Els participants a la tertúlia de l’Arxiu destaquen la gran funció social de l’Escola Municipal de Treball al llarg dels anys

Una trentena de persones van assistir dilluns a l’activitat feta a Can Jonch

27 d'Abril 2022
+
Els tertuliants; a l'esquerra, R. Collell, M. Maynou, J. Teis; a la dreta, A. Vicente, L.M. Barbosa i A. Corral.

Antoni Corral, Antonio Vicente, Luis Miguel Barbosa, Josep Teis, Ramon Collell, Miquel Maynou i Josep Estapé van compartir dilluns records i vivències del seu pas per l’Escola Municipal de Treball amb un públic format majoritàriament per persones també vinculades al centre.

Amb motiu del centenari de l’EMT, l'Arxiu Municipal va organitzar una nova sessió de les Tertúlies de l’Arxiu que abastava des dels anys 20 (any de fundació de l’escola, al c. de Corró) fins als 70, quan el centre ja s’havia traslladat al nou edifici de Roger de Flor.

Quasi tots els tertuliants van coincidir a explicar que abans de ser-ne professors havien estat alumnes de l’escola. Josep Teis va entrar al centre l’any 1947 amb 13 anys i s’hi va jubilar l’any 1999, després de fer-hi classes de fusteria primer i d’ocupar-se de la consergeria després. Dels inicis, va recordar com el primer any després de la guerra, cap dels quatre professors que aleshores hi havia no va cobrar.

Antonio Vicente va recordar que havia començat com a estudiant de vespres i que després va ser-ne professor i director, els anys 2007-2016. Nascut a Sevilla, com a alumne, l’EMT el va posar en contacte amb el cinema, la literatura, la poesia…: “em va facilitar la integració a la ciutat”. Vicente va tenir un record per a Esteve Sala Cortés, per al qual va demanar un homenatge aprofitant el centenari, per tota l’aportació que va fer al centre com a director al llarg de 12 anys.

Antoni Corral va explicar que havia tingut de professors dos dels tertuliants, en Maynou i en Collell. Com a alumne d’electricitat des de 1973 i professor a partir del 78 fins ara (va començar com a ajudant als 16 anys), va parlar de la descoberta de la llibertat que li va suposar el pas per l’escola, en els  temps convulsos de la mort de Franco, la Transició i les primeres eleccions democràtiques. Corral, subdirector actual de l’EMT, va remarcar que moltes de les empreses amb les quals col·laboren tenen personal format a l’escola.

Ramon Collell va començar com a profesor als anys setanta i va dirigir l’escola de 1989 al 2007. Va recordar com, amb 20 anys, feia clases a alumnes de 30. D’ell, A. Corral va explicar-ne una anècdota: “Amb 12 i 13 anys, quan fèiem els exàmens, ens posava una cigarreta sobre la taula per si ens posàvem nerviosos, ja que llavors es podia fumar dins de l’aula.”

Miquel Maynou va ser-hi alumne de 1969 a 1974, i professor de 1976 al 2006. Va tenir un record per als porters (com el Sr. Fidel, Sr. Forns) i professors (Serra, Poch, Moragas, Estany…), Mn. Sàmper i el Sr. Munné, que feia clases d’humanística i no suspenia mai a ningú perquè, com els deia, “la vida ja us suspendrà”.

Luis Miguel Barbosa va compartir els seus inicis a l’EMT, on va començar a treballar en tasques de manteniment, “el primer que vaig fer va ser pintar-ne la façana”. Després d’estudiar-hi FP, va començar a fer clases de mecànica. Barbosa va destacar dos elements de l’escola: la formació laboral, cultural i sindical que oferia al futur treballador; i la seva “pedagogia de les mans, que s’ha perdut una mica: a través de les mans s’aprèn tot. Crec que cal recuperar els oficis”.  Barbosa va tenir un reconeixement a l’etapa de Vicenç Rochina com a gerent del centre.

Josep Estapé va començar-hi a estudiar l’any 1947, quan l’escola encara ocupava l’edifici del c. de Corró, i va fer clases als futurs paletes fins al 1963. En la seva intervenció va recordar alguns professors (Boix, Icart…) als quals va agrair la seva feina a l’hora de formar treballadors i empresaris “molt ben valorats” d’un centre que ha tingut  “una gran funció social”, una afirmació molt aplaudida pels assistents i que va cloure la tertúlia.

Recordem que l'exposició "Escola Municipal de Treball: aprendre oficis, formar persones" pot visitar-se de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre, a la planta baixa de l'Ajuntament fins al 22 de maig.  I que a l'Arxiu Digital, apartat Premsa digitalitzada, es poden consultar deu capçaleres de butlletins escolars de l’EMT publicats entre els anys 1937-1999, com ara el Butlletí de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Escola del Treball (1937-1938), Emitim (1997), Escuela de Trabajo (1967-1970), L’Espurna (1980) o Tothom. Butlletí d’informació interna (1976-1977).

(link is external)