800 joves de quart d’ESO participen al projecte «Només d’Anada» sobre fets migratoris

L’alumnat escolta el testimoni directe d’un ponent que comparteix la seva pròpia història i experiència sobre el fet migratori.

16 de Febrer 2024
+
Alumnes de quart d'ESO a la sessió de dimecres passat

Reflexionar, debatre i prendre consciència dels relats migratoris. Aquest és l’objectiu de les sessions en les que participen alumnes de 4t d’ESO de totes les escoles de la ciutat en el marc del projecte «Només d’Anada» sobre fets migratoris. Aquest projecte reuneix relats de les persones que han fet un viatge només d’anada. Fins al moment, s’han enregistrat 600 relats de converses de ciutadania que ha compartit la seva història, el seu viatge des d’altres indrets de Catalunya, Espanya i el món. A partir de la conversa entre dues persones s’enregistra el relat que quedarà transcrit i guarda’t dins d’un pot de vidre amb algun record de la persona vinculat al viatge.

Debatre, reflexionar i compartir històries

Els dies 14, 16, 21, 23 i 28 de febrer, a Roca Umbert, un total de 800 alumnes escolten el testimoni d’una persona que relata la seva experiència sobre el fet migratori. Els alumnes de diferents centres comparteixen taula, debaten i reflexionen sobre la història que han escoltat i proposen preguntes als ponents.

Els ponents que participen:

  • Nadia Ghulam és escriptora i refugiada afganesa a Espanya. Durant deu anys es va fer passar pel seu difunt germà per evadir les prohibicions rígides del règim talibà contra les dones. Anys més tard, va narrar aquesta experiència per mitjà de la novel·la "El secret del meu turbant".

  • Open Arms és una ONG catalana, que orienta les seves actuacions a salvar vides humanes a la mar Mediterrània. Creada l'octubre de 2015, la seva primera acció va ser d'ajuda els refugiats Sirians que intentaven arribar a l'Illa de LESBOS.

  • Carol Rodríguez és una fotoperiodista i directora de cinema catalana. El seu primer llargmetratge "CHAVALAS" tracta sobre tres adolescents de la perifèria i de com manifesten la seva identitat i pertinença al barri en funció dels seus respectius contextos.

  • Agus Morales és escriptor i periodista. Dirigeix la revista 5 W, un projecte de crònica i fotografia.

  • Adriana Boho és creativa digital, estilista de televisió i influencer de moda. Va néixer a Malabo, Guinea Equatorial i es va criar sota les ensenyances de la seva àvia. Amb la mort de la seva mare, la seva vida va fer un gir que va portar a la seva família fins a Espanya el 1999. El seu llibre “Pónte en mi piel” és una guia per combatre el racisme que va experimentar a la seva pròpia pell des que va arribar a la península Ibèrica.

Quan tot s’ensorra

Paral·lelament a aquestes sessions, del 14 de febrer al 3 de març es pot visitar l’exposició «Quan tot s’ensorra» de la fotoperiodista especialitzada en migracions i drets humans, Anna Surinyach, a l’entrada de la Biblioteca Roca Umbert. A través de les seves fotografies busca un discurs universal sobre la reacció humana a emergències humanitàries arreu del món, moltes provocades pels fets migratoris. L’exposició s’inspira en el llibre «Cuando todo se derrumba» d’Agus Morales, una crònica sobre la pandèmia a Catalunya que busca paral·lelismes amb emergències globals.

El pròxim 20 de febrer, a les 19 h a la Biblioteca de Roca Umbert tindrà llo un recorregut a l’exposició «Quan tot s’ensorra» a càrrec de l’autora, Anna Surinyach, que ha estat recentment nominada finalista del Picture of the Year International (POYi) a la categoria de retrats amb el seu projecte ‘Mar de luto’, que denuncia les morts a la mar Mediterrània. Aquest treball és la continuació natural de la mostra exposada a Granollers amb el títol ‘Quan tot s’ensorra’