Programa d'actuació municipal 2007-2011

Recull de les principals accions presentades per l'equip de govern per a 2007-2011

La inversió a Granollers, en els propers quatre anys és de 485 milions d’euros. Les inversions directes del grup ajuntament són  156,9 milions d’euros, dels quals 104, 2 corresponen a Granollers Promocions i que es destinaran a la construcció d’habitatges amb protecció oficial, obres d’urbanització de nous sectors, apartaments dotacionals per a joves i gent i la construcció de la construcció d’aparcaments. La resta, 52,7 milions d’euros comprenen un conjunt d’actuacions dirigides a la renovació urbana, la dotació de nous equipaments (culturals, educatius, esportius, salut, benestar social, etc.), actuacions en zones verdes, etc.

Les altres administracions públiques (Generalitat, Diputació, Estat, Unió Europea) han compromès una inversió a la ciutat de 272 milions d’euros al llarg dels propers quatre anys. Inversions entre les que cal esmentar la cobertura del ferrocarril, el nou edifici judicial, l’ampliació de l’hospital, nous centres escolars, millores en les comunicacions viàries o la nova planta de tractament de residus i aigües residuals.

21 Projectes de ciutat

1. Nous temps per a l’urbanisme

El nou model urbanístic sorgit del nou Pla d’ordenació urbana municipal impulsa un urbanisme de proximitat que ha d’actuar en el desenvolupament dels grans projectes de futur de la ciutat, que ha d’incorporar criteris ambientals i de mobilitat sostenible en la gestió del nou planejament i ha de definir aquells criteris necessaris per a la preservació dels recursos naturals i del paisatge. El seu desplegament és un dels grans objectius de l’acció de govern.

En els propers anys les principals actuacions urbanístiques que es desenvoluparan a la ciutat seran: la cobertura del ferrocarril, entre els carrers de Josep Umbert i de Francesc Ribas; el desplegament del planejament entre els carrers Ramon Llull i Lledoner; el sector ubicat entre els carrers Girona, Tarafa, Hospital i Francesc Ribas; urbanització de l’espai que ocupava la subestació de Fecsa al carrer Roger de Flor; els entorns del camp de futbol del carrer Girona; el sector de la Bòbila; el nou sector del barri del Lledoner; noves urbanitzacions en el barri Congost, les transformacions del polígon de Jordi Camp i de dos sectors industrials, els de Congost i Font del Ràdium.

2. Fer de l’habitatge un dret

El desenvolupament del nou Pla d’ordenació urbana municipal permetrà donar resposta al problema d’accés a l’habitatge. El POUM preveu que un de cada tres habitatges construïts a Granollers serà de protecció pública: en els propers quatre anys promourem 1.200 habitatges amb algun tipus de protecció.
Les noves promocions previstes possibilitaran la construcció de 212 nous habitatges de protecció al sector del Lledoner; 120 al barri Congost; 750, a la Bòbila; 120, al voltant de l’actual camp de futbol del carrer Girona; 160 habitatges de promoció pública entre Ramon Llull i Lledoner, i 140 pisos protegits al carrer d’Esteve Terrades.

3. La cobertura del ferrocarril: una gran transformació

El projecte més important per a la ciutat és el cobriment del ferrocarril. Amb el cobriment s’obre un nou escenari per a la transformació urbana d’aquest sector de la ciutat. Històricament el pas d’aquesta infraestructura ha suposat la separació de diversos barris de la ciutat, units només puntualment pels carrers de Josep Umbert, Agustí Vinyamata, Francesc Ribas i l’accés al barri Bellavista de les Franqueses. Ara la ciutat gaudirà d’una nova oportunitat per a la regeneració del front urbà, així com per a la proposta d’un nou espai públic que complementi el sistema d’espais lliures i possibiliti la continuïtat del teixit urbà en sentit transversal. Potenciarem la relació transversal entre banda i banda del traçat ferroviari, mitjançant la continuïtat de les connexions viàries. Així connectarem fins al passeig de la Muntanya els carrers Minetes, Torras i Bages i Enginyer.

4. El nou edifici judicial i el seu entorn

El nou edifici judicial, les obres del qual han estat iniciades, és un edifici singular i representa el segon més gran construït a Catalunya per la Generalitat. Aquest nou equipament, situat al carrer Josep Umbert, servirà per atendre les necessitats presents i futures de la justícia. La superfície del solar, que ha estat cedit per l'Ajuntament, és de 3.366 m2, i la superfície construïda serà de 16.157,00 m2. El pressupost d'adjudicació de l'obra és de 14.218.512,38. Està dissenyat per acollir els 14 jutjats que té Granollers i comptarà amb espai disponible per poder fer una ampliació en un futur fins a 20 jutjats. El futur edifici judicial acollirà el registre civil, el jutjat de guàrdia i les dependències per al deganat, la fiscalia, metges forenses, advocats, tècnics, procuradors, atenció ciutadana i arxiu. Aquesta distribució es fa d'acord amb el nou disseny que preveu la nova Llei orgànica del poder judicial.

5. Barris equipats en una ciutat equilibrada

Expressem el nostre compromís de continuar transformant Granollers, i d’apostar per la qualitat dels espais urbans d’arreu de la ciutat, de tots i cadascun dels barris. Actuarem de manera especial en la millora de l’espai públic: l’ampliació de voreres, la millora de l’accessibilitat, el disseny de les places i jardins com espais de relació.

Amb la renovació i millora de les places de la ciutat, com la plaça de Can Mònic, la de les Arts, la de les Hortes o la plaça de la Muntanya. Desenvoluparem un ambiciós pla de renovació i ampliació de voreres, com ara als carrers Céllecs i Joanot Martorell, del barri Congost; les de Verge de Núria i carrers del centre històric; la millora de l’entrada a Can Gili des de la carretera de Caldes; les del passeig de la Muntanya, a Font Verda; la nova urbanització del carrer Tarafa o l’ampliació de voreres del carrer Àngel Guimerà del barri de Sant Miquel.
Nous equipaments com la remodelació de la Masia de les Tres Torres com a centre cívic i del pavelló de Congost, el pavelló poliesportiu de Can Bassa-Pla de Baix o els habitatges dotacionals de Terra Alta i Can Bassa i les noves escoles a Tres Torres, Congost i Font Verda.

6. La renovació del centre urbà

El centre històric de la ciutat és un espai de referència, la centralitat per excel·lència pels seus valors patrimonials, per la seva activitat comercial, i per ser un gran espai per a la cultura i la convivència. Incrementarem l’espai per a vianants i el posarem a disposició de la gent.

7. El medi ambient, una prioritat

Per fer front a escala local al repte del canvi climàtic, impulsarem un model de ciutat compacta que promogui noves àrees per a vianants, que protegeixi i doni valor als espais naturals i creï noves zones verdes; haurem de fer front a l’objectiu de millorar la qualitat atmosfèrica: elaborarem una ordenança i un inventari de les emissions de CO2 i del seguiment i control del límit d’emissió dels diferents contaminants; un Pla de mobilitat que avanci cap a una ciutat més saludable amb més transport públic, itineraris per a vianants i ciclistes o que promogui l’ús de combustibles menys contaminants; la construcció d’edificis cada cop més sostenibles i l’ús racional de l’aigua i d’energies renovables.

8. La mobilitat, un repte col·lectiu

La mobilitat és un dels eixos d’actuació preferent del govern municipal. Completada la diagnosi de la mobilitat de la ciutat i constituït el Consell de Mobilitat ara correspon elaborar i desenvolupar el Pla de mobilitat urbana de Granollers, una eina que ha de marcar les pautes de gestió en aquesta matèria.

9. Una ciutat endreçada

Continuarem posant atenció especial a les polítiques de millora dels serveis municipals més relacionats amb el manteniment de l’espai públic: hi seguirem destinant més recursos i nous programes.

10. Igualtat i cohesió

La nostra és una societat canviant que demana resposta als nous reptes per garantir la cohesió social. Per construir una societat inclusiva és necessari mantenir i crear aquells serveis adequats que evitin l’exclusió social i la desigualtat d’oportunitats.  Per fer front a aquests nous temps disposem de nous instruments, com les Llei de Dependència, de Serveis Socials o d’Igualtat. Treballarem per a la seva aplicació efectiva.

