Activitats educatives

+
L'acte de batxillerat ha reunit més de 400 alumnes al Teatre Auditori

Entre les propostes de "Granollers, vila oberta a la pau 2022" hi ha, un any més, els programes d’educació per la pau i de coneixement dels drets humans adreçats a l’alumnat de la ciutat. Així, el 20 d’abril, 400 alumnes de 2n de Batxillerat d’instituts de Granollers s’han trobat al Teatre Auditori per reflexionar sobre el bombardeig de 1938 i el perill de les armes nuclears. L’objectiu de l’acte és que els joves que cursen el seu últim any escolar s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig i el puguin transmetre a les generacions futures.

L’alumnat de 4t d’ESO farà aquest maig tallers amb el periodista i escriptor Albert Forns vinculats a la campanya “Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig”. Forns mostrarà testimonis del bombardeig i debatrà amb els alumnes sobre la importància de la memòria oral per establir el relat quotidià de grans fets històrics.

Per últim, 14 centres educatius de primària i l’escola Montserrat Montero participen en el projecte “Per un món millor. ACTUEM!”. A través de diverses propostes, els infants treballen continguts vinculats a la situació de crisi ambiental que vivim, per construir alternatives per tenir una societat més justa i solidària que posi al centre la vida, els éssers vius i el planeta.

Més de 10 anys educant en la pau

Des de l’any 2008, coincidint amb la posada en marxa de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, Granollers ha treballat especialment per la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau amb l’objectiu que l’alumnat de Granollers, en un moment o altre de la seva etapa educativa, pogués participar d’alguns d’aquests actes, majoritàriament celebrats coincidint amb l’aniversari del bombardeig de la ciutat, i vinculats a algun tipus d’expressió artística.

En aquest context, l’any 2008 van començar les trobades amb alumnes de segon curs de batxillerat. A aquests nois i noies, que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se’ls demana que s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. Les primeres edicions d’aquestes trobades es van poder fer amb testimonis directes del bombardeig, que transmetien els seus records i vivències als joves. Posteriorment, s’han fet trobades amb ponents vinculats amb la cultura per la pau. Aquest 2021, a causa de la situació provocada per la Covid-19, la trobada de l’alumnat de batxillerat amb la Yayo Herrera ha estat amb un nombre més reduït de participants però s’ha desenvolupat aquest dispositiu pedagògic per tal que tot l’alumnat de batxillerat hi pugui prendre part.

També des de 2008, l'alumnat de primària dels centres educatius de la ciutat participa en les activitats proposades des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau per reflexionar sobre qüestions vinculades a drets humans, pau, memòria del bombardeig o altres. Cada any, uns 800 alumnes dls cursos de 2n i 3r de primària treballen a l'aula els continguts de la temàtica proposada i ho traslladen a una activitat artística, que posteriorment comparteixen. Enguany, atesa la situació sanitària, tampoc serà possible fer una trobada amb totes les escoles per compartir els seus treballs i per això els exposaran a l'exterior de les escoles.