Granollers intensifica les mesures per combatre la sequera

Les dutxes dels equipaments esportius municipals es tanquen de dilluns a divendres i només funcionaran els caps de setmana per competicions federades

07 de Febrer 2024
+
Granollers intensifica les mesures per combatre la sequera

Granollers, un dels municipis que es troben en estat d’emergència per sequera, fase 1, d’acord amb el decret aprovat l’1 de febrer, per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la Generalitat de Catalunya, intensifica les mesures per combatre la situació de sequera.

Des de l’Ajuntament s’estan mantenint reunions amb el teixit associatiu i empresarial per aplicar accions que permetin reduir els consums d’aigua potable.

Aquest dilluns, Ajuntament i clubs esportius van mantenir trobada per donar a conèixer una de les mesures excepcionals: el tancament de dutxes dels equipaments esportius municipals de la ciutat, que començarà a aplicar-se avui dimecres 7 de febrer.

Les dutxes només es podran utilitzar els caps de setmana, en els casos de competicions esportives d’equips federats, a partir de la categoria infantil.

També està prevista per aquest divendres, 9 de febrer, de 9 a 11 h a Can Muntanyola, una sessió amb el sector industrial dins el programa esmorzars del GRID, on s'abordarà com millorar la gestió de l’aigua en la indústria en el context d’emergència actual i quines fonts alternatives es poden usar. També es presentarà el nou reglament de l’aigua de l’Ajuntament de Granollers, així com les activitats que es promouran des de Can Muntanyola: per una banda, un estudi global per conèixer la realitat de les empreses en la gestió de l’aigua; i, per altra banda, el servei de suport a les empreses per reduir el consum d’aigua i millorar la gestió de l’aigua residual.

D’altra banda, s’ha iniciat una campanya de conscienciació, que cerca la col·laboració del conjunt de la ciutadania per combatre la situació de sequera.

Granollers utilitza aigua regenerada per al reg i la neteja viària

Granollers, en el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat, manté l’aposta per l’aigua regenerada, una iniciativa que va posar-se en marxa ja fa vint anys, amb grans inversions per construir una xarxa d’aigua alternativa, que permet utilitzar aquesta aigua no potable per al reg i per a la neteja viària.

Recordem que el decret d’estat d’emergència per sequera, estableix un seguit de restriccions d’ús d’aigua potable adreçades a tota la població.

  • No es permet regar jardins ni plantes.
  • Només es pot fer la neteja de vehicles en establiments comercials amb sistemes de recirculació d’aigua.
  • No és permès l’ompliment ni el reompliment de piscines i fonts ornamentals

En l’àmbit econòmic, la fase d’emergència decretada per l’ACA, contempla les següents limitacions:

  • Supressió del reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció de l’ús de l’aigua per a usos ramaders del 50%.
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans).