Temps: 2 h, aprox.
Distància: 6 km
Desnivell: 95 m
El punt de sortida de l’itinerari és la plaça de Sant Tomàs d’Aquino, al costat del riu Congost, darrere dels instituts. Tombem a l’esquerra, pel pont que travessa el riu Congost, per anar per l’avinguda de l’Estació del Nord a trobar l’estació Granollers-Canovelles.
Creuem la via del ferrocarril pel pas soterrat que hi trobem i tombem a la dreta al final de l’avinguda. Un cop a l’altra banda de la via, pugem pel carrer Sant Ferran cap a la verneda de Can Gili. A la verneda, ens podem fixar en l’alzina de la Terra Alta, els pollancres i els àlbers que formen l’espai natural. Deixem la verneda enrere per entrar a la serra de Ponent i seguim el primer trencall que s’enfila cap a l’esquerra. Després d’una petita pujada, podem gaudir d’un paisatge amb camps oberts a la nostra dreta; el bosc de Can Pagès, a mà esquerra; en primer terme, la ciutat darrere del bosc, i les serralades properes, com a sostre de tot plegat.
Ens endinsem a la serra de Sant Nicolau seguint les indicacions “font del Ràdium”, pel camí dels Escanyats, que s’enfila pels camps, baixa per una arbreda i ens acaba conduint al bosc de la Font del Ràdium. La vegetació que trobem en aquest espai va des de nuclis de canyar als marges fins a oms, roures, àlbers i arbustos com l’arç blanc o el sanguinyol. Deixem enrere aquest espai natural per dirigir-nos cap al bosc de Sant Nicolau. Pel camí trobem la Protectora d’Animals de Granollers, hi passarem per davant i seguirem el camí sense desviar-nos. A la dreta, trobarem el bosc de Sant Nicolau, i a l’esquerra, camps de conreu. Continuarem pel camí, ara sempre de baixada, fins a arribar al camí de Can Puça. Girem a l’esquerra i agafem el camí que passa pel costat del mas, a la vora de la via del ferrocarril. Al llarg del camí ens trobem amb el dispers bosc del Molí de Capellans i, pocs metres després, arribem a la pineda sud del bosc de Can Pagès, ubicada sobre un petit turonet. Continuem pel mateix camí per travessar les vies per un pas soterrat. Seguim ara pel polígon industrial pel carrer d’Arenys per arribar a la passera de fusta del riu Congost. Travessem el riu i tornem a la zona dels instituts.
Els Servei del Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Granollers posa a disposició de la comunitat educativa una nova proposta d’aprenentatge basada en la geolocalització. És per tant, un recurs didàctic que incorpora dispositius mòbils amb GPS per aprofundir en el coneixement del territori que permet, per una banda, ser una eina que ajudi l’alumnat a treballar continguts específics i assolir unes competències científiques bàsiques i per una altra, vol ser un apropament al medi local, tot jugant i sensibilitzar tant l’alumnat com el professorat en l’estalvi d’aigua i el coneixement del medi hídric local.
Amb l’objectiu de facilitar la feina als docents, la proposta d'aprenentatge que es pot incloure dins els crèdits de síntesi de l’ESO, disposeu d'un quadern pel professor i quaderns per l'alumnat que donen suport i ajuden a programar les activitats a fer i que podreu sol·licitar al fer l'activitat al Servei de Medi Ambient i Espais Verds (mediambientespaisverds@granollers.cat)