El pròxim dimecres 29 de maig es farà una prova de so de les sirenes d’avís de risc químic a la població, en el marc dels plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA i PLASEQCAT). Aquestes proves permeten comprovar que les sirenes funcionen correctament i, alhora, familiaritzar la població amb els sons d’avís en cas que calgui el confinament amb motiu d’un accident químic greu.
A les 10 h es farà la prova de les sirenes dels sectors químics del Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental (excepte municipis de la Tordera). Així, s’activaran les sirenes de risc químic ubicades al Granollers, que també es preveu que s’escoltin des de municipis propers com Montornès, Montmeló, Canovelles i les Franqueses del Vallès.
Les sirenes de Granollers estan situades al Polígon Congost, al Parc del Lledoner i a l'aparcament de mercaderies perilloses d’Adif. El so d'inici d'alerta són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El so de final d’alerta és un senyal continu de 30 segons de durada.
L'objectiu de les proves és verificar el funcionament correcte de les sirenes (si sonen bé i si arriba al radi de població afectat), així com familiaritzar la ciutadania amb el so de l'avís per risc químic i conscienciar-la dels consells que han de seguir si es produeix una emergència real.
En aquest simulacre, i com ja es va fer amb les proves del passat mes d’octubre, a més de sentir la sirena, la població també rebrà una alerta emergent de Protecció Civil al mòbil. També es demana la participació ciutadana per respondre l’enquesta habilitada i reportar el grau d’audició de les sirenes i la recepció de l’alerta al mòbil.
Què fer en cas d’emergència de risc químic?
Per tenir més informació sobre com actuar en cas d'emergència de risc químic, podeu consultar la web de la Generalitat on es recullen consells i es detallen els motius i el funcionament de les proves. Algunes mesures d’autoprotecció són:
- Tanqueu-vos a casa. És preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.
- No us quedeu dins del cotxe, els vehicles no són espais segurs per refugiar-s'hi. Confineu-vos a l'edifici més pròxim.
- Atureu els aparells de climatització.
- No aneu a buscar els nens a l’escola ni els avis al casal o residència: els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas de necessitat.
- Eviteu utilitzar el telèfon, les línies de telèfon i la xarxa de mòbils. Es poden col·lapsar si tothom comença a fer trucades.
- Cerqueu informació als mitjans de comunicació social (ràdio, televisió, Twitter...).
- No sortiu fins que ho comuniquin les autoritats o fins que sentiu el senyal de fi de l’alerta.