Granollers impulsa el compromís amb la cultura de pau dels municipis

24 de Setembre 2019
+
L'alcalde Josep Mayoral intervé en el dotzè Ple de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

El passat dissabte, 21 de setembre, l’alcalde Josep Mayoral va participar en el XII Ple de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), que va congregar més d’un miler de representants d’ajuntaments i diputacions de tot l’estat espanyol. 

El Ple, emmarcat en el 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques, va servir per elegir els nous òrgans de govern i per debatre i decidir el full de ruta del municipalisme espanyol dels propers anys. Entre els reptes principals que es van posar sobre la taula figuren la lluita contra el canvi climàtic i l’aplicació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com les accions d’intercanvi i treball en xarxa de pobles i ciutats.

Granollers, com a ciutat líder de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, va defensar dues propostes adreçades al foment de la cultura de pau als municipis i de suport a la Xarxa, que van ser aprovades pel plenari i que serviran de guia per a l’acció de FEMP. Es tracta de promoure que els municipis es dotin d’una «Agenda de Convivència i Pau», impulsant la seva implementació en tot el territori i afavorint l’intercanvi amb altres governs locals d’arreu del món, per tal de  fomentar la cultura de pau i així contribuir a l’assoliment dels ODS. Aquesta és una iniciativa sorgida del «Foro Mundial contra las Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz» que des de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, conjuntament amb la Asociación Española de Investigación para la PAZ (AIPAZ) s’està treballant per tal d’oferir una eina pràctica a tots els municipis. 

L’adopció dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015, va dotar totes les institucions, empreses, entitats i persones d’un instrument per contribuir a la millora de la vida de les persones i del planeta. L’Agenda de Convivència i Pau s’inspira ens els principis dels ODS perquè parteixen de la idea que per construir un món pacífic cal  adoptar mesures per garantir els drets de tothom, i assolir el desenvolupament econòmic i social de totes les persones. 

El Plenari de la FEMP va aprovar una Declaració en favor de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, reafirmant el suport del municipalisme a les agendes globals i comprometent-se a assumir els principis de l’Agenda com una prioritat estratègica. 

 

Participació granollerina a les commemoracions del Dia Internacional de la Pau a Barcelona i  Canovelles

 

Amb motiu del Dia Internacional de la Pau el 21 de setembre, Barcelona i Canovelles, ciutats membres d’Alcaldes per la Pau, van organitzar esdeveniments per commemorar i enfortir els ideals de pau. L’alcalde de Granollers i vicepresident de Mayors for Peace, Josep Mayoral, va participar a l’activitat de defensa de la pau i rebuig a totes les formes de violència que es va fer, divendres 20, als Jardins d’Hiroshima, al barri del Guinardó de Barcelona. L’acte recorda les persones que van perdre la vida en els bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki els dies 6 i 9 d’agost de 1945, amb el desig que un fet com aquest no es torni a repetir mai més ni enlloc.

Durant l’acte es van organitzar tallers infantils on els més petits van poder reflexionar sobre el concepte de pau i realitzar un collage. Per portar a terme aquesta acció, des del Districte es va col·laborar amb  escoles, casals infantils i altres equipaments. L’acte també va comptar amb el parlaments de les autoritats assistents, la sonorització de les campanades de la pau a les 12, una plantada simbòlica d’arbres i un exercici guiat de meditació a càrrec del Centre Samye Dzong. 

Entre les autoritats assistents es trobaven el Director del departament de Política, Societat i Educació de Casa Àsia, Rafel Bueno; el cònsol General Adjunt del Japó, Yuji Takeya; l’alcalde de Granollers i vicepresident de la xarxa Mayors for Peace, Josep Mayoral; i la regidora d’Horta Guinardó, Rosa Alarcón.

A Canovelles, el mateix 21 de setembre es va commemorar el Dia Internacional de la Pau al Teatre Auditori Can Palots. La pluja va impedir que es commemores al parc de la Pau de la ciutat tal i com estava previst, on l’any passat es va plantar un camforer, exemplar de segona generació de l’arbre supervivent de la bomba atòmica d'Hiroshima. L’acte es va iniciar amb la lectura d’un manifest i, a continuació la primera tinent d’alcalde de Granollers, Alba Barnusell i l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, van parlar de la importància de treballar la cultura de pau arreu. La lectura del manifest a favor de la pau, l’actuació musical i una ofrena de clavells blancs van completar l’acte.