La normativa vigent defineix aquestes tècniques com:
El tatuatge és una decoració del cos humà mitjançant la introducció de pigments colorants a la pell per mitjà de puncions.
La Micropigmentació és procediment d’embelliment de llavis, celles, ulls, arèola mamària i camuflatge de cicatrius, cremades i altres discromies, mitjançant la introducció de pigments colorants a la pell per mitjà de puncions.
El Pírcing és un procediment de decoració del cos humà consistent en la perforació de pell, mucoses o altres teixits amb la finalitat de penjar joies i objectes de metall.
Consells i recomanacions
Les tècniques del tatuatge i del pírcing requereixen trencar la barrera protectora de la pell. Per tant, has de saber que aquestes pràctiques poden comportar alguns riscos i complicacions com el contagi de malalties infeccioses per via sanguínia (hepatitis, tètanus o sida-VIH entre altres), la infecció de la ferida del tatuatge o perforació, la reacció al·lèrgica a les tintes o materials del pírcing o les complicacions amb la cicatrització.
Per tant,
Abans de fer-te un tatuatge o un pírcing:
Medita la decisió, ja que els tatuatges són dibuixos permanents i eliminar-los és car, dolorós i no sempre s’aconsegueix del tot.
Si tens alguna malaltia, consulta abans al teu metge, atès que si tens determinats problemes de salut és desaconsellable.
Busca un centre que compti amb l’autorització sanitària del teu ajuntament.
El professional del centre et facilitarà un document amb informació sobre els riscos sanitaris i les contraindicacions més freqüents d’aquestes pràctiques.
El professional del centre et farà signar un full de «consentiment informat» abans de començar la pràctica. Si tens menys de 16 anys, a més d'aquest consentiment, has d'aportar una autorització per part dels pares o representants legals al centre on vulguis fer-te el tatuatge o pírcing.
Si has decidit fer-te un tatuatge o un pírcing:
Evita tatuar-te la cara, les mans i les zones del cos on et puguin introduir una agulla o un catèter, com la part baixa de l’esquena.
Pensa’t bé on et poses el pírcing: hi ha zones del cos que tenen més risc d’infecció o hemorràgia que d’altres (llengua, genitals o cartílag de l’orella).
En una primera perforació es recomana que el pírcing sigui de titani pur o d’or de 14 quirats.
evitaràs problemes d’al·lèrgia als metalls.
No permetis que et posin un pírcing amb una pistola perforadora. El seu ús només està autoritzat per al lòbul de l’orella.
Els tatuatges i els pírcings són ferides obertes que han de cicatritzar: cal que segueixis exactament les instruccions que et doni el professional.
Si notes que alguna cosa no va bé durant la cicatrització, no dubtis a consultar el teu metge.
Podeu trobar més informació a:
Tríptic informatiu:Tatuatges i pírcings: Llueix-los sense riscos
Vídeo"Tatuatges i pírcings. Si te'ls fas, evita riscos!"
Recomanacions per centres de tatuatge, pírcing, micropigmentació davant la COVID-19: https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2020/05/ASPB-recomanacions-tatuatges-pircing-micropigmentacio-COVID19_FASE01.pdf
Condicions dels establiments de tatuatge davant la COVID-19:
Normatives i guies d’aplicació
Decret 90/2008, de 22 d’abril, pel qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, atribueix als ajuntaments la competència d'autorització i control sanitaris dels establiments on es realitzen pràctiques de tatuatge i/o pírcing.
Guia higienicosanitària per a professionals del tatuatge, pírcing i micropigmentació.
Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de Salut pública.
Autorització sanitària
El Decret 90/2008, de 22 d´abril , pel qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, obliga a tots els establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing a disposar d’una autorització municipal per a poder desenvolupar aquesta activitat. L'han de tenir tant els establiments que es dediquen exclusivament a aquesta activitat, com aquells que ofereixen com a un servei complementari a altres serveis d'estètica (perruqueries, centres d'estètica, etc)
Els Ajuntaments tenen la competència d'autorització i control sanitaris d’aquests establiments.
Tràmits associats: Sol·licitud d’autorització sanitària