (França).

S’espera la participació d’alcaldes i regidors de municipis de diversos països de les ribes de la Mediterrània, així com també de representants d’institucions i entitats que treballen en l’àmbit de la pau i els drets humans.

Dijous, 2 d’octubre, a la tarda, tindrà lloc una reunió de representants de municipis membres d’Alcaldes per la Pau, que té com a objectiu avançar en la creació de la xarxa de ciutats per la pau a la Mediterrània i en la coordinació amb altres xarxes existents.

Al llarg del matí del divendres dia 3, els participants compartiran idees sobre polítiques locals de promoció de la cultura de pau amb diversos ponents. La jornada s’iniciarà amb una conferència magistral de Federico Mayor Zaragoza, ex director general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau. Mayor parlarà sobre un dels projectes que està impulsant, una “Declaració Universal de la Democràcia”.

Tot seguit, intervindrà Meir Margalit, ex-regidor de l’Ajuntament de Jerusalem, fundador de l’entitat Israeli Commitee Against House Demolitions, una organització en pro dels drets humans i la pau que lluita contra les demolicions de les cases dels palestins, fa incidència política i social sobre la situació dels territoris ocupats i ofereix suport a les famílies i comunitats palestines. Margalit farà una conferència sobre moviments pacifistes a Israel i Palestina, des de la seva experiència personal com a activista de la no-violència.

El matí continuarà amb dues taules rodones. La primera se centrarà en els programes memòria que es duen a terme des de diverses ciutats i com es treballa el compromís amb la pau. La segona taula tractarà sobre projectes i campanyes de pau i desarmament que s’estan duent a terme, tant des dels municipis com de les organitzacions internacionals de la societat civil.


Granollers i Alcaldes per la Pau

La ciutat de Granollers duu a terme un programa de cultura de pau, a través de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, inaugurat l'any 2008 amb motiu de la commemoració del 70è aniversari del bombardeig que va patir la ciutat el 31 de maig de 1938, durant la Guerra Civil espanyola. A més de l'àmbit de memòria històrica, des del centre també es treballa en projectes de cooperació al desenvolupament, mediació ciutadana, educació per la pau i civisme i convivència. La participació en diverses xarxes de municipis i, especialment, en la xarxa internacional d'Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace), és una de les línies que s’estan desenvolupant.

Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace) és una xarxa mundial de ciutats que treballen per la pau i el desarmament. Està Liderada per Hiroshima i Nagasaki i en formen part més de 6.000 ciutats de 158 països i regions d’arreu del món, que representen 1.000 milions d’habitants. A Espanya hi ha 301 membres, 200 dels quals són a Catalunya. Granollers és membre de l’Executiva mundial i l’alcalde és un dels 16 vicepresidents.

Actualment Alcaldes per la pau treballa en la Campanya Visió 2020, un programa mundial per aconseguir l’abolició de les armes nuclears l’any 2020, quan es compleix el 75è aniversari dels bombardejos sobre Hiroshima i Nagasaki i quan encara hi hagi supervivents que ho puguin veure.

Dins del Pla d'Acció 2013-2017, es preveu la creació de xarxes nacionals i locals, que es coordinin amb la Secretaria internacional d'Hiroshima, amb l'objectiu que puguin realitzar activitats independents, adequades a la cultura i necessitats de cada zona. En el marc d'aquest projecte, des de Granollers conjuntament amb altres ciutats, està impulsant la secció catalana d'Alcaldes per la Pau i també treballant per crear una xarxa Mediterrània de ciutats per la Pau. Per avançar en aquest objectiu, el setembre de 2013 va tenir lloc a Aubagne (França) la 1a Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània, organitzada conjuntament amb l'associació francesa d'Alcaldes per la Pau i una ciutat de Croàcia. En la Declaració final es va acordar fer una nova trobada a Granollers l'any 2014, que tindrà lloc els dies 2 i 3 d'octubre propers.

 

Secció catalana d’Alcaldes per la Pau

El mes de març de 2014 es va fer una trobada d’Alcaldes per la Pau a Catalunya i es va prendre el compromís de crear la Secció catalana, a l’empara de les dues associacions de municipis i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Fons Català de Cooperació.

Una Comissió mixta formada pels alcaldes i alcaldesses de La Garriga, Manlleu, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Figueres treballa en la creació de la Secció, que tindrà com a missió articular la xarxa de ciutats per la pau a Catalunya i donar veu al municipalisme català en qüestions relatives al foment de la pau i la convivència, promoure activitats vinculades a les campanyes d’Alcaldes per la Pau i obrir les vies per al treball a l’àmbit de la Mediterrània. Així mateix, també fomentarà la col·laboració i les sinergies amb entitats i institucions que treballen en l’àmbit de la pau i el desarmament.

La Secció ha de servir per fer palès el dinamisme municipalisme català per la pau i donar-li veu, donar resposta al procés de regionalització de la Xarxa internacional, impulsar el treball en xarxa a Catalunya i la relació amb altres xarxes regionals i avançar cap a la creació d’una xarxa de ciutats per la pau a la Mediterrània. La Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània que se celebrarà el proper mes d’octubre dóna resposta a aquest darrer objectiu.