La 7a edició del festival Panoràmic programa 19 exposicions i més de 50 activitats culturals al voltant del concepte de “rostre”, de la fotografia als recents sistemes de reconeixement facial

05 de Octubre 2023
+

Panoràmic, festival de Cinema, Fotografia i més celebra la 7a edició de forma simultània a Granollers i Barcelona del 19 d’octubre al 26 de novembre.

Destaquen les exposicions d’Alison Jackson, que explora el culte a la cultura de les celebritats; la mediàtica ORLAN, amb les seves performances quirúrgiques; l’exposició més extensa feta a Espanya dels retrats fílmics d’Andy Warhol; la primera exposició de retrats robot dels Mossos d’Esquadra, o la sèrie de projectes artístics centrats en sistemes de reconeixement facial i intel·ligència artificial. 

El festival, que pretén ser un punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, el vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies, comptarà, com sempre, amb exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats. 

La temàtica d'enguany del festival està vinculada a la idea de "Repensar el rostre", un anhel que a cada època ha tingut els seus objectius: de l'aparició de la fotografia als recents i controvertits sistemes de reconeixement facial. 

En l’àmbit expositiu, Panoràmic programarà 19 exposicions. Destaca "Truth is Dead", de la multipremiada artista britànica Alison Jackson, que explora el culte a la cultura de les celebritats a través de fotografies documentals realistes que ella mateixa recrea amb dobles de famosos i personatges públics com Donald Trump, la família reial britànica, Marilyn Monroe o Elthon John -l'exposició més gran realitzada a Espanya de l'artista-; una mostra amb 30 “Screen Tests” d’Andy Warhol, retrats fílmics curts, muts i en blanc i negre que mostren personalitats de l'escena cultural de la Nova York de mitjan dels seixanta com Allen Ginsberg, Lou Reed, Bob Dylan, Marcel Duchamp o Salvador Dalí -la més extensa mostrada fins avui a Espanya-; i l'exposició col·lectiva "El rostre infinit" amb les performances quirúrgiques de la mediàtica ORLAN, les fotografies distorsionades de Juan Urrios -de la sèrie Ortopèdia (1992)-, i la crítica al sistema capacitista de la jove artista Helena Vinent. 

A més, el festival exposarà la primera mostra feta a partir de retrats robot de la Policia Científica de Mossos d'Esquadra; una exposició sobre el Riot Grrrl, el moviment feminista nord-americà nascut a principis dels noranta, amb material històric de l'arxiu de Gelen Jeleton que recull material produït per artistes underground dones, i una mostra de fotollibres al voltant del rostre.

Panoràmic Lab, l’espai dedicat a les arts digitals i a la seva vinculació política i social, comptarà amb Zach Blas, amb un projecte que protesta contra el reconeixement facial biomètric i contra les desigualtats que propaga aquesta tecnologia; el duet d’artistes Varvara & Mar qüestionen l’anàlisi de les emocions humanes de la IA a “Keep Smiling”, una experiència interactiva en línia en forma d’entrevista de treball feta per un agent algorítmic; Pilar Rosado convertirà al visitant en l’artista de la seva exposició transformant la imatge del seu rostre en una nova versió alternativa a través d'algorismes intel·ligents; Jordi V. Pou reflexiona sobre el paper de la fotografia i en l'oblit inevitable en el qual tots caurem, i Erik Estany es qüestiona com les tecnologies de visualització actuals i els nous models de veure configuren la nostra percepció de la realitat.

Panoràmic File, el projecte que convida artistes a treballar amb arxius històrics de Granollers i Barcelona amb l'objectiu d’activar els seus fons i fer-los visibles, comptarà amb intervencions de Pere Llobera a l'arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC); Núria Nia a l'arxiu Municipal de Granollers; Àlvar Calvet a l’Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, i Fernando Colin Roque a l’arxiu de Casa Planas (Mallorca), amb un assaig de ciència-ficció que explica la relació d'un humà i una intel·ligència artificial des dels setanta i fins avui a Mallorca. 

En l’àmbit de les projeccions audiovisuals, el festival programarà sessions de cinefòrum amb la projecció de “Miss Universo” de Juana Dolores acompanyada d’un col·loqui amb l’artista; la projecció de documentals com “Don't need you, Herstory of Riot Grrrl”, de Kerri Koch, i “Brujas”, de Carmen Rojas Gamarra, que rebusquen a les arrels del moviment Riot Grrrl; la projecció d’”Unicornios”, d’Àlex Lora (2023) i del clàssic “El Hombre Elefante”, de David Lynch. També es projectarà els sis projectes finalistes de la convocatòria artística OPEN Panoràmic, i organitzarà la sessió de cinema-concert “13 Most Beautiful...Andy Warhol's Screen Tests”, on la productora experimental Nad Spiro posarà la banda sonora als retrats fílmics d’Andy Warhol, el 5 d’octubre a la Filmoteca de Catalunya.

En col·laboració amb el Centre de Fotografia KBr - Fundació MAPFRE, el festival organitza un cicle de conferències, dirigit per Joan Fontcuberta, que comptarà amb les conferències de les artistes Alison Jackson i ORLAN, i la filòsofa i assagista Marina Garcés, al voltant de la temàtica del festival d’enguany.

A més, el festival organitza visites guiades a totes les exposicions; un workshops sobre el concepte de massa i la pèrdua de la identitat en l’actualitat, i tallers per a tota la família al voltant de la concepció del rostre. 

Panoràmic Granollers està organitzat per Grisart, i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. 

Tota la informació a www.panoramicgranollers.cat 

Sobre Panoràmic

Panoràmic està organitzat per Grisart, i promogut per l'Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La direcció del festival està formada per Joan Fontcuberta, Laia Casanova i Albert Gusi, i disposa d'un comitè assessor format per Mercè Alsina, Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita. Panoràmic també compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, ICUB i AECID/Ministerio de Cultura. A més, Fundació Mapfre i la Fundació Lluís Coromina coprodueixen algunes de les activitats del festiva