Quatre defensores dels drets humans compartiran les seves experiències a Granollers

Granollers participa de nou al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que arriba a la XIII edició i celebra el 10è aniversari

27 de Setembre 2023
+
XIII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Del 2 a l’11 d’octubre, set defensors i defensores dels drets humans visitaran diversos municipis catalans, amb motiu de la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Aquesta XIII edició coincideix amb el 10è aniversari del projecte, que va començar l’any 2013.

Granollers participa un any més en aquest projecte i quatre defensores dels drets humans visitaran la ciutat amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca dels qui defensen els drets humans arreu del món (drets mediambientals, de les persones migrants i refugiades, de les dones, de les persones indígenes i col·lectiu LGTBIQ+), conscienciar la ciutadania i fomentar xarxes de suport.

Així, del 3 al 9 d’octubre s’han programat 3 activitats a la ciutat. La primera serà una proposta oberta a tota la ciutadania i amb la participació de l’entitat Sorotopia. El dimarts 3 octubre, a les 19 h a Can Jonch, es farà la xerrada "Teixint Drets: Diana Damián i les Dones Indígenes de Chiapas", amb la participació de Diana Damián Palencia (Mèxic), defensora dels drets humans de les dones, dels Pobles indígenes, de les persones en les migracions, des de fa més de 35 anys.

L’endemà, el dimecres 4 d’octubre, a les 10 h a la sala petita del Teatre Auditori de Granollers, es farà una activitat amb alumnat de 1r de Batxillerat de 5 centres educatius de la ciutat amb la participació d’Adenike Oladosu, jove activista pel clima (Nigèria), i Fatimah Hossaini, fotògrafa afganesa-iraniana (refugiada a París des de l’agost de 2021).

Per últim, el dilluns 9 d’octubre, a les 11 h al Centre Vallès, l’alumnat de PFI tindrà una trobada amb la rapera, activista i feminista Yezli Mic (El Salvador).

Les defensores dels drets humans que visitaran Granollers

Diana Damián Palencia, defensora dels drets de les persones migrants i refugiades (Mèxic)

Fundadora i directora general de FOCA (Formació i Capacitació, Associació Civil), una organització de Chiapas (Mèxic) sense ànim de lucre, fundada el 1996 i conformada per un equip interdisciplinari feminista, que té com a objectiu promoure l’exercici dels drets per a les dones, els seus pobles i organitzacions, des d’una perspectiva de gènere i interculturalitat.

Psicòloga de formació, ha participat en lluites pageses, de defensa dels territoris, sindicals, feministes, de dones, entre altres. Fundadora i coordinadora de la Xarxa mesoamericana dona salut i migració (RMMSyM), xarxa que articula lluitadores socials de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador que busquen garantir l’exercici ple dels drets de les dones i les persones en les migracions.

Adenike Oladosu, jove activista pel clima (Nigèria)

Ecofeminista i activista climàtica, amb una formació acadèmica en economia agrícola, va impulsar el moviment Fridays for Future a Nigèria. Està especialitzada en la igualtat, la seguretat i la consolidació de la pau a Àfrica, especialment a la regió del llac Txad. Va fundar ILeadClimate, una iniciativa d’activisme pel clima i la construcció de pau a la regió, especialment al llac Txad, sensibilitzant sobre problemàtiques generades pel clima en zones de conflicte. Ha participat en diverses conferències internacionals, com la COP (Cumbre del Clima) a Madrid del desembre de 2019 on va assistir com a delegada de la joventut nigeriana.

Fatimah Hossaini, fotògrafa afganesa-iraniana (refugiada a París des de l’agost de 2021)

Fotògrafa i activista pels drets de les dones i les persones refugiades. Va estudiar fotografia a la Universitat de Teheran i ha impartit classes a la Universitat de Kabul. Les seves fotografies han aparegut en exposicions arreu del món i en diversos mitjans de comunicació internacionals com BBC, The Guardian o AlJazeera. El 2019 va fundar Mastoorat Art Organization, des de la qual dona suport a dones afganeses artistes a través dels tallers.

Yezli Mic, rapera feminista (El Salvador)

Rapera, activista i feminista membre del col·lectiu Hip Hop Femenino El Salvador, la primera organització de dones raperes del país, fundada el 2015 i impulsora del primer festival de hip-hop femení a El Salvador. Des del col·lectiu es dediquen a donar xerrades, tallers i concerts per conscienciar sobre els drets humans i les diferents formes de violència contra les dones, utilitzant el hip hop com a eina d’activisme. A més dels drets de les dones i la defensa dels drets humans, també creen consciència sobre els drets sexuals i reproductius.

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 28 ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Granollers, i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. Aquest és un projecte que té per objectiu promoure el coneixement i la defensa dels drets humans per mitjà del testimoni de les persones defensores dels drets humans provinents d'arreu del món. Per això, el projecte se centra a visibilitzar i acompanyar la tasca que fan, així com denunciar la persecució que pateixen a través del coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans.

 

Més informació a https://ciutatsdretshumans.cat/