Granollers ja disposa de 12 punts wi-fi per connectar-se gratuïtament a Internet

El desplegament d'infraestructures, la formació en TIC i l'aprovació del Pla director de la societat del coneixement són alguns dels importants avenços realizats en el camp de les noves tecnologies a Granollers.

28 de Febrer 2011
+

12 espais Wi-fi gratuïts per connectar-se a internet

Ja és possible connectar-se a Internet via wi-fi de forma gratuïta a la plaça de la Corona. El servei és gratuït i dóna cobertura a tota la plaça.  Igual que a la plaça de la Porxada, on es dóna aquest servei des d'octubre de 2009, s'ofereix un cabdal de transferència de 256 kb, i està enfocat a la navegació. La connexió a internet està limitada a determinats continguts. Per tant, no es permet la descàrrega massiva de continguts audiovisuals, l’ús de la telefonia IP ni la videoconferència i l’accés a pàgines web està limitat per motius ètics. Aquestes limitacions són necessàries per complir els requisits que la Comisión Nacional del Mercado de las Telecomunicaciones imposa.

Granollers WiFi també es troba disponible a diversos equipaments públics durant el seu horari de funcionament, i les zones on és efectiva la connexió estan senyalitzades amb el distintiu G WiFi.

Amb la plaça de la Corona ja són 12 els espais amb connexió wi-fi gratuïta. Són els següents:

- Centre Cívic Palou
- Centre Cívic Can Bassa
- Centre Cívic Nord
- Centre Cívic de Can Gili
- La Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional
- Biblioteca Roca Umbert
- Biblioteca Can Pedrals
- Centre Tecnològic i Universitari de Granollers (CTUG)
- Plaça de la Corona
- Plaça de la Porxada
- Equipament Juvenil GRA
- Teatre Auditori de Granollers

El proper espai on es podrà connectar via wi-fi serà el poliesportiu Congost.

També cal fer referència als 61 punts d'accés gratuït a internet a la xarxa d'equipaments públics. S'ha inclòs la Biblioteca Roca Umbert, el Gra i el Centre Cívic Nord a la xarxa de Punts TIC de la Generalitat de Catalunya.

Més formació en TIC

Més de 3.000 ciutadans han rebut més de 3.000 hores de formació en TIC en el període comprès entre 2008 i 2011. La formació es pot dividir principalment en tres àmbits: bàsica en noves tecnologies, audiovisual, i per a professionals. A més, s'ha treballat específicament amb 4 col·lectius:

- dones: mitjançant el projecte Dones en xarxa
- persones en situació d'atur, mitjançant el Programa Connecta't
- nouvinguts, utilització d'internet amb el programa parla.cat
- disminuïts: s'han adquirit pantalles tàctils i fet formació bàsica als alumnes de l'escola Montserrat Montero

Actualment ha agafat molt protagonisme la formació per certificar competències de professionals, com els cursos d'ACTIC que es fan al CTUG.

Aprovació del Pla director de la societat del coneixement

Granollers va aprovar l'any 2010, conjuntament amb Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Roca del Vallès el Pla director de la societat del coneixement, que té vigència fins l'any 2015. El pla recull 21 objectius estratègics i 107 objectius operatius per portar a terme en el camp de les noves tecnologies.

Els objectius del pla es proposen en 4 àmbits:

- E-govern i administració electrònica: es proposa fer una administració més propera, modernitzar-la, donar compliment al marc jurídic i millor servei 24 h i 365 dies l'any.
 
- Infraestructures: posar en valor la infraestructura tecnològica existent als municipis i desplegar-ne de nova.
 
- Promoció econòmica i innovació: alinear factors a favor d'una estratègia de competitivitat.

- Xarxa ciutadana: formar, divulgar i prestar nous serveis als ciutadans mitjançant les noves tecnologies: Activitat en formació contínua a professionals i per la reducció de l'escletxa digital a diversos punts de la ciutat.

Consolidació de Cdigital com a punt de trobada dels blocaires i de la xarxa 2.0 a Catalunya

Més de 1.000 persones han passat per Granollers en la trobada de blocaires de la Catosfera que es fa anualment des del 2008. A nivell de ponents, s'ha comptat amb persones tan reconegudes com el blocaire Enrique Dans, el representant de Tuenti Ícaro Moyano, el periodista Saül Gordillo i diversos representants polítics, entre d'altres.

Aquest any les jornades es faran els dies 25 i 26 de març a Roca Umbert.

Un terç dels vials de Granollers tenen fibra òptica

Les diverses obres que s'han fet a la ciutat aquests darrers anys han permès desplegar infraestructures de telecomunicacions i una nova canalització. Actualment, Granollers compta amb 38,8 km de vials amb fibra òptica, xifra que representa un 31% del total. Així mateix, hi ha instal·lats 10,8 km de tritub (un tub buit que permet al sector privat desplegar infraestructura).