11. Granollers, ciutat educadora

Granollers assumirà el repte d’haver estat nomenada la capital de les ciutats educadores. Creiem en l’educació com a factor de transformació de la societat i en la proximitat com a valor essencial per a la millora del sistema educatiu. Potenciarem el treball conjunt amb la Generalitat a través de la Taula de Planificació, l’Oficina mixta de matriculació i el Pla d’entorn.

12. Una ciutat compromesa amb la cultura

Granollers gaudeix de col·lectius i entitats culturals actives i dinàmiques, d’equipaments de qualitat, d’una oferta cultural completa, variada i de bon nivell. És l’hora de donar un pas endavant amb més protagonisme de la societat civil. En el camp de la cultura impulsem quatre idees centrals: confiança, corresponsabilitat, accessibilitat i formació.

13. Roca umbert, la fàbrica de les arts: espai per a la cultura

Roca Umbert és un nou equipament cultural que neix amb l’objectiu de donar resposta d’un costat a les necessitats i demandes ciutadanes i de l’altre als sectors artístics, comunicatiu i tecnològic, és una oportunitat per al desenvolupament de la ciutat i per a la seva projecció externa.

14. Més i millors espais per a l’esport

L’esport a Granollers és un factor per a la salut i la convivència. Esdevé una magnífica eina per treballar la cohesió social, la igualtat, la millora de la qualitat de vida i un element educatiu de primera magnitud per formar en valors. El comerç, la indústria i el turisme troben en l’esport local un element de creixement i de creació d’ocupació i de riquesa que cal considerar a l’hora de planificar les polítiques esportives de Granollers.

15. Granollers, ciutat saludable

L’Ajuntament ha de ser l’impulsor i el dinamitzador del govern territorial de salut, un nou model de gestió que el departament de Salut de la Generalitat ha creat per tal de compartir la responsabilitat en matèria de salut amb les administracions locals.

16. L’Hospital General: el nou complex sanitari

Les obres d’ampliació de l’Hospital comportaran una millor assistència sanitària i poder atendre la creixent demanda de serveis. El Pacte de ciutat per a la salut garantirà un òptim desplegament dels dispositius i serveis d’atenció sanitària a la ciutat. A part de l’ampliació de l’Hospital, es construirà un nou hospital de proximitat als terrenys de l’antiga Policlínica, la creació d’un centre polivalent per a malalts mentals i la potenciació i consolidació de l’àmbit sociosanitari.

17. Civisme i seguretat a Granollers

La seguretat és un dret, indissociable del de la llibertat. Sense seguretat no hi ha llibertat. Per això l’entenem com un servei públic que necessita de la corresponsabilitat de la ciutadania. Reforçarem un sistema de seguretat integral, que garanteixi que tothom rebrà les mateixes prestacions bàsiques en matèria de seguretat, portant a terme el principi d’igualtat legal de drets i deures.

18. Proximitat i innovació a l’administració

Totes les administracions públiques han fet al llarg dels darrers anys una aposta important per a la millora contínua de la seva gestió i en els serveis que presten a la ciutadania. L’Ajuntament de Granollers no ha estat al marge d’aquesta transformació i hem estat en molts casos capdavanters conjuntament amb altres administracions en processos de millora en la gestió i prestació dels serveis públics.

19. Una ciutat atractiva i econòmicament diversificada

El nostre projecte de ciutat es basa en un model de progrés econòmic i social que faci compatible el creixement i desenvolupament econòmic, amb la innovació i la creació de qualitat –que respongui a les necessitats de reduir la precarietat laboral- , i la consolidació d’una estructura econòmica diversificada.

20. Una ciutat ben connectada

En un context on el nombre de  desplaçaments és creixent, disposar de les infraestructures de comunicació de caràcter supralocal adients, tant viàries com ferroviàries, és clau per donar la resposta adequada als problemes de mobilitat interna i disposar d’un millor accés cap a les vies de primer ordre.

21. Granollers, el valor de la capitalitat

La ciutat és lloc de trobada, d’intercanvi. I la capital ho és en major mesura, per ser centre de la vida social, cultural o comercial. És imprescindible anar guanyant espais de col·laboració, de punts de trobada amb els municipis veïns amb els quals formem una ciutat real i establir estratègies conjuntes i complementàries, així com treballar en xarxa amb la resta de ciutats. Dotar de contingut la condició de Granollers com a capital de la comarca del Vallès Oriental no és només un desig, sinó que és una necessitat que cal expressar amb propostes de caràcter econòmic, social, cultural o de serveis.

Eixos de treball de les àrees

A continuació es detallen els principals eixos programàtics:

Àrea de programació, relacions ciutadanes i serveis d’alcaldia

1. Consolidació de la participació ciutadana
2. Completar la xarxa de centres cívics de la ciutat
3. Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau
4. Suport a les entitats veïnals
5. Afavorir la cohesió social, la convivència i el reconeixement a la diversitat
6. Elaboració del segon Pla estratègic de la ciutat
7. Creació d’un observatori d’indicadors i d’estudis de la ciutat
8. Facilitar i fomentar l’accés i l’ús de les noves tecnologies
9. Enfortir la comunicació amb la ciutadania

Àrea de serveis centrals, hisenda i promoció econòmica

1. Reforçar el diàleg i augmentar la cooperació amb el teixit empresarial

2. Fomentar l’esperit empresarial
3. Millorar la cohesió social
4. Potenciar el comerç com a signe d’identitat de la ciutat i afavorir la modernització del comerç de barri
5. Projectar la ciutat com a destí turístic
6. Potenciar l’activitat firal
7. Mantenir el nivell de pressió fiscal, millorant la seva redistribució
8. Mantenir un nivell de deute viu moderat i equivalent a ciutats de característiques similars a la nostra
9. Reforçar la gestió i el control pressupostari
10. Una aposta per la qualitat dels serveis públics

Àrea de Serveis Municipals, Mobilitat i Seguretat

1. Incorporar les noves tecnologies a la recollida i al tractament de residus
2. Incrementar les actuacions adreçades a aconseguir un millor estat de netedat de la via pública.
3. Implantar els estàndards adequats de manteniment i sostenibilitat del patrimoni municipal.
4. Nous mitjans per millorar la gestió de l'ocupació de la via pública
5. Adequar la gestió dels mercats municipals

6. Aprovar el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Granollers
7. Desenvolupar les línies estratègiques del Pla de Mobilitat Urbana
8. Potenciar la seguretat ciutadana: personal i viària
9. Augmentar l’eficàcia de la Protecció Civil davant de situacions d’emergència

Àrea territorial

1. Desplegament del POUM
2. Cobertura del ferrocarril
3. Política d’habitatge
4. Infraestructures generals i de vialitat
5. Un nou pla d’aparcaments
6. Millora de l’accessibilitat i promoció de la urbanització de qualitat de l’espai públic
7. Parcs i espais lliures
8. Completar la xarxa d’equipaments
9. Política de sostenibilitat
10. Presència externa de la ciutat

Àrea de benestar social

1. Impulsar i dinamitzar el Govern Territorial de Salut
2. Afavorir l’autonomia i la participació social de la gent gran
3. Dotar-se d’un sistema d’indicadors sobre la fragilitat i la discapacitat
4. Assegurar el desplegament efectiu de la Llei de dependència
5. Facilitar i protegir el desenvolupament harmònic de la infància
6. Fomentar el màxim desenvolupament de l’autonomia de les persones amb trastorns mentals
7. Desplegar el Pacte de ciutat per a la salut
8. Aprofundir en la protecció dels ciutadans en la salut pública i el consum
9. Consolidar i ampliar les activitats de promoció d’hàbits saludables i prevenció de comportaments de risc en les diverses etapes del cicle vital i col·lectius ciutadans
10. Incentivar la participació ciutadana en salut i benestar i reforçar la cohesió social
11. Assegurar el dret a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes
12. Reforçar el paper dels serveis socials en la prevenció i compensació de les desigualtats socials

Àrea de cultura i educació

1. Ampliació de l’oferta educativa i del serveis d’orientació acadèmico-professionals
2. Ampliació de l’oferta de serveis, programes i activitats
3. Col·laboració i suport a les entitats i a altres agents educatius i socials de la ciutat .
4. Impuls a la recerca i la innovació.
5. Impuls al treball compartit i cooperatiu. A la creació i desenvolupament de xarxes.
6. Creació de nous òrgans de gestió
7. Promoció de la participació
8. Accessibilitat de totes les persones a la cultura, l’educació, i l’esport
9. Establiment de canals de comunicació eficients
10. Creació de nous equipaments i millora i adequació dels actuals. Espais lliures